Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv John Klute pátrá po jednom zmizelém obchodníkovi. Do případu se náhodně připlete mladá prostitutka Bree Danielsová. Krátce po jejich seznámení jsou Klutovi souvislosti celého případu jasné: Jeho klient je jak vrah zmizelého, tak také nebezpečný neznámý, jenž call-girl ohrožuje. Jako člověk vysokého společenského postavení si nemůže John Klute dovolit být viděn s ženami, jako je Bree. Proto si vezme do hlavy, že Bree musí zmizet. (Pumiiix)

(viac)

Recenzie (93)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Keď išiel Klute do kín, muselo byť veľmi mätúce pre divákov, že sa na prvý pohľad klasická detektívka, ktorá mohla evokovať napríklad Francúzsku spojku, postupom času zmenila na psychotriler. Hľadaný, respektíve neskorší vrah je známy vďaka filmovej reči pomerne skoro a do popredia sa dostáva vzťah prostitútky a detektíva. Okrem mnohých tu zmieňovaných kladov sa zameriam na Jane Fonda, pretože jej výkon v tomto filme je pre mňa vrcholom ženského herectva v zmysle ponorenia sa do postavy. Pre Sutherlanda a Fondovú vrcholné obdobie ich kariér. Najdôležitejším metaforickým záberom filmu sa stáva pohľad na kozmonauta na mesiaci. Rovnako osamotene a ako vo vzduchoprázdne sa cítia aj hrdinovia filmu vo veľkomeste. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Trochu som sklamaný, vzhľadom na ohlasy som čakal niečo lepšie. Herci aj réžia boli fajn, no ten príbeh o zmiznutom pánkovi a odkrývanie celého toho pozadia jeho zmiznutia je až moc jednoduché, bez prekvapení a s častými nezáživnými scénami. A ten koniec? Ten sa dal čakať vlastne už od samotného začiatku, navyše dosť veľa toho prezradí aj nešťastne napísaný obsah k filmu. Ocenil by som tiež lepšiu dynamiku, miestami sa tu všetko zbytočne vlieklo, čoho dôsledkom potom bola ešte väčšia nuda a šedivý výsledný dojem. Priemer. 60/100 ()

Reklama

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Velmi zvláštní film, něco mezi detektivkou a psychologickým dramatem. Donald Sutherland jako detektiv John Klute pátrá po zmizelém příteli a poslední stopou je obscénní dopis adresovaný prostitutce Bree (Jane Fonda). Cesta špinavým New Yorkem plným bordelů, feťáků, hippíků a dalších podivných existencí. Film plný sexu bez lásky, polibků bez vzrušení a placené rozkoše. V roli pasáka se představí velmi přesvědčivý Roy Scheider. Film o samotě v anonymním městě, o hledání lásky, vztahu, strachu z nich, i o tom, jak těžce nalezenou lásku vlastním jednáním zatracujeme. ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Výborná práca s kamerou a svetlom evokujúca film noir (hľadanie voyera/páchateľa na streche a povale obytného domu či samotné finále), v rámci „žánru“ nevídaná psychologizácia prebíjajúca kriminálnu rovinu (čo nehodnotím ako negatívum) a s ňou súvisiaca bezchybná Jane Fondová. Erotickým dusnom blízke inej neo-noirovej klasike Body Heat.Veľká spokojnosť: 9/10. ()

Shaqualyck 

všetky recenzie používateľa

O příběh tu nejde, u Pakuly musíte číst mezi řádky. Poslouchat dialogy, ale vnímat to, co zůstalo nevyřčeno, nevědět kudy kam, hledat, nenacházet, chytat se stébel a narážet do vlastnoručně postavených zdí. Klute pátral po ztraceném příteli, místo něj našel bahno velkoměsta, pasáky, feťáky a jednu životem unavenou call girl. Ti dva se spolu přes počáteční ostych pořezali o střípky prchavého štěstí nalezené ve slepých uličkách unylé každodennosti a zjistili, že šťastné konce existují jen v pohádkách. Nebo ne? […] Odhalení pachatele nic neřeší, ti největší úchyláci odjakživa seděli na nejvyšších místech. Napínavé a pohlcující. ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (10)

  • Jane Fonda šla v rámci přípravy na film několikrát s některou z dívek do nočního klubu, kde se scházely se svými pasáky a kam přicházela nová děvčata. O ni se ani jednou žádný z nich nezajímal, což si vyložila jako jasný důkaz toho, že není na roli Bree Daniel ten správný typ. Šla tedy za režisérem Alanem Pakulou se slovy: „Alane, myslím si, že jsi udělal chybu, já se na tu roli vůbec nehodím.“ Nabídla mu celý seznam hereček, o kterých byla přesvědčena, že roli zvládnou mnohem lépe, počínaje její přítelkyní Faye Dunaway. Alan Pakula se jen zasmál a prohlásil, že se zbláznila. Celá léta pak tuhle příhodu vyprávěl svým studentům – asi aby jim dokázal, jak může pocit nejisoty herce ochromit. [Zdroj: Jane Fonda – kniha Tak šel můj život] (Pavlínka9)
  • Jane Fonda se osm dní za sebou po večerech a nocích scházela s nejrůznějšími prostitutkami a majitelkami erotických podniků. Některé byly hodně nóbl, jiné až po strop plné drog. [Zdroj: Jane Fonda – kniha Tak šel můj život] (Pavlínka9)
  • V původním scénáři byl Breein psychiatr muž, ale Jane Fonda měla během zkoušek pocit, že by se její postava nikdy neotevřela muži, a tak požádala, aby tuto roli hrála žena. Fonda také chtěla, aby se scény s psychiatričkou natáčely až na konci, kdy už byla s postavou Bree zcela sžitá. (anezzik)

Súvisiace novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (viac)

Reklama

Reklama