Reklama

Reklama

Temné hmoty

(seriál)
  • Česko Jeho temné esence (viac)
Trailer
Veľká Británia / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Predloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrajú:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(23)

Obsahy(1)

Temné hmoty, seriálová adaptácia oceňovanej rovnomennej trilógie spisovateľa Philipa Pullmana, ktorá je považovaná za novodobé majstrovské dielo imaginatívnej fikcie, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdanlivo obyčajnú, ale odvážnu mladú ženu z iného sveta. Lyra pri svojom pátraní po zmiznutom kamarátovi odhalí zlovestné sprisahanie, ktorého súčasťou sú únosy detí. Zo všetkých síl sa snaží porozumieť záhadnému javu zvanému Prach. Kým Lyra cestuje naprieč paralelnými svetmi, z ktorých sa jeden nápadne podobá tomu nášmu, stretne odhodlaného a statočného chlapca menom Will. Spoločne narážajú na neobyčajné bytosti a nebezpečné tajomstvá. Osud živých i mŕtvych je pritom v ich rukách. (HBO Max)

(viac)

Recenzie používateľa silentname k tomuto seriálu (2)

Season 1 (2019) (S01) 

1. séria "His Dark Materials" je pre mňa dosť mix. Myslím si, že tvorcovia chytili potenciál seriálu a robili maximum, aby vznikol projekt, ktorí si divákov získa. S výnimkou tretej epizódy, ktorá bola skutočne nudná odviedli celkom dobrú prácu. Nebudem to hodnotiť podľa predlohy. Knihy som síce čítal, ale naposledy to bolo niekedy v roku 2006. A máme tu rok 2020. Takže sú veci, ktoré si pamätám, ale nemôžem si už vybaviť po toľkých rokoch všetky detaily z kníh, ktoré som čítal raz. Dúfam, že to pochopíte. Najväčším problémom však pre mňa je, že sa od piatej epizódy tvorcovia rozhodli pridať aj úvod Willovho príbehu. Pravdepodobne, aby sa mohli s Lyrou v prvej epizóde novej série rovno stretnúť. Takže úvod druhej knihy sme rovno dostali rozkúskovaný v tejto sérii. Mne osobne to nevyhovuje. Pretože to pôsobí trošku zvláštne. V jednej chvíli som zaujatý príbehom a potom sa odrazu dostaneme k Willovmu príbehu. A na ten sme podľa mňa ešte mali čas. Odhliadnuc od toho, veci väčšinou celkom fungujú. Casting je podľa mňa z drvivej väčšiny funkčný. A rovnako aj charaktery. James McAvoy je skvelý. Ruth Wilson ako Marisia Coulter funguje. Lin-Manuel Miranda ako Lee Scoresby je vynikajúci. Iorek je podľa mňa perfektne stvárnený. A rovnako aj jeho vzťah s Lyrou je zachytený vynikajúco. Ruta Gedmintas ako Seraffina ma potešila. Pochválim aj Anne-Marie Duff. No čo sa týka Dafne Keen, tam sú moje dojmy trošku zmiešané. Myslím si, že nie je zlá vo svojej role, no úplne sa s jej podaním Lyry nestotožňujem. Spätne keď sa pozerám na filmovú verziu tak Dakota Blue Richards bola rozhodne lepšie zvolená do tejto role. Seriál má trošku temnú atmosféru a to tiež miestami trošku škodí. Sú tu momenty kedy je to potrebné, no potom sú scénky, kedy to pôsobí trošku zbytočne moc ponuro a temno. A nie ako svet, ktorý by som chcel spoznávať. Kým pri čítaní kníh som tento svet chcel spoznať poriadne. Myslím si, že ale hlavné a najdôležitejšie momentky v knihe sú v sérii zachytené celkom dobre. Až na jednu výnimku. A to je konkrétne, keď pani Coulterová objaví alethiometer. Táto scénka tu chýba a je to skutočne veľmi trestuhodné, lebo to je dosť dôležitý moment. Možno keby si pamätám z knihy viac, bol by som naštvaný na adaptáciu viac, no z mojich spomienok to funguje dobre. Som zvedavý ako sa postavia tvorcovia pokračovaniu. Hádam nám ukážu, že si našu dôveru diváka zaslúžia. Hodnotenie: B ()

Season 2 (2020) (S02) 

2. séria "His Dark Materials" je podľa mňa lepšia než prvá, a má niekoľko epizód, kde by som povedal, že tvorcovia do toho dali absolútne maximum. Ale prečo to potom museli na záver tak neskutočne pokaziť a priniesť nám dve "emocionálne drásané" epizódy, ktoré dokopy pôsobia ako absolútne mimo všetkého ostatného čo sme videli. Alebo minimálne posledná epizóda bola skutočne ako z iného sveta. Myslím si, že séria začne skvele v novom svete, cesta do nášho Oxfordu bola super a atmosféra na niektorých momentoch funguje fakt skvele. Molly je podľa mňa skvelá nová postava a magický nôž vyzerá skutočne fantasticky. Nebudem sa to snažiť nejako porovnávať s predlohou, lebo som to čítal naposledy niekedy pred 15-timi rokmi, ale nevadí mi to. Seriál je sám o sebe efektný, vyzerá dobre, má dobré postavy, no akosi si nedokázal tú atmosféru udržať až do konca. Vyzerá to, že tretia séria bude veľkolepá, no dúfam, že to chytia tvorcovia za lepší koniec ako tu. Nechcem byť na záver opäť takto sklamaný. Hodnotenie: B ()

Súvisiace novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (viac)

Reklama

Reklama