Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdrogované dievčatá sa stávajú hračkami vplyvných mužov z mafie i najvyšších miest  politike. Vo veľkom biznise sa tu točia peniaze, vydieranie je len iný spôsob obchodu. A moc je ten najlepší spôsob, ako chrániť svojich ľudí pred políciou a súdmi. Ak máš moc, môžeš všetko. V tejto krajine sa niektorí budú mať dobre. Malebnú krajinku kdesi pod horami ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení  politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami. Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. O nútenom sexe a drogách chce povedať na polícii, ale pošlú ju preč. Vyhľadá novinára, ktorý sa pustí do rozplietania neuveriteľnej chobotnice zločinu, mafie, vydierania. Talentovaný politik sa stane Predsedom a ovládne celú krajinu, pretože kto má moc, má pod palcom aj políciu aj štátne obchody. Z malého veksláka sa stáva veľký vydierač, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami. Lenže môže pravda prežiť, medzi ľuďmi, ktorým ide o prachy a moc? Alebo sa Boh peňazí neštíti ani vraždiť? (Cinemart SK)

(viac)

Videá (11)

Trailer

Recenzie (371)

Fr 

všetky recenzie používateľa

„TY BUDEŠ VLÁDNOUT A JÁ BUDU MÍT POKOJ. NNEBUDE SE DO MĚ NAVÁŽET ŽÁDNEJ POLICAJT, NOVINÁŘ…“ Slovensko jako jeden velkej bordel – což (zejména) oceníte, když jste politik. Smyšlenej příběh opravdickýho Kuciaka, ve filmový podobě. A pak že je v našich končinách o témata nouze! Prostě jen stačí sledovat, jak ti nahoře ztrácej kontakt s realitou. A pak to dokázat natočit! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Předlohou byla stejnojmenná kniha slovenského investigativního novináře Arpáda Soltésze, který se při jejím psaní inspiroval skutečnými událostmi spojenými s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, archeoložky Martiny Kušnírové.. 2.) Ve slovenských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost během prvního víkendu, když na něj během prvních čtyř dní od premiéry přišlo 98 tisíc lidí. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

MM_Ramone odpad!

všetky recenzie používateľa

Arpád Soltész je známy tým, že zúrivo nenávidí všetko národné a slovenské. V minulosti sa prezentoval tým, že hrubo urazil všetkých Slovákov: „Slovaci sú čvarga v východnej Európy ako Poliaci a Maďari. Tí čo furt otŕčali dlaň, ale odmietali čokoľvek dávať. Fuj, však to sú už prakticky Rusi, to je horšie než Sýrčania a Eritrejci dokopy“. Soltész prejavil aj nenávisť k celej bielej rase: „Nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu“. O každom človeku, ktorý nesúhlasí s jeho pokriveným svetonázorom hovorí, že je "čvarga, chamraď, chrapač, svoloč, lúza, spodina, zberba". Svojím agresívnym a nenávistným vystupovaním robí hanbu nielen liberálnej scéne, ale aj rodičom zavraždeného novinára Jána Kuciaka, po ktorom pomenoval svoje pseudo-investigatívne centrum. No a na základe literárnej predlohy tohto kaviarenského primitíva bol v roku 2020 natočený film "Sviňa". Podľa názvu som predpokladal, že to bude jeho autobiografia. Zhliadol som však len akýsi zmätený, manipulatívny, podradný, angažovaný, politicko-výchovný thriller. Z odpadu sa vyprodukoval iba odpad! ()

Reklama

evapetra 

všetky recenzie používateľa

Herecky velmi povedené a téma propojení politiky a mafiánských struktur podáno přesvědčivě. Závěr mi přišel trochu až zkratkovitý, ale tomu, co následovalo po likvidaci zlobivého žurnalisty, včetně ostře sledovaného soudního procesu, bude možná věnován zase nějaký další film. Určitě si ho nenechám ujít. ()

marhoul

všetky recenzie používateľa

Arpáda Soltésza sleduji, čtu, poslouchám, zrovna nedávno mě dorazil podcastem slovenského Denníka N, kde rozvinul svou vizi o stavu současné společnosti a pošpekuloval o realitě budoucnosti blízké. Bylo to na panáka. Trefil se mi do mé aktuální skepse z lidstva jako takového. Ačkoli někdy přehání, je mi převážně sympatický svou hrubozrnnou prezentací, no a když hodně přestřelí, jeho věc. Obhájit si to vždycky dokáže. Napsal knihu Sviňa, podle níž je natočen tento film. Osobně práci režisérky Solčanské nemusím. Únos byla zfušovaná splácanina lokálního významu, která stěží oslovila člověka žijícího na druhém břehu Moravy, natož publikum vzdálenější. Mizerně natočená, pročež mi nešla pochválit ani z úcty k reálné minulosti, což je škoda, poněvadž takové téma si žádalo zpracování precizní! Samozřejmě Únos slovenské publikum oslovil, ale to podle mě nestačí. Když jsem se domákla, že Sviňu má v pařátech opět tato dáma, už jsem tušila... Filmu výjimečně hodnocení nedám, nebudu srážet jeho celkové skóre, protože fiktivní předloha trefně poukazuje na celou řadu závažných, nechutných bolestí, kterými si Slovensko aktuálně prochází a já mám tuto zemi velmi ráda. Aktivně sleduji, co se v ní děje a fandím všem, kteří to chtějí změnit. Kteří chtějí svoji malou zemi posunout dál. Každý apel k věci je důležitý, ačkoli si iluze nedělám. Zabedněný nacionalistický omezenec, který se nezajímá o nic, ale k urně trefí (bohužel), takový si lupen do kina určitě kupovat nebude, aby si pak popřemýšlel nad děním ve své společnosti v širším kontextu. Zajdou si na to zase jen ti, kteří se v situaci orientují s názory podobnými, jako tvůrci… Priatelia, nabudúci týždeň sa držte, nech vám to dobre dopadne! Bude to veľmi ťažké, ale možno motyka vystrelí a my, čo vás máme radi (ono se to možná nezdá, ale je nás dost), my vám to budeme srdečne priať. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ASPOŇ MÓŽE BYŤ PATRÓN NOVINÁROV, KEĎ MÁ V SEBE PATRÓN.“ __ Vo výsledku som s filmom omnoho viacej spokojnejší ako s ,,Únosom“ a radím ho medzi (naj)lepšie zvládnuté tituly našej kinematografie za posledné obdobie pod ktorého konečné hodnotenie sa podpisuje zopár nedostatkov nútiace ma znížiť ho o jednu hviezdičku. Malicherným problémom mi nazačiatku odohrávajúcom sa v roku 1999 pohľad na, vtedy ešte nevybudovaný, Zuckermandell a River Park, avšak to ide bokom. Tvorcovia sa totiž odvolávajú, že akákoľvek podobnosť so skutočnými postavami a udalosťami je čisto náhodná, čo je však jasná fabulácia, pretože každý divák dobre vie, o kom a o čom film pojednáva. Jadro problému preto tkvie v tom, že scenár si až priveľmi ,,berie inšpiráciu“ so slovenskými reáliami posledných rokov a rovnako ako v ,,Únose“ sa nesnaží byť viacej alegorickým. ,,Sviňa“ má však výborne napísané a zahrané postavy, dokonca aj u hercov, od ktorých by už nikto nič nečakal. Vajda je jednoducho skvelý (,,Ave mne!"), absolútne dominantný vo všetkých scénach, kde sa objavuje a celkovo je (Sviňa) číslo jedna. Dano Heriban dokázal mimiku svojho ,,predobrazu“ takisto skvelo napodobniť a z herečiek stoja za pozornosť najmä Mórovo a typovo dobre vybraná Marcinková, ktorá ma zaujala najmä keď sa po prevalení kauzy priznáva k svojim dedinským koreňom. Za pomerne nefunkčnú považujem linku s cirkevnými pozemkami a isté rozpaky vyvoláva aj do stratena idúci záver vyznievajúci iba ako elégia za Slovensko. Nič to však nemení na celkovom kladnom hodnotení a (možné) politické pozadie vzniku filmu, ako tu mnohým vadí, riešiť nebudem. Samozrejme, že v ,,širšom zahraničí“ bude film zrozumiteľný azda iba novinárom, avšak pre veľký úspech u slovenského publika to môže byť v zásade jedno. Ktovie, ako budeme zobrazené udalosti vnímať tak za 20 rokov... (1583. hodnotenie, 124. komentár k filmu) ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (8)

  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)
  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)
  • „Rozhodli jsme se vytvořit žánrový film, který vypovídá nejen o této zemi, ale i o lidech moci a jejich charakterech. To, že film připomíná naši skutečnou realitu a objevují se tu postavy nápadně připomínající gaunery nejhrubšího zrna, je jen nešťastná náhoda,“ prohlásil o filmu režisér Rudolf Biermann. (Duoscop)

Reklama

Reklama