Reklama

Reklama

Píseň za chudého chlapce

  • Írsko Song for a Raggy Boy (viac)

Obsahy(1)

Koprodukční drama režiséra Aislinga Walshe se odehrává v Irsku roku 1939. Otec Damian, který stojí v čele St. Jude's Reformatory School, pozve proti biskupově vůli někdejšího účastníka občanské války ve Španělsku, interbrigadistu Franklina, aby učil na jeho škole.
Franklinovy metody se diametrálně liší od toho, jak s žáky zacházel bratr John, zastánce tvrdých trestů. Franklin staví vztahy na vzájemné důvěře, podporuje talentované chlapce, učí je číst a chápat poezii. K nejnadanějším žákům patří Mercier, s jehož pomocí se učiteli podaří zabránit násilí, jež bratr John chystal na Štědrý den. Mercier však za to o pár dní později zaplatí životem. Franklin chce rezignovat a odejít bojovat do války, ale při loučení se svými žáky pochopí, že jeho místo je tady. (kikulin)

(viac)

Recenzie (90)

Koryntos 

všetky recenzie používateľa

Jeden z filmů se silným dějem, který vtáhne a už nepustí. Ať už v jakékoliv církvi, nebo státním režimu to nikdy není o víře, režimu, ale o lidech, kteří tyto systémy fanaticky radikalizují, nebo vyznávají svůj radikální výklad ,, dobra" prospěšného pro celou společnost. Díky Bohu jsem ateista, takže mne nejvíc dostalo závěrečné doplnění, že chrabrý pan učitel padl a ti dva zmrdéčci žili šťastně až do smrti a moc by mne zajímalo jaké prasárny prováděli na svých nových působištích, zvyk je železná košile a nemyslím si, že pomohlo je jen přemístit. Nemyslíte, že kdyby jakýkoliv Bůh existoval, tak by tohle nikdy nedopustil, hmm, nebo má jen vysoce flegmatickou povahu? ()

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Íri zase prekvapili, a predostreli ďalší film (pred tým Padlé ženy ) z prostredia nápravnovýchovného zariadenia riadené cirkvou. Dojímavý príbeh o "živote" chlapcov v polepšovni, o despotizme vychovávateľov a ľudskom prístupe učiteľa k nim. Takéto inštitúcie existovali v Írsku do roku 1984.Na margo toho chcem iba podotknúť, že výchova (prevýchova) mládeže by nemala byť záležitosťou iba jednej inštitúcie ale celej spoločnosti. Jednoduchým zákazom sa zlo neodstráni. Na zlé veci treba poukázať a pranierovať. Len nedávno bola aféra v polepšovni v Hlohovci, kde pedagóg fyzicky týral chovancov. A čo taká "pani riaditeľka: kdesi v dedinke na Horehroní,ktorá týrala deti ? či dokonca škôlkárka , ktorej "pedagogické spôsoby: boli sprevádzané modrinami a šrámami na chrbte chlapčeka ? Či pani učiteľka, ktorá otehotnela s ôsmakom ? FUJ !j FUJ FUJJJJ !!!! ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ja len nechápem, prečo sa takéto silné, príbehovo a morálne nabité filmy, navyše so skvelým Aidanom, dostávajú k bežnému divákovi až príliš sporadicky. Krásny komorný príbeh o zbližovaní ľudských citov, priateľstve, emotívny, morálne poučný a koniec si ani lepšie spravený neviem predstaviť. Len málo chýbalo k tomu, aby sa prerýpal mojou osobnou filmovou topkou. 100%. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Prehnitost cirkvi je dnes  velkym problemom. Ludia sa za meno "Boh" len schovavaju: MNo jo, cernoprdelnik tu podla mnohych cirkevnikov nie je na to, aby sa pacil ludom, ale aby ich neustale umravnoval a prilisna zhovievavost k farnikom nie je ziaduca. Vysokopostavene cernoprdelniky tvrdia, ze sluzba Bohu a Cirkvi je dolezitejsia nez laska k ludom. Ako vsak hovori jedno arabske prislovie "Svoje skutky za Bozie meno neschovas"  : 84 % ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Konec mě moc dojal, proto přidávám pátou hvězdu. Film o šikaně v irském katolickém nápravném zařízení. Nejen bití, ale i sexuální zneužívání si zde zažívali chlapci od nadřízených duchovních. Nový učitel, který sem přijde rovnou ze španělské občanské války přinese do zatuchlé budovy nové světlo. Zdejší klér ho však nenávidí a připravuje mu pomstu. Krásný film. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (3)

  • Herec Aidan Quinn obetoval týždne na to, aby pripravil chlapcov na mnohé otriasajúce momenty, ktoré boli vo filme. (Karush)
  • Natáčení filmu trvalo kvůli problémům s finančními prostředky a také s obsazením herců přes čtyři roky. Největší problém byl najít ideálního představitele Liama Marciera, jelikož režisér považoval za důležité, aby byl dobře zvtárněn. Nakonec obsadil Johna Traverse, chlapce z irského boxerského klubu bez předchozí herecké zkušenosti. (Verka13)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Irského spisovatele Patricka Galwina, která byla založena na skutečných událostech. (Verka13)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené