Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Homer konečně vymyslí netradiční dárek pro Barta. Speciální vysílačku... K dramatickému zvratu dojde, když Bart umístí reproduktor do staré studně a „vysílá" jako nebohý hodný chlapeček, který tam spadnul. Celý Springfield chlapce dojatě zachraňuje. Ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... V této epizodě se pro změnu objeví známý zpěvák STING. (Česká televize)

(viac)

Zaujímavosti (34)

  • Chlapík s rybárskym háčikom a tabuľkou čokolády paroduje postavu Quinta z filmu Čeľuste (1975). (Pat.Ko)
  • Pôvodne, po tom, ako Homer vystrašene zareagoval na falošné správy o invázii mimozemšťanov od Barta, bol zobrazený, ako mieša misu s Kool-Aidom a myším jedom v kuchyni. Cenzori namietali voči narážke na samovraždu (a domnievali sa, že by to mohlo inšpirovať náchylných divákov napodobňovať Homera), takže scenáristi to zmenili na scénu, kde Homer chytí brokovnicu a beží von s cieľom poraziť mimozemšťanov (iba aby si uvedomil, že je to Bart). (Pat.Ko)
  • Producenti oslovili Brucea Springsteena, aby sa objavil v epizóde, pretože sa podieľal na charitatívnej piesni "We Are the World", na ktorej je založená aj pieseň "We're Sending Our Love Down the Well". Springsteen však odmietol, a preto producenti ponúkli túto rolu Stingovi. (Pat.Ko)
  • Homerovo vyhlásenie, že Sting je dobrý v kopaní, odkazuje na skutočnosť, že Sting pracoval ako kopač priekop predtým, ako sa stal celoživotným hudobníkom, pričom vykonával viacero iných povolaní. (Pat.Ko)
  • Argentínska rocková kapela Timmy O'Toole si svoje meno vzala z tejto epizódy. (Pat.Ko)
  • Keď sú v priekope, ktorú vykopali, Apu hovorí skupine, že neďaleko zomrel kanárik. Kanáriky boli v starých dobách baníctva používané na odhalenie výskytu jedovatých plynov. V tejto epizóde účinkuje Sting, ktorého skupina The Police nahrala pieseň s názvom "Canary in a Coal Mine" ("Kanárik v uhľovej bani"). (Pat.Ko)
  • Príbeh bol čiastočne inšpirovaný skutočným prípadom. Dňa 16. októbra 1987 spadlo 18-mesačné dievčatko, Jessica McClure, do opustenej studne. Záchranári vedľa vykopali šachtu a zachránili ju. (Pat.Ko)
  • Televízna reklama pre mikrofón Superstar Celebrity, ktorú sleduje Homer, bola inšpirovaná populárnou reklamou na Ronco Mr. Microphone z konca 70. rokov, v ktorej chlapec získava popularitu a "získava dievčatá" tým, že pomocou mikrofónu vysiela v rádiu. Obe reklamy ukazujú chlapca prechádzajúceho sa autom plným priateľov a hovoriaceho: "Hej, pekná, vrátime sa neskôr ťa vyzdvihnúť," čo si tvorcovia mysleli, že je "vtipné". (Pat.Ko)
  • Keď sa Bart pretvaruje, že je mimozemšťan pomocou mikrofónu Superstar Celebrity Microphone, nazýva sa "Bartron". V skoršom krátkom filme s názvom "Space Patrol", ktorý bol vysielaný v The Tracey Ullman Show (od r. 1987), Bart, Lisa a Maggie hrajú fiktívnu hru "Space Patrol". Lisa dá Bartovi vázu na hlavu a nazve ho "Bartron, zbesilý zlý robot z Marsu". (Pat.Ko)
  • V reklame na Superstar Celebrity Microphone chlapec spieva do mikrofónu pieseň "Convoy" z roku 1975 od Billa Friesa. Producenti pôvodne chceli, aby spieval pieseň "The Wreck of the Edmund Fitzgerald" od Gordona Lightfoota, ktorá pojednáva o potopení nákladnej lode SS Edmund Fitzgerald na jazere Superior. Avšak podľa Jona Vittiho by licenčné podmienky od Lightfoota vyžadovali súhlas rodín dvadsiatich deviatich členov posádky, ktorí zahynuli na lodi, preto sa namiesto toho použila pieseň "Convoy". Homer tiež spieva túto pieseň do mikrofónu, aby presvedčil Barta, že darček je fajn. (Pat.Ko)
  • Táto epizóda bola založená na filme Eso v rukáve (1951), ktorý sa zameriava na príbeh novinára, ktorý využíva udalosť o človeku uväznenom v jaskyni na oživenie svojej kariéry. Jon Vitti si film nepozrel, kým scenár už nebol napísaný; "[Groening] mi len tak z ničoho nič predstavil celý príbeh od začiatku do konca." Vitti povedal, že po dokončení scenára si film požičal. Poznamenal: "Je prekvapujúco ťažké ho nájsť. Je naozaj temný a zábavný a je od Billyho Wildera, takže by ste si mysleli, že by bol v obchodoch, ale nie je. Bolo ťažké ho zohnať." (Pat.Ko)
  • Táto epizóda paroduje rôzne charitatívne single. Pieseň „We're Sending Our Love Down the Well“ je vtipnou narážkou na niekoľko charitatívnych piesní z 80. rokov, vrátane „Do They Know It's Christmas?“ a „We Are the World“. Sting, ktorý sa objavuje ako hosť v tejto epizóde, bol jedným z umelcov, ktorí sa podieľali na prvej menovanej piesni. (Pat.Ko)
  • Dva mená na zozname narodenín Krustyho klauna sú mená ľudí, ktorí neskôr pracovali ako súčasť tímu seriálu: Ken Keeler a Patric Verrone (hoci Patric Verrone napísal len jednu epizódu Simpsonovcov, konkrétne epizódu 17. série s názvom Milhouse of Sand and Fog, a potom prestal písať pre tento seriál, aby pracoval na seriáli Futurama (od r. 1999), ktorý tiež vytvoril Matt Groening). (Pat.Ko)
  • Al Jean povedal, že Sting patrí medzi jeho obľúbených hosťujúcich hviezd, ktoré sa v seriáli objavili, a že "nemohol byť lepší, bol skutočne vtipný". (Pat.Ko)
  • David Silverman povedal, že Stingovo vystúpenie v epizóde zapadlo do jeho osobnosti, pretože v skutočnosti viedol kampane za politické a spoločenské záležitosti. (Pat.Ko)
  • Reštaurácia s pizzou Wall E. Weasel, v ktorej Bart oslavuje svoje narodeniny, paroduje rodinné reštauračne siete Chuck E. Cheese's. (Pat.Ko)
  • V tejto epizóde Bart oslavuje 10. narodeniny. (Predtým bol 9-ročný v prvých 47 epizódach seriálu a v sériách 1–3, a od tejto epizódy má 10 rokov.) (Pat.Ko)
  • Počúvajúc Bartov plač o tom, že je uväznený v studni, Homer sa rozhodne vykopať ho sám a vyhlasuje: "To už nevydržím, už to nevydržím!" Ide o zopakovanie hesla Pepeka námorníka. (Pat.Ko)
  • Toto je prvá epizóda, v ktorej hovorí Sideshow Mel. (Pat.Ko)
  • Jedno z mien na Krustyho zozname detí s narodeninami je "J.P. Patches". J.P. je klaunská postava známa v oblasti Tichomorského severozápadu, kde sa narodil, vyrástol a chodil na vysokú školu aj Matt Groening. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama