Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Mocichtiví vládci vysávají z planety Tra život. Skupinka odvážných Gelflingů se proto spojí na výpravě za záchranou světa a s temnotou se rozhodnou bojovat. (Netflix)

Recenzie používateľa ScarPoul k tomuto seriálu (11)

Temný krystal: Věk vzdoru (2019) 

Jim Henson vytvoril nový a pútavý svet. Tvory čo ho obývajú sú invenční, zaujímavý a častokrát strašidelný. Určite sa nejedná o rozprávkové postavičky, hoci niektoré sú celkom milé. V rámci žánru je to ale tradičné fantasy, ktoré je značne inšpirovaný tými známymi, ako je napríklad Pán prsteňov, ale je v ňom cítiť aj inšpirácia voči novým fantasy dielam, ktoré určite vo väčšej alebo menšej miere ovplyvnilo. Má v sebe veľa filozofie o dualite a o ceste hrdinu. A do toho nám celé toto dielo dabuje herecká elita. Najväčší problém je, že to zostáva nedokončené a možno tiež, že koniec toho všetkého už poznáme. To ale neznamená, že by nám putovanie trojice hrdinov prišlo nudné. Práve znalosť konca je v rámci vytvárania nových motívov a prehlbovania mytológie obrovskou zábavou. Leterrier sa prekonal a vdýchol v novej dobe starnúcemu dielu nový život. Mňa osobne to bavilo. Najobľúbenejšou postavou sa pre mňa stala Deet. S tou jej naivitou aj novo nadobudnutými schopnosťami. Určite to nie je dielo pre každého. Ale myslím si, že tí, ktorý v ňom dokážu nájsť tie presahy ( a je ich tam veľmi veľa) toto dielo ocenia. Je iné, svieže a veľmi, veľmi svojské. ()

Konec, začátek, to je jedno (2019) (E01) 

Tá mytológia za tým. Ach, tá mytológia za tým! Prequel k pôvodnému filmu má epické rozmery. Tri samostatné dejové línie. Troch hrdinov. Ešte sme len na začiatku. Expozícia je vysvetlená a my sa môžeme v ďalšom diely pustiť do putovania po tomto dychberúcom svete. Kašlať na prstene a draky. Nechápem prečo Dark Crystal nedostáva priestor, aký si zaslúži. Tradičné fantasy prvky okorenené o infantilný humor a nepríjemnú temnosť. Niečo ako prvý Nekonečný príbeh alebo Legenda. A Mark Hamill je hlasový boh. Jeho kreácie sú desivo bizarné. ()

Nic už není tak jednoduché (2019) (E02) 

Rian na úteku. Brea čelí trestu a Deet vo svete tam hore spoznáva prvých priateľov aj prvé nebezpečenstvá. Popri tom Skeksisovia prichádzajú s ďalšími podvodmi, klamstvami a plánovaním. Pokračovanie Temného kryštálu je aj v tomto prípade hutné, plné filozofie a paralel k súčasnému svetu. Detského hrdinu to má celkom v paži a o to viacej sa sústreďuje na diváka dospelého. Nemu stačí len prijať bábkovú animáciu. Tá je totiž aj napriek nepopulárnosti u širokého publika v tomto prípade perfektná. ()

Co bylo zmařeno, se zase spojí (2019) (E03) 

Vyhnanci sa stretávajú. Odvaha vzoprieť sa systému našim mladým hrdinom nechýba. Kruté pravdy sú odhalené, ale vie o nich len hŕstka. A klamstvá sa šíria rýchlejšie ako pravda. Aughra je späť zo svojho putovania po hviezdach a odhaľuje strašnú skutočnosť. Ďalší diel postupne rozvetvuje načrtnutý príbeh. Rovnako sa prehlbujú vzťahy. A pritom stretávame pár neskutočne roztomilých obyvateľov planéty Thra. ()

První, na co si vzpomínám, je oheň (2019) (E04) 

Fungujú tu emócie. Je to správne temné aj magické, predstavujú sa nám nové postavy aj nové hrozby a zároveň sa vytvárajú nové spojenectvá. Tento diel je veľmi satisfakčný, pretože posúva celý mythos Temného kryštálu na novú úroveň. Či už významovú alebo filozofickú. Finále epizódy bolo perfektné. Rovnako ako hostina zo začiatku bola zase správne nechutná. ()

Zná všechna tajemství (2019) (E05) 

Stretnutia, ktoré mali prísť, aby sa príbeh konečne rozbehol správnym smerom. Prichádza predstavenie cesty, ktorú naši hrdinovia musia prejsť ak chcú poraziť nepriateľov. A samozrejme prichádza aj zrada zo strán verných. Určité zakopnutie v logike ( Hunter a jeho odchod, finále) trošku zamrzí, ale stále funguje v hraniciach žánru. Oproti predchádzajúcej výbornej epizóde pre mňa trošku krok späť. ()

Gelfling – světa zachránce (2019) (E06) 

Priostruje sa to. Starý nepriatelia sú späť. Nový vznikajú. Rovnováha sa postupne narušuje a sebaobetovanie je nevyhnutné k získaniu času na záchranu. Leterrier vedie istou rukou príbeh Temného kryštálu. A každé zákutie, každý detail v sebe nesie prísľub niečoho väčšieho. Čím sme bližšie k finále, tým sa naliehavosť povstania stáva žiadúcou a potrebnou. ()

Je čas na můj tah (2019) (E07) 

Trošku z histórie planéty Thra. Plus nepriatelia dostávajú v tejto kapitole značne na vrch. Celá situácia sa komplikuje a povestné kocky sú hodené. Rozhodnutia musia byť spravené a tí čo nepočúvajú múdrejších, prehrávajú. A k tomu ešte veľmi nepekným spôsobom. ()

Vědmy nevědí vše (2019) (E08) 

Každý ďalší diel upevňuje mytológiu diela. Tento konkrétny diel bol úplne bez chybičky. ()

Krystal volá (2019) (E09) 

Pomaličky ideme do finále. Všetky mnou spomenuté superlatívy stále fungujú. Som veľmi zvedavý na vyvrcholenie. ()

Jen střepina byla ztracena (2019) (E10) 

A tak to skončilo. Prepojenia s pôvodným filmom potešili. Za celý seriál sme mohli vidieť, že tvorcovia vedia presne, čo chcú vyrozprávať. Bohužiaľ sa vyvrcholenia nedočkáme. Ja som osobne rád, že som sa na planétu Thra mohol znova vybrať a dozvedieť sa o nej niečo nové. Za mňa veľká spokojnosť. Nikdy som si nemyslel, že ma takto uchváti bábková fantasy. ()

Súvisiace novinky

Netflix zrušil fantasy Temný krystal

Netflix zrušil fantasy Temný krystal

23.09.2020

Je dobrým zvykem, že nové seriálu na Netflixu dostanou alespoň druhou případně ještě třetí sérii, než je streamovací služba zruší kvůli narůstajícím nákladům. To se samozřejmě netýká superpopulárních… (viac)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (viac)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (viac)

Reklama

Reklama