Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická dráma vzťahu mníšky a muža odsúdeného na trest smrti. Rádová sestra Helen (Susan Sarandon) si myslela, že už ju nič nemôže zaskočiť. Avšak list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné, s čím sa doposiaľ stretla. Dátum popravy sa napriek zúfalej snahe odsúdeného získať milosť nezadržateľne blíži a s postupom času sa na povrch dostávajú aj silné emócie empatie s odsúdeným, ale zároveň i s obeťami jeho brutálnych zločinov. Matthew Poncelet (Sean Penn) to má ako sa zdá definitívne zrátané, ale s Helen do jeho života prichádza nádej, že sa konečný výkon rozsudku odloží. Má spoločnosť právo zabíjať v mene zákona? Oscarový snímok s výnimočnými hereckými výkonmi je nakrútený podľa skutočného príbehu... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (294)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Na Mŕtvom mužovi som bol v sedemnástich rokoch v kine a už vtedy ma dokázal patrične ohúriť úplne všetkými svojimi zložkami. Ak hrajú herci ako o život, ak vás režisér dostane hneď od začiatku, tak potom myšlienky, názory a postoje vo filme vyniknú o to viac. No a treba povedať, že Robbins zatína do miest, kam sa málokedy nejaký režisér (tobôž hollywoodsky) odváži. Preto toľká recenzentská kontroverzia. Ale to mám práve na kinematografii rád. Nekonformnosť, nové témy, ambivalentnosť postáv. Zopakoval som si túto morálnu polemiku ešte raz a fungovalo to znova výborne. ()

agentmiky 

všetky recenzie používateľa

Do této chvíle jsem neměl vůbec ponětí, že Tim Robbins také režíruje filmy. Film mrtvý muž přichází sází hodně na ústřední filmovou dvojici, což jsou Sarandon s Pennem. Oba zahráli neskutečně a oba by si za svou roli zasloužili Oskara, ale získala ho pouze Sarandon. Bylo zajímavé sledovat, jak se Penn postupně mění ze zapšklého vraha nebojícího se smrti na člověka, který se jí velmi obává. Samotná atmosféra byla hodně strhující, pár momentů mi utkvělo v paměti, a to je dobře. Myslím si, že lepší čtyři hvězdy tomuto filmu sedí. Za mě dávám 85 % ()

Reklama

kingik 

všetky recenzie používateľa

Tim Robbins se pustil do režírování a dopadlo to výborně. Přizval si Susan Sarandon a Seana Penna a ti se mu za to odvděčily brilantními hereckými výkony. Drama o vrahovi odsouzeném k trestu smrti je velmi pocitové a emoce jsou zde jako samozřejmost, ale v každé scéně, kdy se začne tlačit na uplakanou pilu, to Robbins vždy ustojí a je až s podivem, že film nesklouzává k trapnému citovému vydírání diváka, ale nabízí mu silné drama k zamyšlení. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Problematika kontroverzí kolem trestu smrti byla zpracována v mnoha filmech (namátkou Život Davida Galea, Krátký film o zabíjení, Capote, Zelená míle, Dech), ve snímku Tima Robbinse se vsází především na herecké výkony, jejichž úhelným kamenem je doslova fenomenální Sean Penn. Film, který doznívá v mysli ještě hodnou dobu po závěrečných titulcích... ()

KrestanFilms 

všetky recenzie používateľa

Velmi těžko hodnotitelný film. Jedna stránka je, že jsem odpůrcem trestu smrti - člověk člověku dát život nemůže, ale vzít ano? Ten kdo o tom rozhoduje bere na sebe před Bohem obrovskou zodpovědnost... A druhá stránka, když pominu vše okolo, tak sestra Helen předvádí, co je to bezpodmínečná láska, jak ji myslel Ježíš. Bez ohledu na to jaký je, má ho ráda pro to kým je. Ani ve chvíli, kdy se dozví... se od něj neodvrací. Přiznám se ale, že některé pasáže mi tak trochu utekly a taxem třeba nepostřehl, jestli přijal Ježíše jako osobního spasitele nebo ne...? ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (21)

  • Při scéně se svíčkami se objeví v záběru skutečná sestra Helena, na základě jejíhož příběhu byl napsán scénář. Při filmování byla přítomna jako "dozor". (don corleone)
  • Film bol pre režiséra Tima Robbinsa rodinnou záležitosťou. Obsadil do neho svojho otca, matku, sestru a svojich synov. Jeho brat skladal hudbu. (misterz)
  • Yvonne Koslovsky-Golan, autorka knihy "Trest smrti v americkej kinematografii: Zločinnosť a odplata v hollywoodskom filme", uviedla, že aj keď sa verejná diskusia o treste smrti na obdobie po uvedení filmu Dead Man Walking zintenzívnila, film neviedol k „skutočnej politickej alebo právnej zmene“, ale podporila ďalšiu akademickú štúdiu o treste smrti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama