Reklama

Reklama

Lesný duch

(festivalový názov)
  • Česko Lesní duch (viac)
Trailer

Scenárista a režisér Sam Raimi uvádí svůj nelítostný, krví nasáklý debut, jenž se stal hororovým mezníkem. Nekonečný proud děsivé hrůzy a efektů, které vyvolávají noční můry, film právoplatně řadí mezi kultovní klasiku. Pět vysokoškoláků se vydává na osamělou chatu uprostřed lesů a nechtěně tu probouzí monstrózní zlou sílu odhodlanou zničit všechny do jednoho. S nově digitálně restaurovaným obrazem a náloží neuvěřitelných bonusů se Lesní duch stává zásadním zážitkem v kategorii krvavých hororů. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (905)

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

V raném mládí jsem Lesního ducha neviděl a později mě oslovily spíše 2. a 3. díl, kdy to Bruce Campbell ultimátně rozjíždí. Jednička ještě trpí velkým množstvím neduhů, samozřejmě uznávám že byla pořízena za mrzký peníz a že Samu Raimimu nakopla kariéru a udělala jej slavným. Bohužel ten film hodně zestárl a vyloženě mě potěšily jen kamerové průlety. 60% spíše z úcty. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Věřím tomu, že kdysi byl Lesní duch skutečně děsivou podívanou, avšak vlivem působení zubu času již dnes funguje pouze úvodní pasáž, která má i na dnešní poměry neskutečně skvělou, mrazivou a hororovou atmosféru strachu, čemuž napomáhá skutečnost, že nevidíme žádného ducha, žádného ďábla a nepřítele, ale přítomnost blížící se zkázy cítíme v každém záběru. To byl opravdový majstrštyk. Ovšem jakmile na scénu přijdou masky a hektolitry krve spolu s trapnými dialogy a hláškami "posedlých", stává se Lesní duch spíše trapnou podívanou. Výsledný pokažený dojem pak nezachrání ani geniální poslední záběr. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Sam Raimi, ešte predtým ako sa stal známym hollywoodskym režisérom popkornových blockbusterov za aké sa dá bez pochýb považovať jeho trilógia o Spidermanovi, sa venoval úplne iným projektom. Svoju kariéru naplno odštartoval na začiatku osemdesiatých rokov minulého storočia horrorom "Evil Dead" (v našich končinách známym pod neoficiálnym názvom „Lesný duch“). Je to výborne natočený nízkorozpočtový snímok plný desivej atmosféry, strachu a krvavého gore. Hlavnú úlohu zveril svojmu kamarátovi Bruce Campbellovi. Dnes je tento film už kultovým dielom, ktoré obdivujú a rešpektujú všetci horroroví nadšenci, vrátane mňa. ***** ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Nikdy nezabudnem na svoje prvé zhliadnutie Evil dead, ktoré bolo mojim najväčším filmovým sklamaním vôbec. V detstve bol horor môj jednoznačne najobľúbenejší žáner a o Evil dead alebo lepšie povedané Lesnom duchovi, názov pod ktorým som tento film poznal kolovali doslova legendy a navyše s výnimkou jedného spôsobu ani nebol tak ľahko dostupný, čo moje nadšenie ešte vystupňovalo a tak keď som sa už k nemu konečne dostal s očakávaním životnej filmovej udalosti, bol som neskutočne sklamaný, absolútne mi to nesadlo a v žiadnom ohľade to na mňa nezafungovalo. Ale po mnohých rokoch som sa rozhodol pozrieť si to znovu a už to mi to rozhodne také zlé neprišlo. V prvom rade si určite zaslúži veľkú pochvalu samotný Sam Raimi, ktorý aj s minimálnym rozpočtom a malými skúsenosťami dokázal natočiť niečo takto zaujímavé, v mnohom originálne a aj celkom kvalitné. Po tej hororovej stránke to s výnimkou brutality podľa mňa vôbec nefunguje, napínavé mi to vôbec neprišlo a atmosféra mi zase prišla skôr taká zaujímavá a aj taká netradičná, ale nič, čo by podporilo tento žáner. Zápletka síce nie je v mojom štýle, ale aj tak je to dejovo celkom zaujímavé a hlavne svižné, aby sa na to pozeralo dobre. Ale za pozornosť stoja aj tak najviac samotné strety s posadnutými, ktoré sú nápadité, zábavné a hlavne mimoriadne brutálne, práve toto mi prišlo najväčšou ozdobou filmu. Obsadenie nie je žiadny zázrak, ale to sa tu ani čakať nedalo, vlastne všetky postavy ma vôbec nezaujímali, pričom sa ešte aj na pomery žánru správali dosť nelogicky a tak za pozornosť stojí jedine Bruce Campbell, ale aj z neho sa stala ikona až v nasledujúcom diely, tu ešte nie je až tak výnimočný. A chválim to aj po tej technickej stránke, Sam Raimi sa postaral o plno vizuálnych nápadov, ktoré to sledovanie príjemne osviežujú a efekty a masky už sú samozrejme zastarané, ale aj tak si ma získali a hlavne v tej brutalite je to stále nadpriemerné. Takže tento prvý Evil dead nie je pre mňa žiadny kult, ale aj tak sa prikláňam na jeho stranu, natočiť niečo takéto pri takých podmienkach si vyžadovalo veľký talent a stále je to obstojná zábava. 66% ()

berg.12

všetky recenzie používateľa

Tenhle film znám pod předlistopadovým názvem "Chata" a nikdy jsem ho neviděl. Tak proč píšu komentář? Naše rodina patřila za totality k té méně šťastné většině, která nevlastnila žádný videopřehrávač. Spoustu filmů jsem tak znal pouze z vyprávění na pionýrských táborech. Na plandě dřevěné chatky jsem takhle poprvé "viděl" Terminátora, Komando, Mouchu... a i tenhle horor. Vzhledem k tomu, jak přesně splnily některé filmy poté co jsem je viděl mou představu a vzhledem k tomu, že po vyprávění tohohle filmu jsem pár dní pořádně nespal a bál se jít do lesa, nepochybuji, že i v reálu by to byl silný zážitek. Určitě si to někde seženu. ()

Galéria (344)

Zaujímavosti (99)

  • Bruce Campbell si během natáčení vymknul kotník. (Karlos80)
  • Betsy Baker přišla o řasy během odstraňování makeupu z jejího obličeje. (Chatterer)
  • V Nemecku film nesie názov "Dance of the Devils" (Tanec s diablami). (rador)

Súvisiace novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (viac)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (viac)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (viac)

Reklama

Reklama