Reklama

Reklama

Zaspievaj mi

(festivalový názov)
  • Česko Zazpívej mi (festivalový názov) (viac)
Trailer 2
Francúzsko / Nemecko / Švajčiarsko, 2019, 100 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Pejangki žije a študuje v malebnom kláštore hlboko v horách Bhutánu. Ubehlo už niekoľko rokov, odkedy kráľ povolil v krajine televíziu a internet. Smartfóny odvtedy konkurujú denným rituálom zapaľovania sviečok a recitácie modlitieb. Pejangkiho vášňou sú ľúbostné piesne. Cez aplikáciu WeChat sa zaľúbi do mladej speváčky z mesta Thimphu. Pejangki je ľahostajný k štúdiu a starší mnísi ho za to karhajú. On radšej predáva liečivé huby, aby zarobil dosť peňazí, mohol opustiť kláštor a našiel tú, „o ktorej sníva vo dne v noci“. Rúcho vymení za bežný odev. Podľahne Pejangki romantike a pokušeniam mesta alebo sa vráti k zbožnému životu v kláštore? (Jeden svet)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (2)

Arbiter odpad!

všetky recenzie používateľa

Kde samotný snímek vzbuzuje nepříjemné podezření, diskuze s jeho tvůrcem po promítání bohužel obavy potvrdila: jde o kolonialistický, paternalistický, konzervativní a romantizující ufňuknutí stárnoucího snoba ze západu, který má ve svém černobílém světě tu drzost tvrdit, že se snaží zachytit nuance vstupu technologií do "netknutého" světa (nesnaží, respektive v tom tragicky selhává), a který má naprosto jasno: "v Bhútánu se před rozšířením moderních technologií žilo 5000x lépe" (to je fakt citace). Jeho postoj byl o to trapnější, o co víc si s jistou dámou z publika notoval, jak dnešní děti dominanci technologií nezvládají a pod jejich bičem trpí - tak jako Bhútánci, kteří doposavad žili tak plný duchovní život, až jim nic nechybělo. Nodoprdele. Způsob, jakým selektivně ohýbá a desinterpretuje současné poznání co do pojímání kultur a dopadu technologií je pobuřující.  ___Ta analogie k dětem je mimochodem naprosto přesná, protože ilustruje, s jakým přístupem Balmés téma nahlíží. Kouká na Bhútánce a jejich civilizaci a kulturu jako na děti, které nikdo neochránil před skokově nastoupivší dravou současností naší rozvinuté civilizace, a které on jako moudrý pozorovatel lituje. Kulturní darwinismusmus mu teče všema elitářskejma otvorama. Dřív zkrátka bylo lépe, mýtická minulost je bezcitně rozšlapána. Proto plačme - za zvuku dramatické hudby při záběru na mladého Bhútánce, který hraje Counter Strike. Balmése totiž ani nenapadne pojímat dějiny jako neustálou proměnu kdy nikdy nebylo žádné pravé čisté a správné "ono". Svou perspektivou konzervuje svět, vytváří umělý skanzen a dojímá se nad ním. Fuj. /FJS 2020/ ()

infotext 

všetky recenzie používateľa

Jadrom filmu je príbeh o dospievaní, o strete očakávaní s realitou. Realita (tak ako prakticky vždy) očakávania ďaleko predčí a zároveň ich elegantne rozmetá na franforce. Na prvý pohľad sa premeny prostredia a postáv môžu zdať až brutálne, a režisér sa kontrast tradície a pokroku snaží niekedy až príliš počiarkovať, ale nemyslím si, že táto perspektíva je najpodstatnejšou rovinou filmu. Teda aspoň mňa viac zaujal vnútorný konflikt hlavného hrdinu, ktorý hľadá svoje miesto v živote, ako aj kontrast jeho perspektívy s perspektívami ďalších postáv. V podstate typická "coming-of-age" situacia, ale pomerne výstižná. Milým prekvapením bolo, ako film príjemne plynul a dobre sa pozeral. ()

Reklama

Galéria (10)

Súvisiace novinky

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

03.09.2020

Festival Jeden svět se na podzim vrátí na filmová plátna v náhradním termínu. Diváci a divačky tak nebudou ochuzeni o silné a inspirativní dokumentární filmy, na které už nemohli přijít do kin kvůli… (viac)

Reklama

Reklama