Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdrogované dievčatá sa stávajú hračkami vplyvných mužov z mafie i najvyšších miest  politike. Vo veľkom biznise sa tu točia peniaze, vydieranie je len iný spôsob obchodu. A moc je ten najlepší spôsob, ako chrániť svojich ľudí pred políciou a súdmi. Ak máš moc, môžeš všetko. V tejto krajine sa niektorí budú mať dobre. Malebnú krajinku kdesi pod horami ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení  politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami. Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. O nútenom sexe a drogách chce povedať na polícii, ale pošlú ju preč. Vyhľadá novinára, ktorý sa pustí do rozplietania neuveriteľnej chobotnice zločinu, mafie, vydierania. Talentovaný politik sa stane Predsedom a ovládne celú krajinu, pretože kto má moc, má pod palcom aj políciu aj štátne obchody. Z malého veksláka sa stáva veľký vydierač, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami. Lenže môže pravda prežiť, medzi ľuďmi, ktorým ide o prachy a moc? Alebo sa Boh peňazí neštíti ani vraždiť? (Cinemart SK)

(viac)

Videá (11)

Trailer

Recenzie (370)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Tady je inspirace celkem jasná a i ten, kdo se o dění na Slovensku zajímá jen okrajově, si celkem snadno dokáže dosadit skutečné osoby za ty "fiktivní". Na druhou stranu režisérská dvojice občas zabrousí až na hranu absurdity a konkrétně pozadí vzniku nové politické strany mi přišlo trochu přepálené. Nicméně tu hranu nikdy úplně nepřekročí, takže divákovi zůstává nepříjemný pocit, že to klidně takhle mohlo být. Kor když to herci v čele s Vajdou, který je víc Kočner než Kočner sám, zahráli na výbornou. Jedinou výtku mám k přílišné zkratkovitosti. Film je nabitý událostmi, které jsou poskládány do srozumitelného celku, ale není tu čas navázat nějaký vztah k postavám, což platí zejména pro mladého novináře a jeho snoubenku. Rozpracovat by zasloužily i další linky, ať už ta církevní, nebo ta premiérská. Vlastně by vůbec nebylo od věci, kdyby po tomhle hrábl Netflix. Třídílná minisérie s devadesátiminutovými epizodami by tomu slušela. Každopádně na Slovensko letí potlesk za odvahu a jsem zvědav, jestli se pochlapí i naši filmaři. Materiálu máme víc než dost. Bohužel. 80% ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Po rokoch si pripomeniem toto obdobie od natočenia Kandidáta (a min.) až po Sviňu ako "éru slovenského angažovaného filmu". Bohužiaľ, vo všetkych snímkoch dominuje prvoplánový pátos a ťažká jednostranná pravicovo-liberálna agitka, ktorá myšlienkovo predáva doslova mačku vo vreci. To nie je o kritike a sebareflexii spoločnosti, tieto filmy sú odstrašujúcou ukážkou tázavého nepochopenia príčinných udalostí o systémovom zlyhaní ponovembrového vývoja. Tieto filmy len zgrupujú vybrané príklady nepriateľských elít, ktoré zošuveria a zlepia dokopy, pridajú tomu zveličený nános, až si pripadám, či dospelý, ktorí si idú túto úderku (lebo divácka vzorka je jasná), si fakt zaslúžia nápravu v krajine. Nemám ten pocit. Technicky je Sviňa podobne preexponovaná ako príbuzenské tituly z tohto obdobia. Je širokouhlá, vyumelkovaná ale aj priamočiara, vtieravá a doslovná. Pozrime sa na takú Tichú bolesť (1990), ktorá vyobrazila obdobie komunizmu necelý rok po nežnej revolúcii. Tak nevtieravý a presvedčivý revizionizmus poukázaný v medziriadkových obrátkach dialógoch a poetického nedopovedania. Áno, politický triler je iná káva, ale žiaľ, spôsob natáčania a vyškieranie väčšiny hercov je iba plytkou zábavkou bez pridanej hodnoty a výrazovej príčetnosti. A tie úvodné titulky o "prípadnej náhodnosti postáv a reálií so súčasnou situáciou" sú trápne. Už sme to videli v Únose. ()

Reklama

claudel 

všetky recenzie používateľa

Tvůrci si poradili s případnými potížemi hned v úvodu, že kdyby se divačkám a divákům náhodou zdálo, že jsou nám postavy, příběhy a situace nějak povědomé, tak to se nám jen zdá, protože jde o pouhou fikci. Můžeme si myslet, co chceme, je to vylíčení reality a ne jen slovenské, ale česko-slovenské, ba možná středoevropské. Každý stát má svého Vágnera...Jozef Vajda špičkový, Diana Mórová excelentní, Gabriela Marcinková sladká a sexy i v roli zlatokopky. ()

Othello 

všetky recenzie používateľa

Chtělo to dostatečně intenzivní politickou flustraci a společenský šok, ale dočkali jsme se. Slovensko začalo oprašovat pozapomenutou tradici czechsploitation. Z této kategorie zde najdeme téměř vše - netrpělivost a znechucení tvůrců nad aktuálními poměry, naprosté odlidštění záporných postav, lidi jako karikatury, kvótu na kozy splněnou po dvaceti minutách a zbrklost v důsledku potřeby poslat film do kin ještě dříve než vychladlo Kuciakovo tělo. Tahle pohotovost koneckonců není u Slováků zas tak neobvyklá, když si vzpomeneme třeba na (ha? kdo?) Děvínský masaker. Nejvíce pak film trpí na hereckých výkonech, u kterých ve stínu ještě čerstvých událostí mají tvůrci zřejmý strach, aby nevykreslili záporáky jako nedostatečné zmrdy či kladné postavy jako nedostatečně sympatické mučedníky. Jakkoli třeba scéna, kdy si to spolu rozdávají hnusnej tlustej mafoš a arogantní zkorumpovaná ředitelka děcáku slash kuplířka a vzdychají si u toho "Ave ty.", "Ave já." (asi slovenská mafiánská variace na strašlivé české "dobře ty" a "dobře já") připomene zlaté časy nonsensového lesbického sexu zlých sester v Renčově debutu. Nicméně Vajda si toho svýho half Depardieu, half Pesci mob bosse dává dost parádně a docela mě mrzí, že jeho Wágnera asi nepůjde přetáhnout do nějakýho čistě žánrovýho krimi spin-offu, kde by mu to náramně slušelo. Ten by pak mohla točit zase Solčanská, která už svým předchozím filmem dokázala, že umí pracovat s rozpočtovými limity, umí zdůraznit určité production values a dobře napodobovat styl západních kriminálek, díky čemuž nedělá vůbec problém se na její filmy dívat, ale zároveň tak stojí jako bariéra mezi tím úplným explotačním odpoutáním a díky ní to není totálně hysterická zhovadilost. Což je škoda. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Môj názor na film "Sviňa" bude trošku zložitejší. No je treba si niečo povedať. V prvom rade poviem, že sa na film dá pozerať dvomi očami. Ako fiktívny príbeh (ako sa to na začiatku prezentuje) alebo ako film inšpirovaný skutočnosťou. Ako fiktívny príbeh to podľa mňa funguje veľmi dobre. Ako príbeh podľa skutočnej udalosti je to dobré tiež, no myslím si, že trošku mohli tvorcovia lepšie spracovať časovú líniu. Pretože miestami vôbec nemám šajnu koľko rokov alebo mesiacov od jednotlivých udalostí uplynie. A tvorcovia miestami chcú toho ukázať veľmi veľa. Môj pocit je, že ak by sa sústredili na niektoré udalosti trošku viac, mohol byť film o niečo silnejší. Myslím si, že ho ale veľmi výrazne zdvíhajú jeho herecké výkony. Najmä keď viete, koho títo herci v skutočnosti reprezentujú (aj keď podobnosť čisto náhodná - jak inak). Jozef Vajda je vynikajúci. Marko Igonda takisto. Myslím si, že si dokonca priam ukážkovo osvojil predsedovu rétoriku. Spolu aj s miestami, kde rád dáva prestávky. A samozrejme si vypočujeme aj nejaké známe výroky. Diana Mórová je takisto skvelá. A je skoro až fascinujúce ako jednoducho sa dali niektoré veci pre ňu vybaviť. Pri niektorých scénkach v tomto "resocializačnom zariadení" mi bolo vnútorne horšie ako keď som pozeral "Špinu". Vie to byť skutočne silné. No potom sú tu momenty, kde film vyslovene premrhal svoj potenciál. Nechcem ísť do spoilerov, no povedzme, že počas filmu sa objaví jedno telo. A myslím si, že to malo byť zachytené oveľa silnejšie. Pretože potenciál k tomu, aby sa tam niečo pridalo bol. Lenže film sa snaží zachytiť toho čo najviac. A tam to trošku začína zlyhávať. Pretože radšej by som sa viac venoval iným miestam viac. Napriek tomu si ale myslím, že film je treba vidieť. Hlavne teraz pred voľbami. Pretože je smutné, že najsilnejšou stranou na Slovensku sú stále najväčší pokrytci a zlodeji. A je to tak paradoxné, až je mi z toho zle. Hodnotenie: B+ ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (8)

  • Scény z domu novinára a jeho snúbenice boli nakrúcané v renesančnom vinohradníckom dome vo Svätom Jure. (Plaque)
  • Vytvoriť titulnú skladbu k filmu oslovili tiež Katarínu Koščovú. Tvorcovia nakoniec vybrali skladbu od skupiny Hrdza. (giaruj)
  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)

Reklama

Reklama