Reklama

Reklama

Stillwater sleduje amerického drsňáka z Oklahomy, který cestuje do Marseille navštívit svou dceru ve vězení za vraždu, o které tvrdí, že ji nespáchala. Konfrontován jazykovou bariérou, kulturními odlišnostmi a komplikovaným právním systémem si Bill Baker ve Francii buduje nový život s jediným cílem – osvobodit svou dceru. (Magic Box)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (162)

Litvicek 

všetky recenzie používateľa

Hodně podceňovaný. Tak bych označil tenhle film. Nečekal jsem nic, ani jsem se na něj nijak zvlášt netěšil ale pak se rozjelo vcelku zajímavé drama s charismatickým Damonem, který si ve filmu na nic nehraje a najednou ať už s dabingem a nebo v originálu, chceš to sjet až do konce. Nemůžu říct, že bych si to pustil víckrát ale rozhodně to zanechalo silný dojem. Dobře natočené drama ve francouzských uličkách. ()

Figu 

všetky recenzie používateľa

Akci nečekejte, je to vyloženě drama podložený nějakou tou "skutečnou" událostí. Každopádně, i když jsou na to negativní ohlasy zdejších uživatelů, mě ta story celkem vtáhla a byl jsem v očekávání, jak se vyvrbí závěr. No a ten stál opravdu za hovno... Navíc cesta k němu byla dlouhá... Ovšem chválím Damona, páč i skrz moje obrovský nesympatie k jeho osobě musím uznat, že je to herec velkých kvalit a i zde si poradil skvěle... V podstatě je to jen jeho film. Nicméně jednou a dost. 60% ()

Reklama

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Pomerne chytré a nápad je dobrý, len sa možno trošku pridlho a priveľmi romanticky zameriava na vzťah Billa a Virginie a Mayi. Ak by sa v tomto kus ubralo alebo na to išlo inak, a McCarthy by film stiahol na cca 120 minút, mohla to byť pecka se vším všudy. Takto pointa trochu stráca na údernosti a jasnosti, resp. tých point sa dá nájsť viacero - aj imigranti, aj čo priniesol Trump, aj zahraničná politika, aj evidentná analógia k Amande Knox, aj metafora o súčasnej/budúcej Amerike. Išlo primárne o sebareflexiu smerom dovnútra alebo smerom navonok? Primárne o pohľad zvonka alebo zvnútra? O film, ktorý sa snaží Ameriku objektívne analyzovať, alebo skôr kritizovať? Asi všetko naraz, a preto je občas trošku nie úplne jasné akú funkciu má tá-ktorá postava plniť. Damon je sústredený a vlastne veľmi dobre obsadený, lebo jeho postava je nie len sympatická a je trochu buranská/neohrabaná, ale akosi keďže je to Damon, asi by sme mu mali držať palce? A to je práve cieľ, tzn. toto nie je len film o dobrom a sympatickom poctivcovi z amerického ľudu, Damon viac-menej reprezentuje Ameriku samotnú a minimálne to ako je vnímaná v zahraničí a z tohto dôvodu podľa mňa hlavnú úlohu lepšie obsadiť asi nešlo. Resp. dúfam, že to bol úmysel. Len teda tá Amerika z toho nevychádza práve najlepšie, a takáto studená sprška do vlastných radov (či už v prvom alebo druhom pláne)...nečudo že film sa neujal viac, na toto mnohí Američania momentálne chuť asi veľmi nemajú. Aj hlavný príbeh, ktorý tejto metafore slúži je nie práve na veselú nôtu a neponecháva vlastne priestor pre veľa nádeje či viery v lepšie zajtrajšky. Divácky nevďačný film, ktorý sa nesnaží ani o sympatického hrdinu, ani o to potešiť romantikou, ani o vrúcnejšie vzťahy, ani o to s aspoň trochou optimizmu hľadieť do budúcnosti. Skrátka pomerne bez útechy, ale Damonovi treba kvitovať, že sa na podobnú úlohu odhodlal, jedná sa asi o jeden z jeho najlepších výkonov, hoci sa to nemusí zdať na prvý pohľad. ()

xLIGHTx 

všetky recenzie používateľa

Matt Damon to celé ťahá (a som z toho i celkom prekvapený; tiež je to jeden z mála prípadov, kde je celkom sympatický, aspoň mne), škoda že tam nieto viac výrazných prvkov a osobností. Inšpirované príbehom Amandy Knox, dosť známej a priateľskej osôbky ;) (v tomto prípade ide o dievčinu menom Allison). Najprv som sa obával, že jej tvorcovia budú nadržiavať, tak to i najprv pôsobilo, našťastie potom to začne mať kritickejší, triezvejší pohľad na vec a na Amandu/Allison. Vyhovuje mi, že film má civilnejší charakter, že ukazujú osobný život "akože" otca - ako člena rodiny Amandy/Allison, ktorý si musí niečo kvôli nej i sem tam  zažiť a strpieť. Ide o kvalitný výtvor, ale nejedná sa o pecku a áno, skrátenie by filmu pridalo na svižnosti a väčšej údernosti. Silnejší priemer, za tri "nevinné" spolubývajúce ;), teda, hviezdy. ()

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Musím říct, že tenhle bezelstnej, rovnej, ale zároveň i jednoduchej dělňas z Oklahomy, je jedna z nejlepších filmovejch postav, kterou jsem v poslední době ve filmu viděl. No, jestli ono to nebude taky tím, že furt čumím jenom na mozkovýplachový béčka, že jo. Každopádně ale jak Dejmona příliš nemusím, tak tahle role se mu fakt povedla. A zdatně mu sekunduje jeho oplácaná lesbická dcera a hlavně jedno roztomiloušký arabský škvrně. Teda vlastně francouzský skvrně, pardon, abych nevypadal jako rasista, protože ve filmu mě několikrát poučili, že rasismus je fuj, teda myšleno jako rasismus bílejch domorodců proti barevnejm přistěhovalcům, teda aspoň to říkala ta Dejmonova francouzská bič s hubenou prdelí. A taky jsem se po roce rád podíval do Marseille. I když loni jsem popravdě viděl úplně jinou Marseille, než tu ve filmu, respektive jiný čtvrti v Marseille. Ještě relativně nedávno (v minulým století) bych si nikdy nepomyslel, že jednou budu moc rád, že nežiju ani v nějakým bigotním prdelákově jako je Oklahoma, ani v multikulturní Francii, ale v tý naší poklidný monokulturní Čechárně. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (5)

  • Abigail Breslin získala vodičské oprávnenie len dva týždne pred natáčaním, nakoľko jedna scéna vyžadovala, aby šoférovala. (Real Tom Hardy)
  • Matt Damon a jeho filmový tím zožali na 74. ročníku filmového festivalu v Cannes, kde mal film premiéru (v júli 2021), päťminútový potlesk v stoji. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

Reklama

Reklama