Reklama

Reklama

Úsvit mŕtvych

  • Česko Úsvit mrtvých (viac)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (269)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

Kusko.t2 

všetky recenzie používateľa

Dawn of the Dead mal vo filmovej histórii opodstatnenie a zmysel, keďže vzbudil v tej dobe záujem o zombie film v širšom meradle, a mal význam aj pre mňa, keďže ma priviedol práve k takýmto klasikám drsnejšieho hororu. Pravá atmosférická zombie pecka, načrtávajúca aj kritiku konzumného života spôsobom vlastným pre Romera a to prostredníctvom bezhlavého, mátožného zombieka bez cieľa blúdiaceho v supermarkete. Atmosféru to má obstojnú, nemŕtvych sa tu vyskytuje na haldy, príjemná hudba od Goblinu (aj keď soundtrack Dawn of the Dead nepatrí asi medzi ich vrcholy), parádne gore efekty, ...čo viac si je možné priať. Zombie kultovka, ktorá aj napriek svojej dlhšej minutáži (director's cut: 139 min.) utečie ako voda. Príjemný pocit z nej však pretrváva! ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pozerať Dawn of the dead v časoch novoročných výpredajov má podobné kúzlo, ako sledovať na Štedrý deň Tri oriešky pre Popolušku. Romerov film je presne opačný, ako jeho zombies. Čiže akčný, má tempo a je premýšľavý. Okrem hlavnej, dosť jasnej paralely, pridal zopár výborných režisérskych nápadov, ako napríklad hlavne zbraní, mieriacich na kameru. Je to jasné, aj diváci sú obete konzumu. Ďalej strielanie do dverí, z ktorých vyjdu nemŕtve deti, keď si nemôžeme byť istí, či už boli skutočne mŕtve predtým. Alebo boj, vyplývajúci z nárokov na "dobyté" územie. Pri sekvencii, kde televízny hlásateľ vysvetľuje príčinu chovania zombies s prestrihmi do obchodného domu, sa musel každý divák vynikajúco zabávať. Videl som DC, ktorý stráca možno trochu v určitých okamihoch tempo, takže potenciálnym divákom doporučujem skôr pôvodnú verziu. Už nikdy nebude pohľad na nakupujúcich v obchodných centrách rovnaký:). ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Armáda preberá vedenia vo svete zamorenom zombíkmy, dvaja vojaci, jeden pilot a jeho priateľka sa na vrtuľníku dostávajú do obchodného centra kde sa to rozhodnú prežiť. Žena čaká malé a ako si štvorica postupne zvykáva na situáciu, ja zakrátko konfrontovaná s miestnym gangom, ktorý spustoší obchoďák aj všetky ich zabezpečenia, zombíci objavujú ich úkryt a tak na koniec musia preživší opustiť svoje útočisko nevedno kam... Po druhom zhliadnutí tentoraz Directors Cut verzii, mi to už prišlo oveľa lepšie, hlavne keď to porovnám s THE CRAZIES a MARTINom. Tom Savini našiel svoj legendárny zostrih ako jeden z členov gangu čo prepadnú obchod je proste neskutočne cool. ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Romero natočil horor, který je i přes technické nedostatky a ubohé masky nadprůměrnou podívanou. Místy je to film napínavý, místy vtipný a místy dokonce i své všeobecné béčkovosti dokonce i směšný. Ale i přesto se mu daří udržet pozornost až do konce.Přirovnání zombíků k běžným konzumentům je geniální vtip. Užití výplachových superamrketových melodií se zombíky mě nutí zamyslet se nad tím, jak vypadáme všichni směšně, když popojíždíme po nákupních centrech s přeplněnými košíky. Tohle je civilizace. Také je zde zajímavě rozpracován nápad o životě v supermarektu, jež nutí diávka koketovat s mmyšlenkami o tom jaké by to asi bylo, žít tam a moci všechno. Škoda, že film není černobílý, možná by tím zamaskoval některé své chybičky a pak by snady byl úplně skvělý. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (72)

  • Myšlenka na vznik filmu vyvstala Romerovi na mysli při návštěvě právě dokončeného obchodního domu Monroeville Mall, kam jej pozval jeho kamarád Mark Mason. Ten se mu při procházení komplexu mezi řečí zmínil, že by to bylo skvělé místo k přečkání katastrofy. (HellFire)
  • Mnozí komparzisté, kteří se objevili v menších rolích zombie, byli přátelé nebo rodina natáčecího štábu. (Chatterer)
  • Natočeno v obchodním centru Monroeville ve městě Monroeville v Pennsylvanii. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama