Reklama

Reklama

Sexuální výchova

(seriál)
  • Veľká Británia Sex Education (viac)
Trailer 1
Veľká Británia, (2019–2023), 29 h 20 min (Minutáž: 47–85 min)

Tvorcovia:

Laurie Nunn

Hudba:

Oli Julian

Hrajú:

Asa Butterfield, Emma Mackey, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood, Connor Swindells, Patricia Allison, Tanya Reynolds (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(32)

Nesebevědomý Otis zná všechny rady na sexuální neduhy. Jeho matka je totiž terapeutka. Rebelka Maeve mu proto navrhne, aby si ve škole otevřel sexuální poradnu. (Netflix)

Recenzie používateľa boss123 k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2019) (S01) 

Recenziu na prvú sériu seriálu Sex Education som sa rozhodol napísať aj, preto, že ma seriál príjemne prekvapil a práve sledujem druhú sériu. Čo sa týka tej prvej tak nemám takmer žiadne výhrady jedná sa o kvalitne spracovaný seriál a ja som veľmi šťastný, že som ho mal možnosť vidieť. A to som o neho obrazne povedané zakopol. Herci hrajú presvedčivo. Dokázali sa uveriteľne vžiť do svojich postáv. Hlavne medzi Otisom a Maeve lietali iskry. Fungovala medzi nimi veľmi dobrá chémia. Celkovo sa však dá povedať, že postavy sú prepracované a tvorcovia sa pri nich neboja ísť do hĺbky. Scenár je taktiež dobre napísaný dokáže prekvapovať a originálnymi nápadmi udržovať divákovu pozornosť. A dospelým spôsobom spracúva sexuálny život nie len teenagerov. Hudba tiež vie, v ktorých momentoch má zaznieť, a tak sa nesie na rovnakej vlne atmosféry a nálady ako celé dielo. A navyše pôsobí sviežo ako vlastne aj celý seriál. Okrem Otisa a Maeve ma zaujala aj postava Erica, Otisovho kamaráta, ktorého vývoj v priebehu série je pomerne nečakaný a emocionálne silný. Iste nájde sa pár vecí, ktoré mi trochu vadili, ako napríklad, že tvorcovia si občas zbytočne pomáhajú až pubertálnym humorom a narážkami. A záver mi tiež nie úplne sadol, ale napriek tomu mi to celkový dojem nepokazilo. Udeľujem, teda seriálu Sex Education päť hviezd z piatich a percentuálne 90%. A dosť pravdepodobne ohodnotím za niekoľko dní aj druhú sériu. Dúfam, že dopadne aspoň ako tá prvá. ()

Série 2 (2020) (S02) 

Seriál Sex Education má nesklamal ani vo svojej druhej sérií. Priznám sa, že čakanie od prvej série na druhú sériu bolo až úporne dlhé. Našťastie stálo za to. Tvorcovia udržali latku nastavenú prvou sériou. Druhá séria sa od prvej odlišuje tým, že sa ešte viac zameriava na postavy a vo veľkom rozsahu ich rozoberá. Ich psychickú stránku, pocity, úspechy a pády. Tiež vo väčšej miere sa tvorcovia zamerali na Otisovu mamu a Olu a jej otca, ale tiež aj na plno iných vedľajších postáv. Čiže v konečnom dôsledku vyzerá druhá séria rozmáchlejšie ako prvá. Čo sa týka humoru tak pokračuje približne na rovnakej úrovni ako v prvej sérií. Tiež dynamika tempa je rovnaká takže aj keď sa v úvodzovkách toho veľa nedeje a postavy sa len rozprávajú tak to nenudí, pretože dialógy sú už od prvej série zvládnuté na výbornú. A potešilo ma, že aj v druhej si tvorcovia a scenáristi dali na nich záležať. Musím priznať, že som zostal až prekvapený, ako má niektoré vedľajšie postavy prekvapili svojím vývojom a ja som si ich ešte viac obľúbil. Napríklad postavu Jacksona, ktorý prejde výraznou zmenou. Ako som už spomínal, že druhá séria sa zameriava na viac postáv a rieši ich vzťahy a pocity tak na druhej strane má to pre mňa osobne aj horšiu a trochu smutnejšiu tvár. Dejová línia Otisa bez Maeve je proste nie až tak zaujímavá a myslím, že oproti prvej sérií aj stráca na údernosti. Otis a Maeve majú spolu omnoho menej času ako v prvej sérií, a to je veľká škoda. Pretože, keď sú v scénach spolu tak sú tie scény doslova nabité energiou a iskrí to z jednej strany na druhú. Záver je trochu v niečom podobný prvej sérií, ale nemyslím, že je až tak emocionálne silný. Moje konečné hodnotenie sú tentokrát štyri hviezdy. Takže o jedna menej, ako pri minulej serií. Stále je seriál kvalitatívne na vysokej úrovni a na tretiu sériu sa už teraz veľmi teším, ale napriek tomu som nezaznamenal nejakú scénu alebo pasáž, ktorá by mi tak rezonovala v pamäti, ako sa to stalo pri minulej sérií. Seriál, ale určite odporúčam všetkými prstami na ruke a v seriálovej sfére sa stále jedná o špičku aj keď nie až úplný vrchol. Čiže dávam štyri hviezdy z piatich a 85%. ()

Série 3 (2021) (S03) 

Na tretiu sériu Sex Education som netrpezlivo čakal už od skončenia druhej série. Seriál sa mi za dve série svojej existencie dokázal dostať pod kožu. Tešil som sa veľmi. A musím povedať, že som si ju aj  užil. Ale má to svoje, ale. V tretej sérii sa opäť divák stretáva so starými známymi postavami. Doplnia ich aj nejaké nové. Opäť sa rozoberajú ich životy ich problémy nie len sexuálne. Tvorcov musím pochváliť za to, že stále dokážu zaujať a baviť. Postavy sú znovu rozobrané do hĺbky. Ich vývoj je v mnohých prípadoch prekvapivý. Bohužiaľ nie len kladne k čomu sa ešte dostanem. Nové postavy sú zaujímavé. Každá z nich je ukázaná z oboch strán. Musím sa, ale priznať, že ani jedna mi nijak zvlášť ku srdcu neprirástla. Bohužiaľ. Vývoj niektorých postáv ma dosť sklamal. Hlavne z toho dôvodu, že neprešiel prirodzeným vývojom. Napríklad Jackson sa pre mňa v tejto sérii stal asi najmenej sympatickou postavou. Narozdiel od druhej série, kde som jeho prirodzený vývoj veľmi ocenil. Rovnako tak Eric mi prišiel výrazne iný, ako bol prvé dve série a vôbec som sa nevedel s jeho správaním stotožniť. Adamov charakterový vývoj sa naopak posunul dopredu a som veľmi rád, že pokračuje od druhej série v rozkvete. Škoda len, že na pár dobrých nových nápadov pripadá aj niekoľko ohranných, ktoré sa od prvých dvoch sérii veľmi nezmenili. V celkovom hodnotení som, ale spokojný bavil som sa aj pri tretej sérii, a to je hlavné. Som zvedavý na ďalšiu sériu a určite mám v pláne ju hneď pri premiére zhliadnuť. Napriek nejakým chybičkám sa podľa mňa stále jedná v súčasnosti o jeden z najlepších komediálnych seriálov. A to je hlavné a v konečnom hodnotení aj rozhodujúce. Dávam štyri hviezdy z piatich a 80%. ()

Súvisiace novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (viac)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (viac)

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

28.11.2020

Britské projekty, zejména pak seriály Koruna a Sexuální výchova, slaví dlouhodobě velký úspěch u předplatitelů Netflixu. Nejen proto streamovací gigant letos výrazně navýšil rozpočet pro britskou… (viac)

Reklama

Reklama