Reklama

Reklama

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Únos a znásilnenie trinásťročnej dcéry prinútia inšpektora Cattaniho prerušiť vyšetrovanie zločinov mafie. Okrem toho chápadla neviditeľnej chobotnice zasiahnu aj jeho dvoch kolegov, ktorých zavraždia. Inšpektor  v záujme práva a odplaty predstiera spoluprácu so zločincami a odkrýva miliónový obchod so zbraňami. Nechýba rovnako aj milostná línia príbehu -  barónka Oľga Camastrová sa zamiluje do  Cattaniho a ochotne mu prezradí detaily smerujúce k odhaleniu kriminálnych praktík. Inšpektor Corrado Cattaniu po odchode zo Sicílie do Ríma spolupracuje s advokátom Terezinim a odhaľuje zločiny šéfa tajnej polície, svojho priateľa Canitta. (RTVS)

(viac)

Recenzie (48)

Borki 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Nezabudnuteľná a famózna hudba z tvorby Ennia Morriconeho vyvolávajúca dokonalú atmosféru a zyšujúca schopnosť diváka vžiť sa do deja a do osudov jednotlivých postáv bola pri tvorbe druhej série v tomto seriáli rozhodne tým najväčším krokom vpred. Korením deja sú ďalšie tragické udalosti nastávajúce v živote hlavného hrdinu ktorý už v úvode tejto série prichádza postupne o všetko, po smrti milovanej Titti Pecci Scialoja, postavy ktorá umiera po spáchaní samovraždy v prvej sérii, prichádza najskôr smrť jeho posledných blízkych priateľov, vicekomisára Altera a sudcu Achille Bordonara zavraždených nájomnými vrahmi s cieľom zabrániť ďalšiemu vyšetrovaniu únosu Cattaniho dcéry a ďalších zločineckých aktivít mafie a neskôr tragická smrť dcéry Paoly. Cattani, ktorý tak zostáva úplne sám, vrhnutý do beznádeje, nakoniec prichádza aj o to posledné čo mu ešte zostalo - slobodu a zisťuje že jedinou záchranou je prijať pomoc od človeka priamo zodpovedného za smrť všetkých jeho blízkych. Novým prvkom oproti prvej sérii sú aj niektoré brutálne scény (ako napríklad únos a umlátenie na smrť novinára Maurilliho) a účasť zahraničných herecov ako aj Martina Balsama v stvárnení postavy americko-sicílskeho magnáta Carrisiho. Napriek tomu že počet zavraždených obetí sa v porovnaní s prvou sériou skoro ztrojnásobil, druhá séria mierne uberá na akcii čo sa však v prípade tohoto seriálu rozhodne nedá považovať za mínus. Dejová línia sa po rýchlom vývoji udalostí, ktorý nastane už v úvode seriálu, mierne spomalí ale vďaka smutnej a pochmúrnej atmosfére a dokonalým hereckým výkonom pri stvárnení jednotlivých postáv to nijak neuberá na napätí a očakávaní diváka ako to všetko nakoniec dopadne. Šiestu hviezdičku by som venoval Českej televízii za opäť neuveriteľne dokonalý pôvodný dabing ktorý úroveň tohoto seriálu pri vysielaní na Slovensku a v Čechách výrazne zvýšil. ()

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

I druhá série přináší vcelku kvalitní seriálovou zábavu, kterou nelibě poznamenávají některé nezvládnuté scény z Cattaniova soukromého života a scénáristicky přidrzlé odstraňování postav, v prvním díle Cattaniho dcery Paoly a v dalších těch čestných, kteří něco ví. Světlé místo je zpověď jednoho mafiána, "kterak se to vlastně ušpinil". Není sice bůhvíjak originální, působí však ve své zkratce přesvědčivě. Slabé ****. ()

Reklama

dr.jacoby 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Pokračovanie prvej série v ničom nezaostáva za La piovrovskou prvotinou. Dej je v mnohom ešte pochmúrnjší a depresívnejší než tomu bolo v prvej sérii. Cattani pokračuje vo svojom súkromnom boji, aj keď musí na čas predstierať spoluprácu so svojimi úhlavnými neprieteľmi. Zatial čo v prvej sérii mal styk len so svojou manželkou a milenkou Titi, tentokrát sa dostáva do postele báronke Olge Camastrovej. Aj atentáty na hlavnú postavu pokračujú podobne ako v prvej sérii zatiaľ neúspešne. Dvaja noví významní bojovníci proti mocným chápadlám chobotnice sa objavujú na scéne plukovník Ferretti a prokurátor Bordonaro. Tieto veľmi sympatické postavy však bohužiaľ vďaka objektívnym príčinám už v ďalších sériách neuvidíme. Nezabudnuteľnú a famóznu hudbu zložil Ennio Morricone, ktorý sa aj týmto svojim hudobným počinom stal nesmrteľným medzi všetkými fanúšikmi kvalitnej filmovej hudby. ()

ClimbVibe 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Komisař Cattani - to pro mě byl hrdina a vzor, stejně jako asi pro každého kluka, který tento seriál hltal. Znamenal víc než jen seriál, byl to opravdu kult. Něco co jsem ve svých nezletilých letech nemohl moc pobrat a pochopit a přesto jsem Chobotnici miloval a bál se jí. Rád jsem se s odstupem znovu podíval na všechny díly prvních 4.sérií. 1.-2.série První seznámení se světem mafie, s čestným a neústupným komisařem. Rozbití jedné velké skupiny, ale i rozbití Cattaniho rodinného života. Ze začátku mi připadaly rodinné scény trochu rušivé a patetické (možná spíš, že v českém překladu se otupí hrany italského naturelu). Pár opravdu silných scén. 3. Série nabírá nový dech. Seznámení se s lidmi okolo Antinariho banky. Objevuje se největší protivník Cattaniho - Tano (současně jeden z nejcharismatičtějších záporáku co znám). 4. Zřejmě nejpropracovanější série. Každý díl má okolo hodiny a půl, v každém se něco děje a drama na sebe nenechá čekat jen do finále. Režie znatelně dynamičtější než v předchozích částech. Rád bych se zmínil ještě o dvou složkách, které pro mě zařazují Chobotnici mezi nejoblíbenější seriály: Český dabing - až neuvěřitelně dobrý. Připadá mi, že pro české znění přizvali ty nejlepší koně dabingu u nás. Co jméno to hlas s velkým H: Kanyza, Molčík, Cupák, Vinklář, Přeučil, Adamovská, Rázlová... Hudba naprosto bezchybná. Tísnivá, melancholická, dramatická - jeden z nejlepších soundtracků co znám. ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Vždycky mi bylo divné, proč je v tomto kriminálním seriálu víc doktorů než v celé Nemocnici na kraji města, než jsem se v biografii Ingrid Bergmanové dočetl, že v Itálii si „dottore“ říká kdekdo. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že ze druhé série vyprchala z velké části ona hutná sicilská atmosféra, a to nezachránil ani mnohokrát zmiňovaný E.Morricone (mimochodem, hudbu k úvodní sérii zkomponoval R.Ortolani). ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (2)

  • Italsko-americký herec Martin Balsam se v  seriálu Chobotnice (od r. 1984) objevil hned dvakrát. Poprvé ve 2. sérii jako Frank Carrisi a podruhé v 5. sérii jako Don Calogero Barretta. (Cucina_Rc)
  • Po uvedení 1. série, kdy mafie vyhrožovala celému štábu i Michelu Placidovi, byli filmaři nuceni přesunout natáčení z místa Itálie do jiných evropských lokací, konkrétně do Švýcarska, Německa, Velké Británie a Řecka. (Fenk)

Reklama

Reklama