Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdrogované dievčatá sa stávajú hračkami vplyvných mužov z mafie i najvyšších miest  politike. Vo veľkom biznise sa tu točia peniaze, vydieranie je len iný spôsob obchodu. A moc je ten najlepší spôsob, ako chrániť svojich ľudí pred políciou a súdmi. Ak máš moc, môžeš všetko. V tejto krajine sa niektorí budú mať dobre. Malebnú krajinku kdesi pod horami ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení  politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami. Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. O nútenom sexe a drogách chce povedať na polícii, ale pošlú ju preč. Vyhľadá novinára, ktorý sa pustí do rozplietania neuveriteľnej chobotnice zločinu, mafie, vydierania. Talentovaný politik sa stane Predsedom a ovládne celú krajinu, pretože kto má moc, má pod palcom aj políciu aj štátne obchody. Z malého veksláka sa stáva veľký vydierač, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami. Lenže môže pravda prežiť, medzi ľuďmi, ktorým ide o prachy a moc? Alebo sa Boh peňazí neštíti ani vraždiť? (Cinemart SK)

(viac)

Videá (11)

Trailer

Recenzie (371)

Othello 

všetky recenzie používateľa

Chtělo to dostatečně intenzivní politickou flustraci a společenský šok, ale dočkali jsme se. Slovensko začalo oprašovat pozapomenutou tradici czechsploitation. Z této kategorie zde najdeme téměř vše - netrpělivost a znechucení tvůrců nad aktuálními poměry, naprosté odlidštění záporných postav, lidi jako karikatury, kvótu na kozy splněnou po dvaceti minutách a zbrklost v důsledku potřeby poslat film do kin ještě dříve než vychladlo Kuciakovo tělo. Tahle pohotovost koneckonců není u Slováků zas tak neobvyklá, když si vzpomeneme třeba na (ha? kdo?) Děvínský masaker. Nejvíce pak film trpí na hereckých výkonech, u kterých ve stínu ještě čerstvých událostí mají tvůrci zřejmý strach, aby nevykreslili záporáky jako nedostatečné zmrdy či kladné postavy jako nedostatečně sympatické mučedníky. Jakkoli třeba scéna, kdy si to spolu rozdávají hnusnej tlustej mafoš a arogantní zkorumpovaná ředitelka děcáku slash kuplířka a vzdychají si u toho "Ave ty.", "Ave já." (asi slovenská mafiánská variace na strašlivé české "dobře ty" a "dobře já") připomene zlaté časy nonsensového lesbického sexu zlých sester v Renčově debutu. Nicméně Vajda si toho svýho half Depardieu, half Pesci mob bosse dává dost parádně a docela mě mrzí, že jeho Wágnera asi nepůjde přetáhnout do nějakýho čistě žánrovýho krimi spin-offu, kde by mu to náramně slušelo. Ten by pak mohla točit zase Solčanská, která už svým předchozím filmem dokázala, že umí pracovat s rozpočtovými limity, umí zdůraznit určité production values a dobře napodobovat styl západních kriminálek, díky čemuž nedělá vůbec problém se na její filmy dívat, ale zároveň tak stojí jako bariéra mezi tím úplným explotačním odpoutáním a díky ní to není totálně hysterická zhovadilost. Což je škoda. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Poldruhahodinovy Saturday night live skec. A este omnoho horsi nez Unos. Skoda urcitych slusnych remeselnych aspektov, pretoze v tomto karikaturistickom a parodickom podani sa z toho strhujuci thriller nepodarilo dostat ani zhodou najvacsich zazrakov. A pritom je to tema, o ktorej treba rozpravat.Ale fakt nie sposobom, ze sa povazuju divaci za uplnych idiotov a komercny film za podradnu uroven kinematografie. Az som sa hanbil, ze som na rovnakom konci politickeho spektra ako tvorcovia. Verim, ze pre zahranicie by mohlo ist o obycajnu podpriemernu, remeselne slusnu a dramaturgicky priserne osetrenu zalezitost. Ale ak niekto cita slovensku tlac, tak prepis novinovych titulkov a sfilmovanie meme zo zomri nemoze stacit. 2/10 ()

Reklama

somnar 

všetky recenzie používateľa

Je to úplně stejný kalkul, jaký Biermann poslední dobou zkoušel na poli festivalového filmu, akorát v "lidovějším" formátu. Celou stopáž se tedy repetitivně opájí variacemi prohnilosti současného Slovenska, v němž chapadla zločinecké chobotnice sahají až do nejvyšších pater společnosti... Dobře, ale co dalšího si z toho mám odnést? Vlastně mi přijde docela drzé a nevkusné po tak krátké době pracovat s motivem zavražděného novináře a zaplétat ho do misery porna jak z pokračování Hostelu. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ASPOŇ MÓŽE BYŤ PATRÓN NOVINÁROV, KEĎ MÁ V SEBE PATRÓN.“ __ Vo výsledku som s filmom omnoho viacej spokojnejší ako s ,,Únosom“ a radím ho medzi (naj)lepšie zvládnuté tituly našej kinematografie za posledné obdobie pod ktorého konečné hodnotenie sa podpisuje zopár nedostatkov nútiace ma znížiť ho o jednu hviezdičku. Malicherným problémom mi nazačiatku odohrávajúcom sa v roku 1999 pohľad na, vtedy ešte nevybudovaný, Zuckermandell a River Park, avšak to ide bokom. Tvorcovia sa totiž odvolávajú, že akákoľvek podobnosť so skutočnými postavami a udalosťami je čisto náhodná, čo je však jasná fabulácia, pretože každý divák dobre vie, o kom a o čom film pojednáva. Jadro problému preto tkvie v tom, že scenár si až priveľmi ,,berie inšpiráciu“ so slovenskými reáliami posledných rokov a rovnako ako v ,,Únose“ sa nesnaží byť viacej alegorickým. ,,Sviňa“ má však výborne napísané a zahrané postavy, dokonca aj u hercov, od ktorých by už nikto nič nečakal. Vajda je jednoducho skvelý (,,Ave mne!"), absolútne dominantný vo všetkých scénach, kde sa objavuje a celkovo je (Sviňa) číslo jedna. Dano Heriban dokázal mimiku svojho ,,predobrazu“ takisto skvelo napodobniť a z herečiek stoja za pozornosť najmä Mórovo a typovo dobre vybraná Marcinková, ktorá ma zaujala najmä keď sa po prevalení kauzy priznáva k svojim dedinským koreňom. Za pomerne nefunkčnú považujem linku s cirkevnými pozemkami a isté rozpaky vyvoláva aj do stratena idúci záver vyznievajúci iba ako elégia za Slovensko. Nič to však nemení na celkovom kladnom hodnotení a (možné) politické pozadie vzniku filmu, ako tu mnohým vadí, riešiť nebudem. Samozrejme, že v ,,širšom zahraničí“ bude film zrozumiteľný azda iba novinárom, avšak pre veľký úspech u slovenského publika to môže byť v zásade jedno. Ktovie, ako budeme zobrazené udalosti vnímať tak za 20 rokov... (1583. hodnotenie, 124. komentár k filmu) ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

K podstate sa často dostanete len čistým, jednoduchým rezom. A áno, hoci aj zjednodušeným, ale výstižným. Lebo na to slúži umelecká licencia. Či už autora predlohy alebo režisérky. Ukázať cez nadsázku silný, nekomplikovaný príbeh podstatu toho, ako a kto tu vládne. V skutočnosti tu panujú arogantné, peniazmi natukované hovná. So sieťou poskokov v podobe ich mafiánskych spriaznencov z južnej a východnej časti Európy (Albánsko, Rusko, Taliansko). Cez neuveriteľné peniaze, ktoré získali oni alebo ich rodičia vďaka spojeniu s ekonomickým oddelením ŠTB, ľudmi zo štátnej plánovacej komisie. K moci a peniazom pričuchli tiež tí, čo sa vzdelali na MGIMO - čiže Московский государственный институт международных отношений [(университет) Министерства иностранных дел Российской Федерации] - Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov [(univerzita) Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie - čiže zjednodušene, škole vychovávajúcej za socializmu vedúce kádre tajných služieb pre komunistické satelity). Tieto persóny ovládajú do značnej miery hospodárstvo, politiku, zábavu i cirkev. Film v tomto trochu zavádza. Pretože nahovára divákovi, že tu vládne akási druhá liga pôvodne vekslákov, falšovateľov a obchodníkov s bulvárnymi informáciami. Tá nevládne, tá poslušne poskakuje popri zadkoch skutočne mocných a snaží sa urvať si omrvinky. Ale aj tak - slušné popozeranie o intelektuálnych, kultúrnych a vzťahových záujmoch našej verchušky a ich ozaj úprimnom ľudsky hlboko precítenom záujme o riešenie sociálnych problémov mladých dievčat. Tvorcovia si mohli odpustiť tie zvláštne paralely na mýtický príbeh (v knižnej predlohe tieto bullshity neboli), naopak celkom chválim osekanie knižnej predlohy na základnú dejovú linku (inak by to bolo na seriál) a celkové zjednodušenie v duchu ukázania hlavného posolstva - tento štát je v riti, z ktorej sa nevyhrabe. Nech vládne ktokoľvek. Pretože povahu mocných nezmení nik. No a zhruba všade na Balkáne aj mimo neho je to plus mínus tak. Je ale dobré, ak sa na to aspoň tu a tam poukáže. Bárs aj cez takúto predvolebnú agitku. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (8)

  • „Rozhodli jsme se vytvořit žánrový film, který vypovídá nejen o této zemi, ale i o lidech moci a jejich charakterech. To, že film připomíná naši skutečnou realitu a objevují se tu postavy nápadně připomínající gaunery nejhrubšího zrna, je jen nešťastná náhoda,“ prohlásil o filmu režisér Rudolf Biermann. (Duoscop)
  • Film se natáčel v Trenčíně, Bratislavě, Nitře, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. (Duoscop)
  • Titulnú pieseň k filmu naspievala skupina Hrdza, ktorej repertoár tvoria najmä ľudové piesne v modernom šate. Titulnou piesňou sa stala "Slovensko moje, otčina moja", ktorej najznámejšiu úpravu poznáme od skladateľa a kňaza Jozefa Strečanského, ktorého prenasledovali v období komunizmu. (giaruj)

Reklama

Reklama