Reklama

Reklama

Nacistickí exulanti

(TV film)
  • Česko Nacisté na Středním východě (viac)
Francúzsko, 2014, 52 min

Obsahy(1)

Po skončení Druhej svetovej vojny sa mnohým nacistickým pohlavárom podarilo ujsť pred spravodlivosťou a vyhnúť sa súdnym procesom. Mnohí ušli do Južnej Ameriky, ale niektorí aj inam - napríklad na Blízky východ. Ale čo tu robili nacistickí exulanti? Do akých aktivít a akých organizácií sa zapájali?
Vďaka neúnavnej práci historikov, svedkov a aj vďaka snahe neiktorých bývalých nacistických dôstojníkov sa autorom filmu podarilo vniesť trochu svetla aj do týchto málo známych miest povojnových dejín Európy. Mnohých bývalých nacistov prichýlili arabskí politici a vodcovia, ktorí chceli profitovať zo znalostí a vedomostí Hitlerových expertov pri prestavbe ich armád a tajných služieb v boji s Izraelom... (STV)

(viac)

Recenzie (4)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Po skončení 2. svetovej vojny sa tisíce nacistických vojnových zločincov skrývalo pred spravodlivosťou a v mnohých prípadoch chceli Európu čo najrýchlejšie opustiť. Ich prvé kroky viedli väčšinou do Talianska. Odtiaľ sa, často za podivného prepojenie podporných organizácií bývalých príslušníkov SS a nemeckých cirkevných kruhov v Ríme, vydávali hlavne do Južnej Ameriky. Časť "špecialistov", hlavne "bezpečnostní a vojenskí experti", boli tiež naverbovaní do Sýrie a Egypta. Typickým predstaviteľom týchto odborníkov bol príslušník SS Walter Rauff alebo nacistický ideológ Johann von Leers. Tento dokument sleduje málo známe časti dejín povojnového obdobia kedy mnohých bývalých nacistov prichýlili arabskí vodcovia a títo experti im pomáhali v boji s Izraelom ()

borsalino 

všetky recenzie používateľa

Celkem málo zpracovávané téma je působení bývalých nacistů na středním východě, hlavně v Egyptě, Sýrii či Lybii, kde bývalí nacisté poskytovali vojenské a později také propagandistické poradenstvím arabským zemím. Tyto země se chtěly vymanit z Britské nadvlády a současně se v nich rozvinul silný arabský nacionalismus. Postupně došlo ke sbližování ideologických myšlenek nacionálního socialismu a arabského nacionalismu (reprezentovaný Velkým Muftím), kde byl nalezen opět stejný jmenovatel - žid. Vojenské zkušenosti nacistů se arabským zemím velmi hodily, ať už při budování armády nebo tajné policie (výsadkář Mertins je učil nejen výsadkům, ale guerilovému způsobu vedení války, von Leers (pravá ruka Goeblese), fanatický nacista je učil antisemitské propagandě aj.). Von Leersových schopností si všimla i Spolková zpravodajská služba pod vedením Reinharda Gehlena, která mu, podobně jako dalším nacistům nabídla spolupráci. Vstup nacistů obhajoval jednoduše "Jsou na naší straně, a to je rozhodující". Ncméně spolupráce s Von Leersem nedopadla. Když pak v květnu 1948 došlo k rozdělení území Palestiny na izraelskou část a arabskou, vedlo to k okamžitému propuknutí války, která skončila příměřím v únoru 1949. Izrael uhájil nejen vytyčené území, ale získal i část, které mělo podle OSN připadnout arabským státům. To vedlo k neustálým nepokojům, které trvají dodnes, ale také k potřebě zkušeností bývalých nacistů. Opravdu zajímavé téma. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Poutavý dokument o málo známých kontroverzních částech historie. Vatikán po válce pomáhal válečným zločincům za účelem šíření křesťanství proti komunismu. Izrael napadly tři roky po válce syrské a egyptské armád vedené německými fašisty apod. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama