Reklama

Reklama

Z Cherryho (Tom Holland), který nedokončil vysokou školu, se stane vojenský zdravotník v Iráku. Jediným pevným bodem je pro něj Emily (Ciara Bravo), jeho pravá láska. Po návratu z války však Cherry trpí posttraumatickou stresovou poruchou, a protože neví, co s životem, posupně propadne drogám a zločinu. (Apple TV+)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (173)

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Přiznám se, že jsem čekal film spíše o válce a PTSD než o drogách a abstinenčních příznacích, což je dáno tím, že si většinou o filmu zjišťuji co nejméně. Neskutečná kadence Hollandského Toma všemožných rolí pokračuje (prý už si dá po třetím Spideym chvíli pauzu) a rozhodně není náhoda, proč si jej Russoovci vybrali, možná že i pokukovali po nějakých těch cenách. Což ale zřejmě nehrozí, protože se tak dva týdny před VoD premiérou přiřítily celkem vlažné novinářské reakce a já vlastně moc nevím proč. Zrežírované je to mistrovskou rukou, tučná stopáž dává prostor pro pečlivé budování mysli člověka, který nejednou přišel o důvod žít a nasnímané je to navíc parádně; někdo si sice může stěžovat na zpomalovačky, ovšem ty, v korespondenci s prvotřídní hudbou Henryho Jackmana bezchybně fungují a konec ve mně Cherry vyvolal takový ten nejistý až znepokojivý pocit, co jsem to vlastně sledoval. A bylo to sakra silné...80% ()

rizek2 

všetky recenzie používateľa

Nový film tvůrců posledních Avengers má podobné nešvary jako jeho superhrdinští předchůdci − je úmorně dlouhý. Úvodní část o mladíkovi, jenž se přihlásí do armády, se neuvěřitelně táhne a mnohem lépe vyprávěný je jeho následný návrat do běžného života. Poznamenaný ovšem posttraumatickou stresovou poruchou a počínající závislostí na opiátech. Kvůli ní začne hlavní hrdina Cherry vykrádat banky, s partnerkou se sjíždějí heroinem a jejich postupná cesta na samotné dno, kdy smyslem života je jen další dávka a z existence se stává boj o přežití, zanechává opravdu silné dojmy. Podobně jako kniha, kterou autor napsal ve vězení, kde si odpykával několikaletý trest za sérii bankovních loupeží. ()

Reklama

Makky 

všetky recenzie používateľa

Rozdelením na kapitoly si režisérske duo zabezpečilo krásne ohraničené celky a mohlo nám ponúknuť svoje multižánrové nebíčko, ktoré je všetkým, len nie tým, čo divák očakáva. Ťažko film popísať, no je to v prvom rade vymaznaná a zručne spracovaná dráma. Ústredná herecká dvojka (sú fantastickí!) pôsobí veľmi mladícky a práve týmto je dopad na diváka pri sledovaní životnej cesty postáv o to drvivejší. Emočné rozdrvenie znásobuje ohromný hudobný doprovod. ()

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Knižnú predlohu neviem posúdiť, ale filmová verzia Cherry disponuje scenárom, ktorý je až príliš rozlietaný na všetky svetové strany a ani rozdelenie do kapitol tým pádom nerieši primárny problém - že ide o nesústredenú záležitosť, ktorá chce až urputne rozprávať o všetkom. Miestami som mal pocit, že by asi veľmi chcela vzdávať hold Scorsesseho klasikám, ale ako taký tvar by jej dokázali dať iba skutočne ostrieľaní režijní veteráni s o niečo väčšími skúsenosťami v danom žánri. A to Joe a Anthony Russoo aspoň zatiaľ nie sú. Výsledok totiž pôsobí, ako niečo od Michaela Baya - formálne takmer bezchybné a s množstvom vizuálnych nápadov, ale v prípade takto komplexného príbehu to ani náhodou nestačí. Nehovoriac o istom mrhaní talentom Toma Hollanda, ktorý by si zaslúžil zažiariť v lepšom filme. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Nebyť dvoch problémov, ktoré som počas sledovania s filmom mal, tak by som určite ohodnotil "Cherry" ako skvelý film. A rozoberieme si ich hneď na úvod, aby som mohol potom už len riešiť pozitíva. V prvom rade si myslím, že nie je jediný reálny dôvod na to, aby tento film trval 142 minút. Uznávam, že Anthony a Joe Russo tu nenatočili nekonečne nudný film ako nám minulý rok priniesol Olivier Megaton, no určite by sa dal film skresať na 100 minút, a mohol plynúť o niečo svižnejšie. A občas ma štve, že sa film snaží nejakým spôsobom pôsobiť realisticky, no máme tu momentky, ktoré sú absolútne odtrhnuté od reality. Ako fakt, že psychiater, ktorého Cherry navštevuje sa volá Dr. Whomever alebo ide vykradnúť banku s názvom "Bank Fucks America" a podobne. Ani raz som nemal pocit, že by to niečo pridalo a tieto momentky skôr rušia než pomáhajú. Pravdou ale je, že Tom Holland to dal v tomto filme na excelentnú. Opäť skvelý herecký výkon a musím ho pochváliť. Rovnako ma prekvapila aj Ciara Bravo, ktorá sa určite po tomto filme objaví v niečom ďalšom. Som o tom presvedčený. Natočené je to kvalitne a niektoré časti sú perfektné. Tretia kapitola z Iraku je perfektná a mnohé obrazy sú tam veľmi silné. No rovnako aj keď potom začneme vidieť ako sa jemu aj Emily postupne likviduje život kvôli jeho PTSD a hlavne drogám. Začne to s Xanaxom a Oxy až nakoniec je to heroín. A záverečný epilóg podaný skoro absolútne bez slov ma skutočne posadil. Takže výsledne som rád, že som film videl, určite je silný, jeho momentky si vychytal, no nemôžem povedať, že by to bolo výborné. Ale dobré. Hodnotenie: B ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (6)

  • Film je založen na stejnojmenné částečně autobiografické knize, kterou její autor Nico Walker napsal během doby, kdy si odpykával několikaletý trest ve vězení za sérii bankovních loupeží. (oli009)
  • Vo filme si zahral cameo rolu aj brat Toma Hollanda Harry (ako drogový díler). Nebolo to prvýkrát, predtým sa objavil už v cameo úlohe vo filme Spider-Man: No Way Home (2021). Rovnako je možné vo filme zazrieť aj jedného z režisérskeho dua, keďže majiteľa reštaurácie, kde pracoval hlavný aktér, stvárnil Joe Russo. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama