Reklama

Reklama

Koniec veľkých prázdnin

(seriál)
  • Česko Konec velkých prázdnin
Česko / Rakúsko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Šesťdielny televízny seriál o osudoch slovenských a českých emigrantov zo začiatku 80-tych rokov. Hrdinovia seriálu predstavujú pestrú sociologickú vzorku postojov, motívov, ambícií a ilúzií, ktoré charakterizujú veľkú vlnu emigrácie. V šiestich častiach sledujeme paralelne vedené dejové línie sústredené na osudy protagonistov odo dňa prechodu rakúskych hraníc, cez pobyt v utečeneckom tábore Traiskirchen, výsluchy a čakanie na azyl až po týždne strávené v penzióne v Rohlau - približne v čase letných prázdnin. Každý diel sa odohráva v priebehu 24 hodín a poskytuje dramaticky vhodný priestor na odhaľovanie charakterov a zauzľovanie životných peripetií. Rodina úspešného herca Milana Čecha zaplatí za túžbu po ľudsky dôstojnejších podmienkach pre život a prácu svojim rozpadom - tragickou smrťou syna a rozchodom manželov. Slávnu klavíristku Lýdiu prinúti k úteku politicky motivovaný zákaz koncertovať, ako aj snaha naplno realizovať citovú väzbu k mladšiemu Václavovi, ktorého vaháňa okrem nepodareného manželstva a úprimného vzťahu k Lýdii aj hlboké náboženské presvedčenie. Rodinu Čiernikovcov ženie do cudziny túžba po prosperite, naspäť domov ich privádza obava zo sveta voľnej súťaže, vytriezvenie z naivnej ilúzie. Ich dcéra, 17 ročná Magda, si počas veľkých prázdnin stihne urobiť poriadok v citovom živote. Objektom jej lásky sa stane poctivý Tóno Wágner, ktorý si ako vojak pohraničnej stráže vyrieši dilemu svedomia a vojenskej povinnosti. Škandálna forma úteku a vitalita životných dobrodruhov - starnúceho kúzelníka Strnišťa a mladej zmyselnej Bobiny na jednej strane priťahuje túto nesúrodú dvojicu, na strane druhej ich vystavuje sérii problémov. Strnište túži využiť poslednú šancu - profesionálnu i milostnú, Bobina sa mieni zabezpečiť výhodnou svadbou. Múdra Mara Silverová prichádza do penziónu z Viedne, aby sa pokúsila najprv sama v sebe vyriešiť svoju manželskú krízu.Viacerým sa stáva priateľkou a dôverníčkou. Okrem týchto hlavných postáv prostredie dokresľuje paleta vedľajších hrdinov, pričom dôležité miesto patrí aj domácim, rakúskym obyvateľom a ich vzťahu k emigrantom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa niska98 k tomuto seriálu (7)

Koniec veľkých prázdnin (1996) 

Dobrá předloha, kvalitně zpracované, téma popsané ze všech stran, čehož si vážím. Ale drželo si to ode mně nějaký odstup, nevím proč. ()

Prvý deň v druhom živote (1996) (E02) 

Ačkoliv to má docela silná místa, drží si to ode mně nějaký odstup. Tak uvidíme, jak to bude pokračovat. Jinak je to kvalita. ()

Pomsty starej vlasti (1996) (E03) 

Tohle má hodně silné téma a jsem ráda za různé pohledy. ()

Neúnosné bremeno slobody (1996) (E04) 

Jsme zvědavá jaké bude zakončení příběhů jednotlivých aktérů. ()

Nádej zomiera posledná (1996) (E05) 

Pořád si pamatuju na časovou bublinu v jednom díle ze Simpsonových. Docela by se mi šikla. Podívat se do této doby by mě lákalo. Méně by mě lákalo v tom žít. ()

Straty a nálezy (1996) (E06) 

tak se nám to uzavřelo. Kruh byl dokončen. Musím říct, že to byl fajn večer s tímhle seriálem. ()

Reklama

Reklama