Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Norma Rae žije se svými dětmi na jihu Spojených států a pracuje jako dělnice v přádelně bavlny. V továrně jsou pro dělníky tvrdé podmínky, musí pracovat za minimální mzdu a vše si nechat líbit. Až když přijede z New Yorku aktivní odborář a začne lidem tvrdit, že jestli chtějí mít vyšší životní úroveň, tak si ji musí vybojovat, začne být Norma aktivní a pomáhá vytvořit i v této továrně odbory. (MVanis)

(viac)

Recenzie (32)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Čakal som podstatne viac, niečo dramatickejšie a obsažne zaujímavejšie. No žiaľ dočkal som sa iba priemerného životopisného príbehu plného hluchých, nezáživných miest a minima emócií. Šťastie, že aspoň tie herecké výkony neboli zlé, hlavne herečka v hlavnej úlohe bola výborná. Škoda, film mal na podstatne viac. V tomto spracovaní to však stačí len na priemer. 60/100 ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,228,000Tržby Celosvetovo $22,380,000║ krkolomne chcú odbory pretlačiť do firmy, no ale je to celé bez lepšej šťavy, vôbec to nestrhne, Sally Field je zláta a slušné hrá ale to je asi tak všetko čo si z tohto filmu človek odnesie /40%/ ()

Reklama

cab 

všetky recenzie používateľa

Temperamentni textilni pracovnice a matka dvou deti Norma Rae (odzbrojujici a zaslouzene ocenena Sally Field) vezme sanci ovlivnit neunosne pracovni podminky do vlastnich rukou pomoci vytvoreni odboroveho svazu. I pres pocatecni komplikace a vedomi, ze je mozne ztratit mnoho, jde odhodlane za svym cilem. 80% ()

Han22 

všetky recenzie používateľa

Norma Rae je přesně typ dramatu, jaký mám rád. Zajímavý námět ze života, dramatický průběh, občas sranda, občas smutek. Norma Rae je dělnice v městečku, kde jediným zaměstnavatelem místní textilka. Má dvě děti, smůlu na chlapy, žije v chudobě a ve firmě z nich dřou kůži. Díky odboráři z města se stává zapálenou bojovnicí a zároveň se s tím snaží skloubit rodinný život s novým manželem. Odborářské drama jsem nedávno viděl ze Stallonem z 30. let, tady to není v roce 1979 tak vyhrocené. Ale šéfové dělají naschvály, hází klacky pod nohy, zvýší práci a sníží mzdu... lidi navíc k odborům nemají důvěru a radši mlčí, aby nepřišli o práci. To co už je v USA nejspíše dávnou minulostí u nás funguje bohužel i o 44 let později. Sally Fieldová se z komedií přehrála do dramatických rolí naprosto famózním způsobem. Hraje obyčejnou, nijak intelektuální ženskou, která neví co životem, bojí se, ale stojí za správnou věcí. Když se postaví na stroj s cedulí Odbory a odmítá odejít, sesype se po zatčení nebo v noci probudí děti aby jim řekla o své minulosti, tak je úchvatné. Oscar zasloužený, je to opravdu lepší i než Bette Midler v Růži. Jediné co mě zamrzelo byl trošku otevřený konec. Silné 4*. PS: Oskarová písnička It Goes Like It Goes je nejslabší oskarový song 70. let, cajdák bez melodie kterým jsem 5 minut poté stihl zapomenout. Asi v roce 1979 nic lepšího nevzniklo. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Na rovinu poviem,že som totálne vedľa z excelentného výkonu herečky Sally Field,ktorú poznám z niektorých snímkov,ale pôsobila na mňa nesympatickým dojmom,čo sa náhle zmenilo,a tento výkon považujem za niečo neuveriteľné. Norma pracuje v jednej pakárni,v ktorej požadujú čoraz väčšie normy bez odozvy na výplatných páskach zamestnancov,všetko sa rapídne zmení príchodom odborára z N.Y. Klasická pakárnička na spôsob textilných firmičiek,ktoré fungujú všade naokolo,kde si podmienky diktujú prisťahovalci,ktorí jednajú s ľudmi ako s handrami,to platí napr..v niektorých takýchto slovenských podnikoch(Enrico,Leoni...),ale s odborármi by v reáli dnes urobili veľké prd. V tomto prípade je to všetko vystavané na robotníčke Sally,ktorá má dve deti,býva u rodičov,chodí každý deň do pakárne,ale je rada,že tam je a stanú sa veci,ktoré zmenia situácie robošov k lepšiemu s intenzívnym bojom jednej ženy a jej mentora,ktorí pracujú na tom... Hneď na začiatku tituliek ma oslovil song ocenený Oscarom,ktorý decentne ukáže každodennú rutinu v práci,kde na scénu prichádza pôvabná Sally,ktorej do života vstúpi viacero prekvapení i žiaľu v kvalitnej réžii Martina Ritta,ktorý vie ako viesť hercov,herci tu robia presne to,čo by som videl hocikde inde v civilnom pojatí. Nečakal som,že uvidím vynikajúci poučný film,a tak som rád,keď sa môžem mýliť... ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (3)

Reklama

Reklama