Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Mocichtiví vládci vysávají z planety Tra život. Skupinka odvážných Gelflingů se proto spojí na výpravě za záchranou světa a s temnotou se rozhodnou bojovat. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (11)

Temný krystal: Věk vzdoru (2019) 

Verím, že ako dieťa alebo mladšieho teenagera by ma upútal tento seriál podobným spôsobom, akým ma kedysi dávno uhranuli Nekonečný príbeh či Posledný jednorožec. To znamená, že tieto diela pozerám pravidelne s radosťou dodnes. Spracovanie je úchvatné, postavy aj napriek svojej drevenej forme žijú, spoznávame väčší svet s množstvom postáv, ale dej je prehľadne prerozprávaný. Najslabšiu chvíľku si bohužiaľ tvorcovia vybrali v samotnom finále, avšak celkový pozitívny dojem to už rozhodne signifikantným spôsobom neznižuje. Mimochodom môže ísť aj o balzam pre dušu ľuďom, ktorí boli trpko sklamaní z Rings of Power a na Temný kryštál doteraz nenarazili. ()

Konec, začátek, to je jedno (2019) (E01) 

Má to dušu originálu aj osemdesiatkový feeling, zároveň to ale pôsobí moderne. Je to dostatočne temné, aby to ihneď zaujalo aj dospelého diváka a zároveň krásne magické, aby som cítil, že by som bol z tohto sveta očarený aj v desiatich rokoch. Leterrier a spol. predstavujú svoj fantasy svet prehľadne, avšak dej nie je prvoplánovo  jednoduchý a treba dávať pozor. Snáď zvyšok série nesklame a všetko bude postupne gradovať, ako sa na slušné fantasy patrí. ()

Nic už není tak jednoduché (2019) (E02) 

Vizuálna stránka neprestáva udivovať ani v druhej časti a asi to tak bude až do konca. Paralelné dejové línie sa naplno rozbiehajú a vy/my tak máte/máme možnosť si vybrať, ktorá vás najviac baví. Keďže osobne mám vo fantasy rád "prechádzky v prírode", tak je to jasné. Avšak každá má svoje kúzlo, koho by trebárs nezaujímal tajomný symbol a jeho zmysel a začína aj pátranie po synovi, takže vo finále sa môžeme tešiť aj na silné emócie. ()

Co bylo zmařeno, se zase spojí (2019) (E03) 

Príbeh má stále vyššie tempo, začínajú sa prelínať jednotlivé dejové línie, čo som ale osobne čakal až neskôr a určite som neočakával, že sa tak skoro dočkáme aj stretnutia syna s otcom. Možno problémy matky s dcérami, keď je jej jedna prednejšia ako druhá, pripomenie Pána prsteňov, ale v bábkovo-animovanom seriáli to bude prekážať asi málokomu. Opäť sa dočkáme zopár krásnych prírodných scenérií a nové tvory sú za každým rohom, či skôr kameňom/rastlinou. ()

První, na co si vzpomínám, je oheň (2019) (E04) 

Tvorcovia seriálu skvele gradujú v závere každú epizódu a tentokrát sa im to podarilo asi najlepšie. Pričom sa mi minimálne polovicu stopáže zdalo, že tentokrát je tu prítomná aj nejaká tá vata, ale nie je tomu tak, dej sa výraznejšie posunul vpred. Na záver nás čaká nie príliš prehľadne nakrútený súboj, ono s bábkami sa asi pracuje horšie než animátorom za počítačmi. Každopádne strih dokáže zamaskovať nejeden vizuálny nedostatok, i tak je výprava stále úžasná. ()

Zná všechna tajemství (2019) (E05) 

Dosiaľ zrejme najlepšia epizóda a neprekvapivo je to opäť spôsobené veľmi vydareným záverom. V ňom skvele fungujú emócie a aj nerozhodné postavy si vyberajú stranu. I keď tu trochu nerozumiem, prečo princezná po tom, čoho je svedkom, sa rozhodne tak ako sa rozhodne. Ale pre príbeh je to skvelý zvrat. Ak som minule vyčítal neprehľadnosť hlavnej akčnej scény, tak v She knows all the secrets je akcia nakrútená dokonale. Potešili aj živé, roztomilé kolesá. ()

Gelfling – světa zachránce (2019) (E06) 

Prvá epizóda druhej polovice seriálu je zatiaľ zrejme "najdialógovejšia", čo v konečnom dôsledku celku iba pomáha. Dej sa mierne spomalil, ale postavy ho prostredníctvom dialógov stále posúvajú svojimi rozhodnutiami a stále viac bublajúcimi konfliktami medzi sebou vpred. Seriál tak aj dýcha, nejde určite len o prehliadku krásnej výpravy, kostýmov a akcie. ()

Je čas na můj tah (2019) (E07) 

Zatiaľ asi najzvláštnejšia epizóda, tak trochu sa vymykajúca atmosférou doterajšiemu ladeniu seriálu. Tvorcovia prekvapia metarovinou, kedy sledujeme bábkovú divadelnú hru predvádzanú bábkami v bábkovom seriáli. Zaujme aj nečakaný priebeh záverečnej bitky. Opäť platí, že druhá polovica je podstatne svižnejšia ako tá prvá, ale tak je skrátka tento seriál zámerne spracovaný. ()

Vědmy nevědí vše (2019) (E08) 

Vzhľadom na udalosti z konca predchádzajúcej epizódy sa osmička rozbehne už na začiatku a nepoľaví až do konca. Čakajú nás prekvapivé spojenia, ktoré vnášajú nádej do inak na prvý pohľad bezvýchodiskovej situácie. Vizuálne ide o jednu z najkrajších epizód, skutočne radosť pozerať, a to aj v prípade, ak sa v príbehu strácate a nie ste takpovediac na lodi. Ale rozprávanie je na takú mytológiu až prekvapivo prehľadné. ()

Krystal volá (2019) (E09) 

Po zrejme najlepšej epizóde prichádza trochu spomalenie, čo je ale logické, pretože pred finále sa treba poriadne nadýchnuť a divákov poriadne nažhaviť a nie si minúť celý zásobník. Veľa sa rozpráva, ale prichádzajú aj sebaobetovania, predsa len sme v temnejšom fantasy seriáli a skrátka sem podobné veci patria. Nechýba ale ani krásny vizuál, predovšetkým v závere. Dať prvýkrát tri hviezdy mi je ľúto. ()

Jen střepina byla ztracena (2019) (E10) 

Ako sa dalo čakať, finále je už non-stop akcia, v ktorej si to protagonisti a antagonisti poriadne medzi sebou rozdajú. No a osobne som čakal niečo veľkolepejšie, napríklad kde boli noví spojenci z rodu pavúkovcov, keď už mali spoločnú dohodu? Chápem, že s bábkami nakrútiť niečo väčšie nie je sranda a finále nakoniec obsahuje v podstate všetko, čo bolo treba dopovedať, ale nič naviac. Ani nevadí cliffhanger na prípadnú druhú sériu, ktorej sme sa ale dodnes nedočkali. ()

Súvisiace novinky

Netflix zrušil fantasy Temný krystal

Netflix zrušil fantasy Temný krystal

23.09.2020

Je dobrým zvykem, že nové seriálu na Netflixu dostanou alespoň druhou případně ještě třetí sérii, než je streamovací služba zruší kvůli narůstajícím nákladům. To se samozřejmě netýká superpopulárních… (viac)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (viac)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (viac)

Reklama

Reklama