Reklama

Reklama

Tichý nepriateľ

  • Slovensko Anjel s dvoma tvárami (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policajt írskeho pôvodu Tom O'Meara (Harrison Ford) vo svojom dome na priateľovo odporučenie ubytuje mladého emigranta za Severného Írska Roryho Devaneyho (Brad Pitt). Sympatický mladík si získa srdce všetkých členov Tomovej rodiny - nikto z nich pritom netuší, že Rory je v skutočnosti brutálny terorista Francis Austin McGuire, ktorý má na svedomí viac ako dvetisíc ľudských životov! Pred vlastným osudom sa človek neschová ani v New Yorku: po Rorym ide nielen FBI, ale aj agenti Britskej tajnej služby. Jemu sa však podarí ujsť... Keď na úteku zabije jeho kolegu, rozzúrený O'Meara odmietne pomoc FBI a Britskej tajnej služby a sám sa vydáva po Roryho stope... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (141)

Sharleen 

všetky recenzie používateľa

Pozrela som si to po rokoch znova, že v tom možno nájdem niečo, čo ma nakoniec presvedčí, že to nebolo až také slabé..a zas som nič nenašla, stále rovnaké sklamanie nad nevyužitým potenciálom tak silnej témy. Tretia hviezdička iba za Brada (Harrison ma tu vôbec neoslovil) a úvodnú krásnu skladbu od Cranberries. ()

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Další z takzvaných neutrálních snímků, který se tváří velice vážně a také rozebírá velmi vážnou situaci v Severním Irsku a s ním spojenou skupinu IRA. Bohužel, tento problém moc neznám a nevím, co je hlavní příčinou konfliktu, takže jsem se spíše soustředil na děj týkající se rodiny a jak do ní Irčan zapadne. Takové emoční melodrama s dojemným závěrem bylo z mého pohledu docela slušné, ale scény byly více či méně strohé a bez nápaditosti. Tak trochu jsem se nudil a místy mě to nebavilo. Celkově bych to shrnul do těch slušných 3* za výborný výkon Pitta a Forda a za to, že mám Irsko rád a hudba, která byla použita mne velice zaujala.. 65% ()

Reklama

darwin 

všetky recenzie používateľa

Celkem dobrý film, kterému však jakoby cosi scházelo. Harrison Ford i Brad Pitt vypadají jako dobří Irové, Brad Pitt však trochu o něco víc. Obě hlavní postavy jsou kladné, což pro mě bylo příjemné překvapení. Čekal jsem vykreslení "dobrý policista vs. zlý terorista". Alan J. Pakula však naštěstí nemoralizuje. A tak nakonec jedinými lidmi, pro které je Rory Devaney terorista jsou britská a americká vláda. Rory alias Frankie totiž zabil 24 příslušníků britských okupačních složek, tudíž není terorista, ale bojovník za svobodu. Jen škoda, že se pojem "brutální terorista" dostal i do oficiální reklamy na film. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Po rokoch som si film pustil znova a tentokrát s CZ redabingom s dvornými dabérmi ústrednej dvojky a zrazu sa mi film páčil o stupeň viac. Stále si myslím, že vzťah medzi ústrednou dvojkou mohol byť oveľa lepšie prepracovaný, ale samostatne tie postavy fungujú celkom dobre. Hlavne Fordov polda s morálnymi zásadami je dosť zaujímavý. Škoda, že ho scenárista nedostal do premyslenejšej dilemy. Takto mal rozhodovanie viacmenej celkom jednoduché. Ale aspoň línia s jeho parťákom bola nejednoznačná. U Pittovej postavy to zas chcelo zvýrazniť jeho túžbu po normálnom živote, ktorý na chvíľu zažije. Holt tí dvaja mali mať oveľa viac spoločných scén. Všetko ostatné vrátane béčkovej línie s priekupníkom zbraní Williamsom by som upozadil. Oproti prvému zhliadnutiu s pred vyše dvadsiatich rokov som si oveľa viac vychutnal tých pár pôsobivých prestreliek. Stará dobrá poctivá robota, keď sa všetko natáčalo na pľace, strieľalo sa zo zbraní a skutočne to tam vybuchovalo. Proste stokrát fyzickejšie prestrelky ako v ktoromkoľvek súčasnom blockbustery. A to aj drsným nekompromisným vyznením. Takže aj keď by som film v mnohých ohľadoch vylepšil, tak celkovo je to solídny nadpriemer, ktorý v dobe vzniku zapadol medzi lepšími filmami, ale dnes mi sedí viac ako súčasná produkcia. 6/10. ()

lekr 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film je jeden velký omyl. Spíše než jako akční politický thriller to vypadá jako konverzační rodinné drama ve kterém hrdinové pořád polemizují nad smyslem života. Scénář je velice špatný, dialogy vyloženě debilní, děj nemá žádný spád a je zde zoufale málo přímé akce. Brad Pitt a Harrison Ford jsou nevýrazní a vypadá to jako kdyby hráli spíše z donucení. A hudba v irském stylu od Jamese Hornera je sice pěkaná na poslech ale jelikož se film odehrává v Americe tak se do něj vůbec nehodí!! Jednoduše zbytečný fim!! ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (7)

  • Brad Pitt chcel opustiť natáčanie filmu pre neustále prepisovanie scenára, pohrozili mu však žalobou na 62 miliónov amerických dolárov, a tak ho radšej dokončil. (beso74)
  • William Atherton mal pôvodne vo filme menšiu úlohu, tá však padla za obeť strihačovým nožniciam. V traileroch k tomuto filmu sa však jeho meno aj napriek tomu objavuje. (beso74)
  • Brad Pitt bol pri potulkách Západným Belfastom, kde si chcel vybrúsiť svoj severoírsky akcent, napadnutý. (beso74)

Reklama

Reklama