Reklama

Reklama

Úsvit mŕtvych

  • Česko Úsvit mrtvých (viac)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (269)

SeBig 

všetky recenzie používateľa

Romerovo zombí krve prolití číslo dvě! Tentokrát barevně! Extra červená krev! Čtyři lidi zabarykádovaný v obchoďáku obklíčeným davem oživlých mrtvol! Je to párádní horor u kterého se i pobavíte! Tom Savini jako šéf motorkářu na toho jentak nezapomenu. Tohle je zombie klasika kdo neviděl nezná ani zombi! ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Pravda je, že zombie byli slabší, moc strachu z nich nešlo a stačilo umět trochu běhat a nebyl problém jim utéct, takže jediné nebezpečí bylo v jejich množství, ale zase uměli skvěle odkusovat části těla (zvlášť ke konci to byly dost nechutné scény). Na to, že ten film je skoro 30 let starý, funguje pořád dost dobře, má skvělou atmosféru a zajímavý děj, dobře prokreslené charaktery postav (ke všemu přežije moje oblíbená), takže drobné nedostatky s radostí přehlédnu. ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Nemožno spochybniť perfektné vystihnutie postapokalyptickej atmosféry. Prvá polhodina, kedy sme doslova vhodený do sveta chaosu, je super. Ale s pobývaním štvorice osamostených hrdinov v obchoďáku, do ktorého sa uchýlia, začína tempo filmu upadať. George A. Romero sa snaží obohatiť hororové zombie peklo o prepracované postavy a jemnú psychológiu medzi nimi, no venuje im viacej priestoru, než je pre film zdravé. Dvojhodinová stopáž, z ktorej si nakoniec odnesiete pocity krvavo-komicko-akčno-psychologického gulášu je predsa len prehnaná. Kritika konzumnej spoločnosti je ale správne dekadentná a slušne upgraduje inú kritiku spoločnosti z predchádzajúcej romerovky Night of the Living Dead. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

George A. Romero má čestné miesto v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Pri jeho mene mám uvedenú jednoduchú poznámku: Zombie!!! Tento americký filmár je priekopníkom, progresívnym vizionárom a kráľom tohto horrorového subžánru. Počas svojej kariéry natočil viacero snímkov s tématikou oživlých mŕtvol, ktoré sa stali kultovými dielami a výrazne sa zapísali do dejín filmového horroru. Jedným z týchto jeho majstrovsky spracovaných klenotov je aj titul "Úsvit mŕtvych" (Dawn of the Dead), ktorý zrežíroval podľa svojho vlastného scenára v roku 1978. Úžasná, dvojhodinová,  post-apokalyptická zombie jazda. Filmová zombie klasika od pána Georgea Andrewa Romera. ***** ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

Solidní pokračování. Po noci přichází den a je plný nově probudivších se nemrtvích. Romero opět do zombie vyvraždovačky komponuje kritiku aktualních problémů společnosti. Konkrétně nepostadatelnost různých marketů v životě řadových lidí. Sice tento díl není tak strašidelný jako Night ale stále má dost co nabídnout. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (72)

  • Nemrtvý makeup trvalo vytvořit tři hodiny. (DivX)
  • Film měl mít původně rating X, který byl udělován výhradně pornografickým filmům, ale Romerovi se povedlo přesvědčit distributory, aby snímek uvedli do kin bez ratingu. Veškeré reklamní materiály a trailery přesto obsahovaly upozornění poukazující na fakt, že ačkoliv film neobsahuje sexuální scény, je vhodný pro diváky starší 17 let. (HellFire)
  • Tom Savini se rozhodl aplikovat na zombie make-up v šedé barvě, protože Noc oživlých mrtvol (1968) byla natočena v černobílých barvách a tvůrci se proto nezabývali otázkou odstínu pleti zombie. Savini později uvedl, že svého rozhodnutí litoval, protože v konečné verzi filmu vypadal make-up modře. (HellFire)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama