Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman je stále zdrvený smrťou svojej manželky Lídy, nechodí do práce do práce a naplno sa venuje svojej dcérke Liduške. Jeho kolegovia z kriminálky premýšľajú, ako ho vrátiť do života. A prídu na to – pridelia mu mimoriadne otrasný prípad ženského trupu nájdeného vo Vltave. Zemanovi sa, pravdaže, do vyšetrovania príliš nechce a niekoľkokrát chce s vyšetrovaním seknúť, nakoniec však všetko dovedie do úspešného konca. Vraha nájde vďaka chlpu foxteriéra... (TV Dajto)

(viac)

Recenzie (37)

NinonL 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

V řece Vltavě je nalezen balík se zabaleným ženským trupem bez hlavy a dolních končetin. Velitel Zemana vyhledá s dcerkou na pouti a ptá se ho, zda je schopen případ převzít. Zeman souhlasí, ale zpočátku je hrubý na své podřízené a nervy má v čudu. To všechno z čerstvých vzpomínek na svou manželku, kterou mu nedávno zastřelili. U řeky si kriminalisté najdou nejstaršího zaměstnance, správce jezu Dejmka, který jim poradí, kde asi byl balík s tělem vhozen do Vltavy, aby připlul tam, kde byl vyloven. Pak jsou kriminalisté přivedení do účtáren místního podniku, kteří pohřešují jednu pokladní, o které si myslí, že utekla za kopečky. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

"Šaráda pokračuje". Závan najznámejšej kriminalistickej česko-slovenskej záhady - vraždy breznianskej 23 ročnej slečny Otýlie Vranskej vyvstane i pred pokrokového socialistického vyšetrovateľa Honzu. Momentálne sa borí v osobných sračkách, bojuje s vyhorením v práci po úmrtí milovanej ženy. Ale čin tak strašný, že sa pre istotu neukáže ani divákom (torzo ženského tela s odrezanými končatinami a hlavou nájdené v krabici), rozpumpuje utlmené vyšetrovateľské pudy a nepochybne povedie k zdarnému výsledku. A návratu ku geniálnemu štandardu Honzy Zemana. Hoci, ľahké to nebude. Z tohto dielu, okrem názvu samotného (zopakujem ho, tak sa mi lúby: Kvadratura ženy) a geniálnej znelky Zdeňka Lišku, zbožňujem scénu premietania v budove vyšetrovačky. Pred plátnom sedí partia postarších, neustále fajčiacich príslušníkov Sboru národní bezpečnosti, v miestnosti hustne dym. Sediace obrysy postáv plávajú v jeho kúdoloch a do dymom nasiaknutého vzduchu vystreľujú vety ako je tá úvodná z tohto komentára. "A já Ti přísahám, garantuju Ti, že toho chlapa dostanu na šibenici!" "Jestli na něho půjdeš s emocema, tak pohoříš.". "Teda, válí to na nás mistrně.". Vraždu Vranskej síce v tomto diele neodhalí, ale blysne sa vyriešením obdobného prípadu v boľševickom režime sovietskeho typu. A napokon, na konci dostane spis Otýllie Vranskej so slovami, že snáď to v budúcnosti rozlúskne. Poznámka: myslím, že ten starý, prvorepublikový prípad by si vyriešenie prostredníctvom filmovej, románovej, či komixovej alebo divadelnej adaptácie zaslúžil. Podobne ako Angličania dôstojne vo fikčnom svete literárno/filmovej fantázie už niekoľkokrát poriešeili identitu aj motívy Jacka Rozparovača. ()

Reklama

filmmovier 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Poslední ze tří případů Honzy Zemana, který mně zajímal. Kvalitní atmosférická detektivka plná vynikajících hereckých výkonů, výtečně napsaná i natočená a absolutně politiky prostá. Klenot české kriminální tvorby, a ačkoliv na geniální a mrazivou Studnu ani v nejmenším nemá, atmosférou a fantastickou hudbou jí tvrdě šlape na paty. A navíc je to oproti skutečnému případu upravené jen minimálně, což je další plus. Jen je škoda, že nám Honza nevyřešil i tu Otýlii. 80%. ()

Kakho-oto 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů celého seriálu, případem a jeho děsivostí je to obdoba dílu Bestie z první řady a epizody Studna z poslední řady seriálu. Vladimír Salač v ještě zápornější roli než v epizodě Smrt u jezera. V tomto případě se dá výjimečně tvrdit, že byl příběh doopravdy natočen podle skutečné události. K případu zavražděné a rozčtvrcené ženy však došlo již roku 1951, nikoliv až 1958. Vrahovi pomáhaly matka s dcerou, nikoliv sestry jako v seriálu. Jinak je případ natočen v podstatě tak, jak se stal a jak byl vyšetřen (legendárním kriminalistou Zahrádkou). Zároveň se jedná o jeden z mála skutečně apolitických dílů. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Po tragickej smrti svojej milovanej manželky Lídy sa otrasený a zdrvený Zeman púšťa do vyšetrovania obzvlášť surového prípadu vraždy. V rieke Vltava sa našiel balík, ktorý obsahoval torzo ľudského tela. Trup s odrezanou hlavou a končatinami. "Kvadratura ženy" je epizóda s minimálnym dôrazom na politickú propagandu. Charakterizoval by som ju ako napínavú, drsnú kriminálku. Je to jedna z najzaujímavejších častí kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". *** ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (16)

  • Točilo se v Holešovicích, Bohnicích, na jezu v Klecanech a Letenských sadech. (sator)
  • Po proteste syna vraha proti natáčaniu to režiséra (Jiří Sequens st.) inšpirovalo k pripísaniu postavy malého Slávka, ktorý v seriáli rozpráva Zemanovi (Vladimír Brabec), ako s otcom púšťajú po Vltave loď pomenovanú Nádej. (Raccoon.city)
  • Záznam výslechu probíhá na elektronkový diktafon Tesla ANP301 „Korespondent“ se speciální kovovou kazetou s páskem. (sator)

Reklama

Reklama