Reklama

Reklama

Kolo času

(seriál)
  • USA The Wheel of Time
Trailer 1
USA, (2021–2023), 16 h 43 min (Minutáž: 54–69 min)

Tvorcovia:

Rafe Judkins

Predloha:

Robert Jordan (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrajú:

Rosamund Pike, Daniel Henney, Madeleine Madden, Michael McElhatton, Zoe Robins, Marcus Rutherford, Josha Stradowski, Daryl McCormack, Sophie Okonedo (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(16)

Kolo času se odehrává v epickém fantasy světě a sleduje osudy Moiraine (Rosamund Pike), členky neuvěřitelně mocné ženské organizace zvané Aes Sedai, která přijíždí do městečka Dvě řeky. Odtamtud se vydává na nebezpečnou cestu křížem krážem světem s pěti mladými vesničany, z nichž jeden je – jak praví proroctví, Znovuzrozený drak... ten, který buď zachrání, nebo zničí lidstvo. (Prime Video)

(viac)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (9)

Kolo času (2021) 

The Wheel of Time sa pokúša byť novým epickým fantasy na seriálovom poli, ktoré zaplní prázdne miesto po Game of Thrones, avšak akosi mu to nejde. A niet sa čomu diviť, keďže WoT miesto toho, aby sa esenciálne držala žánru epic fantasy, tak ako to robila LotR trilógia, sa nasilu snaží predstaviť Jordanov svet dosť surovým a krvavým spôsobom, čo mi do príbehu o boji dobra so zlom veľmi nesedí. Na druhú stranu tento kúzelný svet uhranie svojimi filozofickými a metafyzickými konceptmi, ktoré sú často orientálneho pôvodu, ako napríklad cyklická povaha času alebo reinkarnácia. Seriál však trpí svojim lacným prevedením a zameniteľnou vizualizáciou. Na to, aký údajne vysoký rozpočet mala show mať, neodráža sa to adekvátne ani v kostýmoch, výprave či efektov. Príbehové tempo je tiež veľmi nevyrovnané a ide to s ním ako na horskej dráhe. Rosamunde Pike však v roli Moiraine Damodred naprosto exceluje a za mňa sa jedná o najlepší článok celého seriálu! Ostatný herci nestoja za moc, zastávam toho názoru, že mali vybrať skúsenejších hercov. ()

Loučení (2021) (S01E01) 

Spracovanie kolosálneho Kola Času sa od začiatku javilo ako obrovská výzva, predsa len ide o rozsiahly fantasktní svet s bohatou mytológiou, ktorá v sebe spája mnohé náboženské a metafyzické koncepty. Ako názov The Wheel of Time už napovedá, predovšetkým sa jedná o cyklickú povahu času. Je to dosť zjavné aj z premisy, ktorá hovorí o Drakovi znovuzrodenia, čiže o reinkarnácia legendárneho hrdinu Telamona. Príbeh sa sústredí na Moiraine, členku Aes Sedai, ktorá vládne elementárnym silám. Na cestách ju sprevádza jej verný strážca Lan Mandragoran. Žiaľ, čo musím seriálu vytknúť je skutočnosť, že tvorcovia nenechali Jordanov svet ani poriadne dýchať, žiť si vlastným životom. Podľa mňa je to prevedenie strašne narýchlo spravené a hodilo by sa tomu dlhšia exhibícia. Hudba je však čarovná, rovnako ako strhujúce zábery nádhernej krajinky, i keď trochu umelo kolorizovanej. Efekty tiež nie sú úplne bezchybné. ()

Stín čeká (2021) (S01E02) 

Mierne zlepšenie oproti prvej časti, tu som už mal pocit, že sa príbeh rovným dielom sústredí na worldbulding, ako aj na exekúciu. Jordanov svet Westlands si túto starostlivosť a opateru rozhodne zaslúži. Kolo času nám postupne predostiera svoju vlastnú mytológiu, lore sa s každým novým rozprávaním krásne prehlbuje. Z piesne o páde Manetherenu sme veľmi plynulo prešli k súvisiace po sebe idúcim príbehom z obdobia Trollockých vojen, jednalo sa o smutné osudy udatnej armády Manetherenu a prízračného mesta Shadow Logoth. Morain a spolok sú prenasledovaní Trollocmi hnanými Myrddraalom. Morain je v mojich očiach rozhodne tou najlepšou postavou WoT seriálu, jej chovanie i morálka je pochopiteľná a Rosamund Pike ju hrá naprosto skvostne. Takto má vyzerať dobre napísaná postava, do ktorej sa dá vcítiť. ()

Bezpečné místo (2021) (S01E03) 

Podaktoré naratívne rozhodnutia boli tentokrát vážne nešťastné. Na jednú stranu som uvítal ten osobitnejší prístup, že sa venujeme viac jednotlivým charakterom, ale druhú stranu tie dialógy medzi nimi strašne moc škripocú a stále je čo zlepšovať. Do deja sa nám primieša aj niekoľko nových postáv, ktoré však podľa kníh mali vstúpiť do príbehu až o niečo neskôr. Každopádne, Thom Merrilin je celkom sympaťák, i keď je o dosť starší. Čo sa mi od začiatku na seriálu páčilo, bolo silné a intímne puto medzi Morain a Lanom, a obzvlášť v tejto časti sa ukazuje jeho skutočná hĺbka prostredníctvom Lanovej perspektívy. Taktiež dôjde k prvému kontaktu s temnou entitou, ktorá do veľkej mery utvárala atmosféru záverečných minút. Prírodné scenérie sú opäť veľmi pôsobivé a utvárajú skutočne pestrý celok. ()

Znovuzrozený drak (2021) (S01E04) 

Neskutočné zlepšenie, som úprimne nadšený z toho, s akou nevídanou intenzitou sa podarilo prísť pri spracovaní voľaktorých scén. Prítomnosť Logaina Ablara na scéne prinieslo poriadnu dávku nepríjemného mrazenia, vskutku tá atmosféra okolo neho vzbudzovala neistotu a strach. A to pozadie v Ghealdane skutočne excelentne nastienilo, akú nebezpečnú hrozbu tento falošný samozvaný Drak predstavuje. A tá eskalácia tohoto napätia bola zúžitkovaná na maximum, konflikt medzi Aes Sedai a Logainom vyústil naozaj šokujúcim spôsobom. Súboje v otvorenej krajine boli zjavne slabšie. Okrem iného, emócie a chémia medzi postavami funguje báječne, pasáže s úžasnou Morain a najmä Lanom a Nyneivou mali skutočne pozoruhodnú hĺbku. Thom a Rand tiež ušli, zatiaľ čo Matovu myseľ zakalila dýka zo Shadow Logothu. ()

Volání krve (2021) (S01E05) 

Pekne silná epizóda, ktorej hlavným motívom bol žiaľ a strata blízkej osoby. Morain, Lan a predovšetkým Stepin si museli po tom všetkom dopriať chvíľku času na to, aby sa vysporiadali s touto neprestajnou bolesťou v srdci. Avšak pripustenie si reality smrti je iba začiatkom tohoto bolestivého procesu. Zármutok a bolesť nikdy úplne nezmiznú. Jednotlivé pohrebné ceremoniáli mali neskutočnú intenzitu a to búšenie na hruď malo vážne emotívne doznenie. A tie slzy na tvárach Morain a Lena ma v konečnom dôsledku naprosto obmäkčili. Vzťah medzi Aes Sedai a jej strážcom je skutočne úžasne spracovaný. Vstup do opulentného mesta Tar Valton, uprostred ktorého sa pýšila White Tower, bol vskutku podmanivý. Taktiež sme narazili i na Deti svetla, ktoré účelovo zasiali strach v okoloidúcich. ()

Plamen Tar Valonu (2021) (S01E06) 

Trošku rozporuplný diel, keď mám byť úprimný. Po architektonickej stránke sa vežný sál celkom podaril, sršala z neho tá pravá honosnosť. Konečne sa zoči voči stretávame s vodkyňou Aes Sedai. Logainov súdny proces skončil odsúdením falošného Draka na večný život v ukrutných mukách. Celá situácia sa následne nato vyhodnocovala, ako zlyhanie zo strany Aes Sedai, čo sa žiaľ prevrátilo proti Morain, ktorá sa ocitla v nezávideniahodnej pozícii. Toto malo pre Morain fatálne následky, keďže bola napokon vyhnaná z Tar Valonu do exilu. Predtým Morain však dokázala zbaviť Mata temnoty, aj na úkor toho, že tú istú temnú silu vzala na seba. Opätovné stretnutie všetkých postáv na konci potešilo a po otvorení portálu do Oka sveta, kde je Dark One väzení, sa nám rysuje ďalšie epické dobrodružstvo. ()

Cesta temnoty (2021) (S01E07) 

Za mňa celkom sklamanie, odhalenie totožnosti Draka znovuzrodenia mohlo byť spracované omnoho lepšie. Naši hrdinovia musia prejsť strastiplnými Cestami, ktoré sú vyhranené mimo náš čas a priestor, aby sa dostali do Borderlands, odkiaľ môžu následne pokračovať k Oku sveta. Tu si nemožno nevšimnúť istú paralelu s Pánom Prsteňov, konkrétne s tými pasážami v baniach Morie Ja túto podobnosť Kolu Času však vôbec nezazlievam a v istom zmysle som aj za ňu rád. Jordan sa síce pri písaní prvých kníh silno inšpiroval práve Tolkienom, ale v neskoršej fázy príbehu ukázal, že sa aj z tohoto škatuľkovania bez problémov dokáže vymaniť. V samotnom závere na Morain a Randa ešte čaká The Blight, posledná prekážka, ktorá im stojí v ceste k Temnému. ()

Oko světa (2021) (S01E08) 

Finále ma necháva chladným, vôbec som z toho necítil ten vnútorný rozkol, ten osudový súboj. Herecky je to strašne slabo podchytené a zo scén sa nedarí vytrieskať emócie. Jedinou výnimkou je perfektná Rosamund Pike, ktorej verím každé jedno slovo, každý výraz. Samotný priebeh bitky je strašne nezáživný, stret s Temným má na druhú stranu svoje lepšie, ale žiaľ aj horšie momenty. Príde mi to, že je to robené dosť povrchovo a miesto príbehu epických, priam až kolosálnych rozmerov, tu máme okresané fantasy, ktoré je ľahko zameniteľné s každým ďalším. ()

Súvisiace novinky

Comic-Con čelí krizi

Comic-Con čelí krizi

24.06.2023

Je to pár dní, co pořadatel herní akce E3 oznámil, že se letošní i ten příští ročník ruší. Důvody jsou zřejmé, většina herních společností si začala pořádat své vlastní online konference, a když už… (viac)

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (viac)

Amazon ve velkém rozjíždí investice do obsahu

Amazon ve velkém rozjíždí investice do obsahu

05.02.2022

Když Amazon oznámil poslední finanční výsledky, podstatná sekce ohlášení náležela audiovizuální zábavě, která je pro firmu čím dál podstatnější. Za filmy, seriály a hudbu loni utratila 13 miliard… (viac)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (viac)

Reklama

Reklama