Reklama

Reklama

Obsahy(1)

2. svetová vojna v okupovanej Juhoslávii: 5 dievčat kolaborovalo s nemeckým seržantom Kellerom (Steve Forrest) a za trest ich partizáni verejne potupili ostríhaním dohola. Keďže dievčatá neprezradili Nemcom mená partizánov, boli vyhostené z mesta. Aby prežili, chytili do rúk zbrane a postavili sa proti okupantom. Za odvahu sa vedenie partizánskeho oddielu rozhodlo prijať ich do svojich radov a tak Jovanka (Silvana Mangano), Ljuba (Jeanne Moreau), vdova Marja (Barbara Bel Geddes), Mira (Carla Gravina) a Daniza (Vera Miles) bojujú proti mužom, ktorí sú proti nim, ale aj mužom, ktorí sú s nimi. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (3)

PAGE 

všetky recenzie používateľa

Pět mladých dívek, potrestali partyzáni, kvůli náklonnosti k Němcům, ale vše se nakonec vyvinulo trochu jinak... Dle mého názoru velice dobrý film, se spoustou tehdejších ženských evropských filmových hvězd. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je zvláštnym už len tým, že o situácii v okupovanej Juhoslávii informujú tvorcovia tohto filmu Američania a Taliani. Úvodná časť filmu je pravdepodobne reálna, nakoľko takýmto spôsobom a možno aj drastickejším sa vyrovnával domáci odboj s kolaborantmi. Film dokumentuje emočný prieskum postáv v tomto filme a je na divákovi, aby posúdil vinu či nevinu jednotlivých postáv. Ide o veľmi zvláštny málo známy film so surovými akciami a emóciami v celom filme, ale reálnymi. Tu vôbec nejde o šťastné konce ala hollywood, partizánska vojna je jednou z najbrutálnejšou voči okupantom. Veľmi dobre je to vykresľované v postave, bezohľadného a vyžadujúceho prísnu disciplínu, veliteľa partizánskeho oddielu Velka. Celkovo film môžeme hodnotiť, ako dobrý, prekvapivo tvrdý, realistický a hodnotový vojnový film. Ale zapojenie žien do partizánskeho hnutia a samotné súžitie s týmto kolektívom sa hodnoti veľmi ťažko. Prijímanie žien do výlučne mužského kolektívu (partizánske jednotky) vždy prinášalo nemalé problémy. ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

Solidní partyzánský film o pěti ženách ostříhaných za styk s okupanty, ty se pak pomstí. Jediný film, který Ritt neměl rád - a který díky kvalitnímu scénáři a výbornému obsazení a syrovosti není špatný. ()

Reklama

Reklama