Reklama

Reklama

V roku 2006 vybudovala americká armáda na severe Afganistanu niekoľko vojenských základní, aby s pomocou miestnych obyvateľov zastavila prísun zbraní a talibanských bojovníkov z Pakistanu. Jednu zo základní postavili v provincii Nurestan, odľahlom údolí obklopenom pohorím Hindúkuš. Základňa Keating bola ostro kritizovaná pre svoju nevýhodnú polohu a riziká s ňou spojené. Nachádzala sa hlboko v horách v desivo zraniteľnom teréne a bola považovaná za smrtiacu pascu. Neústupčivosť vojenského velenia si napokon vyžiadala obrovské straty na životoch amerických vojakov, keď na základňu zaútočil nepriateľ. 3. októbra 2009 ráno pred šiestou bojovú základňu Keating brutálne napadlo viac 400  bojovníkov Talibanu. 53 amerických vojakov vzdorovalo útoku mnohonásobnej presile. Ich straty  boli obrovské a tento nerovný boj sa stal najkrvavejším stretom americkej vojny v Afganistane. Štyri mesiace po bitke sa zistilo, že v čase útoku Talibanu na základňu Keating mala byť americká jednotka už dávno preč a vôbec tam nemala čo robiť. Bola tam omylom, lebo ju zabudli preveliť... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (151)

drackula 

všetky recenzie používateľa

Ako ubrániť takticky najhoršie postavenú základňu na svete? Úvod filmu je možno trochu rozvláčny, ale pocit, že akcia môže začať prakticky kedykoľvek je vybudovaný skvele. Ak si človek odmyslí jemnú americkú agitku, ide o vcelku dobrý, miestami veľmi ľudský, technicky zvládnutý vojnový film. Je z neho cítiť beznádej, častú nelogickosť a márnosť vojny ako takej. Najmä ak máte vo velení kreténov, ktorí vás naservírujú nepriateľovi ako na podnose. Ešteže existuje letecká podpora. Škoda toho titulkového pátosu, ktorý už bol trochu za hranou. Ak máte radi moderné vojnové filmy, The Outpost by vám mohol sadnúť. Zaujímavosťou je, že si v ňom zahral syn Clinta Eastwooda a Mela Gibsona. 70% ()

filipvrbik 

všetky recenzie používateľa

Boj o základnu Keating se skvělou kamerou a střihem, kdy máte pocit, že v té válce skutečně jste.. Výborně natočené válečné drama, které ale nejde do hloubky, ať už postav, nebo samotného děje - druhá polovina filmu je v podstatě jen čistá vyvražďovačka... Ale mně se to celkem líbilo ta surovost a autenticita soubojů... 70% ()

Reklama

Epero 

všetky recenzie používateľa

Film sa oplatí vidieť hlavne kvôli druhej polovici. V prvej sa nám snažia ukázať postavy, no je ich veľa a sú nevýrazné, takže sa všetky zlievajú dokopy. Je to podľa skutočnej udalosti, takže postáv muselo byť viac a nemohli byť vymyslene „originálne“. Preto to nemožno vytknúť a tak nie veľmi záživnú hodinu sledujeme život na pomerne často ostreľovanej základni a aspoň máme predstavu ako to funguje. Druhá polovica je to hlavné, veľký útok na základňu, ktorý trvá až do záveru. Je to surové, chaotické, realistické zobrazenie boja z modernej vojny. Boja kde sa nie ako v akčnom filme hneď všetci vrhajú do útoku, ale neraz desiatky minút sedia v aute z ktorého sa nemôžu pre ostreľovanie dostať. A zároveň vidíme, ako na oboch stranách zomierajú ľudia pre základňu, ktorá nemá ani žiadny význam a je len rozmarom neschopnosti amerického velenia. Keby to bol vymyslený film, hodnotenie by bolo isto nižšie, ale tým záverom by mal trochu vyčnievať. ()

bobstock 

všetky recenzie používateľa

Jedna věc je snaha spojeneckých vojsk nastolit jakýsi pořádek ve společnosti, která je tak odlišná od té naší i s tím, že nyní všichni po 15letech od tohoto incidentu odešli a Talibán se nacpal znovu k moci, takže všechny oběti mohou být zbytečné. Druhá věc je základna na snad nejhorším strategickým umístění jak jen může být. Nejsem válečný expert, ale proč se stavěly hrady na kopcích? Film podle skutečné události výživně ukazuje, co se dřív nebo pozdějí prostě muselo stát. Velice dobře řemeslně odvedená práce filmařů a i já se připojuji k ostatním názorům a musím pochválit kameru, ta byla skutečně tak blízko jak jen to šlo a bez přehnaného houpání v duchu naturalismu (viz Smrt čeká všude). Mladík v kraťákách, který toto 2hodinové peklo přežil dostal nejstarší vojenské vyznamenání AF Purpurové srdce a zosobnitel Caleb Landry Jones nám to tu patřičně realisticky ukázal. 75% ()

oveckaoa 

všetky recenzie používateľa

Prvních zhruba 50 minut je příšerných je nám představeno několik vojáků z 53 (tuším) z nichž všichni jsou tak bezvýznamní , že si pamatuji jen jednoho a to jen kvůli tomu, že byl jediný černoch mezi 52 bělochy (Že tam hrál Orlando a umřel jsem ani nepostřehl) . Následně sledujeme jejich obranu základny, která je na debilním terénu a ta obrana spočívá v tom , že po nich zaútočí asi jeden Talibanec několikrát vystřelí a oni ho zabijou a pak jejich auto sjede z silnice a na ně někdo zaútočí na mostě. Dialogy a scény jsou příšerné borec se hádá s jiným borcem a ten mu řekne já tě ošukám (tak se opravdu asi baví dospělí lidé tohle mě přijde jako spíše dialog do homosexuálního porna ne do válečného filmu) druhý borec si ho honí nad fotkou manželky jednoho vojáka a jeden si dělá dobře nad kalhotkami Marie Kirilenko (pochybuji, že by mu je poslala) Až posledních zhruba 30 minut stojí za to je zde dá se říct nonstop útok většího počtu Talibanců a jejich obrana proti němu. Bohužel to kazí scény typu naperu to bazukou do amerického vojáka a on v pohodě žije odpálím bombu u dvou amerických vojáků jeden umře druhý žije úplně v pohodě dokonce nezraněn naopak hodím granát po Talibancích 3 jich zabiju. Na konci zjistíme kdo získal jaké ocenění což je škoda mě by více třeba zajímali ti co tam umřeli (8 tuším) a kolik zabili Talibanců. 40 procent vynechat zhruba 50 minut (ta stopáž je uvalená ty první události stačilo dát pouze do úvodního textu třeba) a nebyl by to vůbec špatný film. ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (6)

  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama