Reklama

Reklama

Efekt Vašulka

  • Česko Efekt Vašulka (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rodák z Brna Woody Vašulka bol spoločne s maliarom Františkom Kupkom jedným z dvojice Čechov, ktorí v 20. storočí stáli pri zrode nového umeleckého odboru. V jeho prípade to bol videoart. S islandskou ženou Steinou bol jeho priekopníkom od konca 60. rokov, kedy žili a pracovali v New Yorku. Predtým sa ale spoznali v komunistickom Československu, kde Bohuslav Vašulka študoval FAMU a Islanďanka Steina hru na husle. Aj napriek tomu, že bývajú prezývaní prarodičmi „generácie YouTube“, svet umenia na nich takmer zabudol. S humorom a vyrovnanosťou bojujú so svojou finančnou situáciou a tým, ako svoje analógové archívy zachovať pre budúcnosť. Až v posledných rokoch ich objavujú zberatelia umenia a najväčšie svetové múzeá. Film ukazuje premenu umenia a spoločnosti s nástupom videa od 60. rokov do súčasnosti. (Film Expanded)

(viac)

Recenzie (6)

nudnik 

všetky recenzie používateľa

Tři hvězdičky dávám jen díky zajímavému tématu, jinak film žádná sláva, je zdlouhavý, jeho 85 minut mi přišlo jako 200. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Takové příjemné povídání u čaje o životech dvou umělců s bohatým filmových archivem. 60.léta byla zdá se divoká.Ta umělecká "neprodejná" koupelna se mi líbila. ()

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Zjednodušene a všeobecne povedané: Efekt Vašulka je skrátka o silnom a atraktívnom príbehu dvoch mimoriadne zaujímavých, nonkonformných a netradičných ľudí. Dokazuje tiež, že aj úplne ležérna, umiernená forma môže splniť z pohľadu stratégie celej snímky veľmi dobrú funkciu. Vzhľadom k disciplinovanému a jasne štruktúrovanému rozprávaniu môže kontrastne pôsobiť povaha Vašulkovcov, ktorí počas svojej kariéry prejavovali výraznú mieru dešpektu k štruktúram umeleckého aj univerzitného sveta (či už šlo o ich intermediálne centrum Kitchen, alebo o pedagogickú dráhu v Buffale), vďaka čomu si vybudovali aj vo filme do veľkej miery prítomnú auru outsiderstva a buričstva voči organizovanosti a konvenciám. V tomto smere pôsobí Efekt Vašulka ako jedno z ich prvých spočinutí v/o (filmovej) štruktúre, bez jej narúšania, dešpektu alebo potreby opustiť. A to je vcelku pôsobivý, symbolický akt. Príbeh priekopníkov prirodzene odhaľuje svoju každodennosť a celý Efekt Vašulka tak pôsobivo nehrá na efekt. Viac na: https://www.kinecko.com/obycajne-rozpravanie-neobycajnych-ludi/ ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Videoart mne osobne nič nehovorí a preto k tomuto dokumentu aj takto pristupujem. Je síce zaujímavé sledovať životný príbeh dvoch ľudí, ktorí sa vybrali svojou umeleckou cestou a položili základy nového umeleckého štýlu. Každopádne ale toto je skôr pre fanúšikov videoartu ako takého, ostatným je to skôr na dve veci. Nezaujalo ma to vôbec a nemyslím si, že to aj režijne bolo zvládnuté. 45 % ()

Reklama

Reklama