Reklama

Reklama

Babylon 5

(seriál)
  • USA Babylon 5
USA, (1993–1998), 83 h 59 min (Minutáž: 45–89 min)

Hrajú:

Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Michael O'Hare, Mira Furlan, Richard Biggs, Bill Mumy, Stephen Furst, Andreas Katsulas, Peter Jurasik (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(111)

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál, zaměřený převážně na dospělé publikum. Jeho tvůrcem je J. Michael Straczynski. Je také producentem seriálu a napsal děj k většině epizodám. Děj seriálu se odehrává především na vesmírné stanici, která se jmenuje Babylon 5. Jednotlivé epizody jsou přímo prostoupeny komplikovaným rámcovým příběhem, postavy jsou pověstné složitými vztahy mezi sebou i vlastní psychologií. Hlavní dějové linie seriálu se zabývají osobními osudy jednotlivých postav, politickými změnami v Pozemské alianci, napětím mezi běžnými lidmi a telepaty a nejvýraznějším tématem seriálu je nadcházející konflikt s prastarou rasou Stínů, která se vrátila, aby uvedla celou Galaxii v chaos. Na stanici vedle sebe žije několik ras. Mezi ty hlavní patří lidé, Minbaři, Kentauři, Narnové a Varloni. Právě tyto rasy sponzorovaly výstavbu stanice. Babylon 5 není utopií, žijí na něm i odpadlíci jako bezdomovci a zločinci. Také politické uspořádání má daleko k dokonalosti. V seriálu můžeme sledovat pozvolný přerod z demokracie v tyranii. Babylon 5 se pokusil vytvořit konzistentní svět, ve kterém jsou respektovány fyzikální zákony více než v jiných seriálech tohoto druhu. Pro seriál je typické, že nelze rozdělit postavy na kladné nebo záporné. (Džejkop)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (115)

Signs and Portents (1993) (S01) 

Prvá séria je viacmenej antologická séria so samostatnými epizódami, ale od polovice série už naznačuje strohé náznaky a presahy do ďaľších sérií. Komandér Sinclair je sympaťák a rozlúčka s ním je náhla. ()

Velký sumit (1993) (S01E01) 

"A tak sa to všetko začalo"...resp. a takto začal onen kult. Má to ešte neotesané hrany a sami tvorcovia ešte netušili, kam sa s tým dá pohnúť, ale ako navnadenie postačí. Niektoré postavy sú iné (doktor, vicekomandérka), všetky ostatné už ale ostali, akurát zmenili Delenovu, ktorá má miesto neskoršej "ľudskej" tváre takú divnú hranatú nadstavbu. Tiež Vorloni ešte nie sú energetické bytosti, ale majú ľudsky vyzerajúce ruky, kožu a pod. Príbeh tvorí detektívka, ktorá sama o sebe nie je extra zaujímavá, skôr som ju ale vnímal ako prostriedok, pomocou ktorého spoznáva divák osadenstvo stanice a základné pomery medzi jednotlivými rasami. Prosto typický pilot. ()

Půlnoční útok (1994) (S01E02) 

Druhá epizóda ešte nenaštartuváva tie správne motory seriálu. Divák musí byť trpezlivý. Ale Londo a jeho živelnosť už jasne načrtávajú smerovanie svojho naturelu i celej rasy Centaurov. "Garibaldi, naozaj by ste ma pred chvíľou boli zabili? Áno, ale som rád, že som nemusel. Neznášam následné úradovačky." ()

Lovec duší (1994) (S01E03) 

Nový doktor má hneď po príchode prácičku. Tajomná náboženská rasa Lovcov duší má výborné masky, vďaka ktorým je mysteriózna atmsoféra ešte umocnená. Zaujímavé, že sa v tejto epizóde nevyskytne ani náznak humoru. Divák sa dozvedá o čosi viac o Šedom koncile a tiež sa spomenie náznak mimbarijského sprisahania, ktoré sa kompletne rozuzlí až o mnoho epizód a asi aj sérií neskôr. ()

Narozen v purpuru (1994) (S01E04) 

Bohémsky Londo v celej svojej "kráse". Skvelá epizóda, v ktorej sa zo Sinclara a Londa stáva zaujímavá akčno-detektívna dvojka, ktorá sa už opakovať v seriáli nebude. Na druhej strane pobavia dialógy medzi Vir Cottom a Londom. ()

Infekce (1994) (S01E05) 

Zaujímavá epizóda o tajomnej mimozemskej zbrani-artefakte, ktorá ako neriadená strela ničí veci okolo seba. Veľmi fajn nápad, dobrá akcia, ale hlavne výborné masky. V seriáli sa predstaví aj niekdajšia filmová hviezda - McCallum. ()

Parlament snů (1994) (S01E06) 

Hlavnými protagonistami epizódy sú G'Kar a Sinclair. Zatiaľčo Sinclair rieši príjemné romantické problémy, G'Kararovi hrozí smrť a jeho paranoidná myseľ vidí vraha všade. Trochu detektívka, ale z vznikajú z toho aj komické situácie. Do seriálu sú doplnené nové diplomatické postavy - Na'Toth, atašé G'Kara a Lenier, atašé Delenovej. Hlavne neskorší ranger Lenier je príjemným spestrením staničného osadenstva. ()

Válka telepatů (1994) (S01E07) 

Jedna s najlepších epizód 1. série. Prvýkrát sa o slovo hlási Zbor PSI a aj hviezda prvého seriálu Star Trek - Walter Koenig, ktorého ešte uvidíme mnohokrát. Stačí len pár sekúnd a Bestera si každý zaškatuľkuje do tej správnej škatule - skvelá charizma. Vyzdvihnúť musím na tú dobu a seriálovú produkciu skvelé špeciálne efekty. ()

Dobrý cizinec, mrtvý cizinec (1994) (S01E08) 

Epizóda o terorizme voči emzákom má svoje muchy, záver o infiltrovaní do teroristickej skupiny bol trochu naivný, ale je akčná a aj nadčasová. V pohode ju môžeme preniesť aj na súčasné udalosti v Európe a Blízkom východe. ()

A obloha plná hvězd (1994) (S01E09) 

Sinclairovi sa zavŕtame do hlavy a pozrieme si niečo z jeho minulosti, zároveň sú načŕtnuté témy, ktoré sa naplno rozbalia až o niekoľko sérii neskôr. Naozaj krásne postupné rozpitvávanie mystéria okolo vojny s Mimbarijmi i o šedom koncile. Pekne napínavá epizóda bez zbytočnej čo i len štipky humoru. ()

Kráčející smrt (1994) (S01E10) 

Sérum nesmrteľnosti je horúci tovar, po ktorom chcú siahať všetci. Zaujímavý námet, aj keď vďaka niektorým kompromisom trochu nedotiahnutý. Záverečné akčné "vyriešenie" problému Vorlonmi je však skvelá čerešnička. ()

Otázka víry (1994) (S01E11) 

Linka s Ivanovovou je iba výplň, aby doktor Franklin a jeho medicínsky problém neobsiahol celú epizódu. Franklin ide za hranicu medicínskej etiky, ktorá naráža na náboženskú vieru, čo sa mu v svojsky drasticko-krásnom a málo čakanom závere nevyplatí. ()

Ti, co přežili (1994) (S01E12) 

Konečne dochádza aj na Garibaldiho a jednu z jeho dávnych psychickým tráum. Celá epizóda je len o ňom a on sa v nej stavia tak, ako sa na bývalého notorického alkoholika patrí - rozdá si to opäť s flaškou. Zaujímavé, že ani raz sa neobjaví tvár kontroverzného prezidenta Clarka, s ktorým budú v budúcnosti netušené problémy. ()

Všemi nezbytnými prostředky (1994) (S01E13) 

Zákulisie dokov a nekonvečné prístupy. Epizóda, ktorá by svojou zápletkou i vyvrcholením ulahodila nejedného zarytému komunistovi. Spor Gkara a Londa však kompenzuje napätosť. ()

Znamení a předtuchy (1994) (S01E14) 

A tak sa to všetko začalo...Vynikajúca eizóda. Prvýkrát sa objavuje záhadný Morden, prvýkrát sa objavuje aj zmienka o záhadných Tieňoch, téma, ktorá neskôr prerastie v nosnú dejovú linku seriálu. Tá atmosféra. Zimomriavková epizóda pre tých, ktorí vedia, čo bude nasledovať v ďalších sériách. ()

TKO (1994) (S01E15) 

Taká pohodovejšia epizóda, v ktorej ma viac bavila línia okolo zápasov v mutai, než Ivanovovej židovská rozlúčka so zosnulým otcom. ()

Grál (1994) (S01E16) 

Akčnejšia epizóda s príjemným odkazom. Fajn efekty v prípade mozgožrútskeho monštra. Okrem hlavnej línie epizódy sú spemenuté aj mysteriozne nehody alebo zmiznutia predchádzajúcich základní Babylonu. Do vedľajších rolí boli obsadené znamejšie filmové tváre z britských ostrovov - David Warner ako hľadač grálu a Jim Norton ako sudca. ()

Oči (1994) (S01E17) 

Politicky ladená epizóda, v ktorej Sinclair hrá na hranici s pravidlami. Sú v nej nastolené témy pomsty, velenia, cti, ale i kľučkovania. Opäť niekomu vadí, že Sinclair dostal právo veliť základni pred niekym schopnejším. Jednou z postáv je aj niečiernobielo ladená postava telepata zo Zboru PSI. Príjemnou a humorne ladenou je iná príbehová línia epizódy, kde Garibaldi spolu s Lenierom sa snažia skladať starú superšportovú motorku. Záver s jej vyskúšaním nemá chybu. ()

Odkazy (1994) (S01E18) 

Prvýkrát spoznávame bližšie niekoho z minbarijskej kasty bojovníkov. Opäť sú na stole otázky okolo vojny s Minbarijmi a vzťahy medzi rasami ostávajú naďalej vyhrotené. O niečo viac sa odkrýva aj tajomné pozadie okolo Satai Delenovej. Medzitým Ivanovová cez mladú telepatku rieši vlastné problémy so svojou telepatickou minulosťou. Na základňu sa vracia sympatická telepatka Wintersová. ()

Hlas volajícího na poušti (1. část) (1994) (S01E19) 

Prvý dvojdiel. Prvýkrát sa o slovo hlási planéta sídliaca blízko Babylonu a jej skryté tajomstvá, ako aj stupňujúce nepokoje na Marse, ktoré z času na čas budú tvoriť menej zaujímavú príbehovú líniu seriálu. Londo ako vtipný spoločník. ()

Súvisiace novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (viac)

Reklama

Reklama