Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna jediná chybička znamená konec. V jediném okamžiku, v jediném záblesku se může závod Formule 1 změnit v tanec se smrtí. Al Pacino jako odvážný závodník ve filmu Sydneyho Pollacka zapomíná na svou minulost a své city. Avšak jen do té doby, než se setká s vášnivou ženou žijící taktéž ve stínu smrti, která mu teprve ukáže, jak plně a skutečně je možné život prožít. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (22)

  • Premiéra filmu sa konala na filmovom festivale v kanadskom Toronte v septembri 1977. Vedú sa debaty, či snímku neuškodilo, že neniesol pôvodný názov. Nejednotnosť titulu bola výrazná, napr. Taliani, Portugalci, Španieli, Gréci a Brazílčania išli do kina na Jeden okamih, jeden život. Sovietsky zväz volil titul Život bez záujmu a Švédi volili slzopudný názov Milovaný, zostaň so mnou. (classic)
  • Sanatórium, kam taktiež bola situovaná jedna z najsilnejších scén (stretnutie Deerfielda s miestnym varietným kúzelníkom), sa nachádzalo v dedinke Leukerbad s susedstve vrcholov Schwarzhorn a Wildhorn vo švajčiarskych Alpách. (classic)
  • Samotná realizácia filmu bola pomerne nákladnou záležitosťou a prevažne sa nakrúcalo v Európe - vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Anglicku. (classic)
  • Pollack snímok prehlásil za svoj „najeurópskejší film" , čo nieslo i nutné úpravy pre americké publikum. Producenti sa domnievali, že pôvodná stopáž by bola nestráviteľná s film bol skrátený o 25 minút. Našťastie sa to týkalo predovšetkým televízneho vysielania, do kín šiel snímok v plnom rozsahu, rovnako tak k nemu pristúpili i premiérové televízne kanály. (classic)
  • Na filme sa podieľal i preslávený boss F1 Bernie Ecclestone, ktorý filmárom „vnútil" svoj tým Brabham a zvolil nakrúcanie pri Grand Prix Španielska a Belgicka. Niektorí skutoční piloti, napr. Niki Lauda, sa na prítomnosť filmárov sťažoval. (classic)
  • Režisér Pollack musel riešiť otázku hlavnej predstaviteľky, pretože na postavu Lilian boli vznesené nemalé nároky. Musela ovládať niekoľko jazykov, byť patrične príťažlivá a predovšetkým ju muselo akceptovať americké publikum. V pomerne obsiahlom zozname adeptiek možno prekvapivo neuspela Catherine Deneuve, nakoniec vybrali Švajčiarku Marthe Keller. (classic)
  • K realizácii filmu sa spojili dvaja filmoví giganti Columbia Pictures a Warner Brothers, ktorí mali vyhliadnutého režiséra Francoisa Truffauta, ale ten mal svoje plány a odmietol. (classic)
  • Bobby Deerfield (Al Pacino) nosí hodinky značky Seiko 6139-7100. (dyfur)
  • Když se Sydney Pollack rozhodl obsadit do role Lillian Marthe Keller, pozval ji na schůzku s Al Pacinem, protože záleželo především na výběru herce. Režisér ale herečku poprosil, aby si nebrala podpatky a nepřevyšovala tak nevysokého Pacina. Vyslyšení tohoto doporučení nicméně při setkání vzbudilo hercovu pozornost. Když se Al Pacino herečky zeptal, jestli má Keller problémy s páteří, pověděla mu pravdu. Po tomto faux pas se Keller po odjezdu ze schůzky s rolí v duchu loučila. (Komiks)
  • Sousoší, které Bobbyho zaujalo přibližně od času 1:45:20, bylo vytvořeno Girolamo Ticciatim (1676–1744) a nazývá se „Křtění Krista a andělů“ („Battesimo di Cristo e angeli“). Dnes už nestojí na dvorku nedaleko Duomo, ale bylo zrestaurováno a je umístěno v Museo dell'Opera del Duomo ve Florencii. (Tonula)
  • Při jednom záběru na závodním okruhu je vidět i česká vlajka. (ČSFD)
  • Monopost, kterým Al Pacino ve filmu jezdí, je model Brabham Alfa Romeo BT-45. Původně patřil brazilskému jezdci jménem José Carlos Pace, jenž Pacina dubloval ve scénách z Grand Prix Jihoafrické republiky roku 1976. (3DD!3)
  • Al Pacino neuměl před natáčením řídit. (3DD!3)
  • Pouze v Austrálii byl film distribuován pod původním Remarqueovým názvem - Nebe nezná vyvolených. (Sfinkter)
  • Novela E.M. Remarquea "Nebe nezná vyvolených", která byla předlohou filmu, se liší v těchto zásadních bodech: Hlavní hrdina se nejmenuje Deerfield, ale Clerfayt, nejezdí F1, nýbrž sportovní vozy. Na rozdíl od filmu přijde o život v Monacu. Lilliam (ve filmu ztvárněná Marthe Keller) umírá v knize na tuberkulózu, ve filmu na leukémii. Ve filmu zcela chybí Lillianin přítel Boris. Příběh se odehrává v 50. letech dvacátého století. (Robbi)
  • Al Pacino byl v závodních scénách dublován brazilským pilotem F1 Carlosem Pacem. Ten se bohužel nedožil premiéry filmu - 18. března 1977 zahynul při havárii soukromého letadla. (Robbi)
  • Pro film byly využity záběry z GP Španělska 1976. Havárie byly kašírované. (Robbi)

Reklama

Reklama