Reklama

Reklama

Obsahy(1)

2. svetová vojna v okupovanej Juhoslávii: 5 dievčat kolaborovalo s nemeckým seržantom Kellerom (Steve Forrest) a za trest ich partizáni verejne potupili ostríhaním dohola. Keďže dievčatá neprezradili Nemcom mená partizánov, boli vyhostené z mesta. Aby prežili, chytili do rúk zbrane a postavili sa proti okupantom. Za odvahu sa vedenie partizánskeho oddielu rozhodlo prijať ich do svojich radov a tak Jovanka (Silvana Mangano), Ljuba (Jeanne Moreau), vdova Marja (Barbara Bel Geddes), Mira (Carla Gravina) a Daniza (Vera Miles) bojujú proti mužom, ktorí sú proti nim, ale aj mužom, ktorí sú s nimi. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (3)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je zvláštnym už len tým, že o situácii v okupovanej Juhoslávii informujú tvorcovia tohto filmu Američania a Taliani. Úvodná časť filmu je pravdepodobne reálna, nakoľko takýmto spôsobom a možno aj drastickejším sa vyrovnával domáci odboj s kolaborantmi. Film dokumentuje emočný prieskum postáv v tomto filme a je na divákovi, aby posúdil vinu či nevinu jednotlivých postáv. Ide o veľmi zvláštny málo známy film so surovými akciami a emóciami v celom filme, ale reálnymi. Tu vôbec nejde o šťastné konce ala hollywood, partizánska vojna je jednou z najbrutálnejšou voči okupantom. Veľmi dobre je to vykresľované v postave, bezohľadného a vyžadujúceho prísnu disciplínu, veliteľa partizánskeho oddielu Velka. Celkovo film môžeme hodnotiť, ako dobrý, prekvapivo tvrdý, realistický a hodnotový vojnový film. Ale zapojenie žien do partizánskeho hnutia a samotné súžitie s týmto kolektívom sa hodnoti veľmi ťažko. Prijímanie žien do výlučne mužského kolektívu (partizánske jednotky) vždy prinášalo nemalé problémy. ()

PAGE 

všetky recenzie používateľa

Pět mladých dívek, potrestali partyzáni, kvůli náklonnosti k Němcům, ale vše se nakonec vyvinulo trochu jinak... Dle mého názoru velice dobrý film, se spoustou tehdejších ženských evropských filmových hvězd. ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

Solidní partyzánský film o pěti ženách ostříhaných za styk s okupanty, ty se pak pomstí. Jediný film, který Ritt neměl rád - a který díky kvalitnímu scénáři a výbornému obsazení a syrovosti není špatný. ()

Reklama

Reklama