Reklama

Reklama

Vojna v Juhoslávii je tragédiou, na ktorú dnes pomaly zabúdame. Náš príbeh pripomenie jednu epizódu z nedávnej minulosti, kedy ľudstvo stálo na pokraji veľkej vojny.  Píše sa rok 1999. Ruská špeciálna jednotka dostáva príkaz získať kontrolu nad letiskom Slatina v Kosove a musí ho udržať do príchodu posíl. Výsledok nerovného boja závisí len na osobnej odvahe každého muža. Každý vojak uvedomuje, že sa nemusí dožiť rána. Na pozadí tejto bitky znie veľmi prenikavo láskyplný tón. Jasna, ktorú miluje veliteľ špeciálnej jednotky Andrej Šatalov, je medzi zajatcami na letisku pod kontrolou teroristov. Aj napriek utrpeniu, krviprelievania a zúfalých prejavov odvahy je nutné vidieť to najdôležitejšie - mier, pre ktorý stojí za to bojovať. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (129)

Morien odpad!

všetky recenzie používateľa

Mám dojem, že nemám dostatek znalostí, abych se mohla vyjadřovat k politické rovině a rozhodovat se, jestli to je nebo není nechutná propaganda, nebo jen obyčejný kýč (už druhý ruský film, u kterého to v poslední době říkám, a možná to z mojí strany bude platit o každém ruském hrdinském filmu), ale každopádně toho vím dost o filmech na to, abych nad tím zakroutila hlavou z filmařského hlediska. Jako by se opravdu nikdo spojení s produkcí nedokázal krotit, do filmu je toho nacpáno strašně moc, nikdo nic nekontroluje, nic se nikam nevyvíjí, jenom to v rámci hrdinských činů a záporáckých zločinů bobtná jako nádor do všech stran a člověk (i režisér) si po hodině různých side questů vzpomene, že tam vlastně říkali něco o bránění letiště, a i potom zmatky pokračují a bobtnají vesele dál. Určitě nejsem cílovka pro takovéhle filmy, ale když už jsem na to popatřila, tak si říkám, že možná nikdo by neměl být cílovka pro takovéhle filmy. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Asi som videl iný film ako ostatní... Po prečítaní obsahu a ospevnej recenzie EvilPhoEniXa som mal ako fanúšik vojnového žánru nadmieru vysoké očakávania. Stačilo však iba úvodných 5 minút a mal som chuť to vypnúť. Tak hrozne zostrihanú akciu som snáď ešte nevidel. Viem, že režisér chcel byť moderný, ale tento spôsob má od reality a vierohodnosti poriadne ďaleko. Po chvíli sa to trochu zlepšilo, dal som filmu šancu, ale film je fakt primitívny , vôbec nechápem tie ospevné recenzie, videl som desiatky lepších ruských filmov. Asi najlepšie to vystihne otázka mojej manželky , ktorá si prisadla a po cca 100 minútach filmu sa ma pýta: "O čom to vlastne je ?" a ja jej na to, že zatiaľ o ničom...Urobiť z obrany letiska 2 a pol hodinový film sa dá, ale to by museli fungovať i vedľajšie linky príbehu. Zopár drsných scén ešte z filmu nerobia trhák a aj keď sa tu nájdu i dobré alebo sympatické momenty, všetko zabíja strih, zpomalené zábery, debilné hrdinské a drsné hlášky , ale úplná katastrofa je vlastne príbeh, to čo charakterizuje film...Tu žiadny nie je a popravde mal som problém film dopozerať. Malo to veľký potenciál, ale kto čaká realistický vojnový film bude veľmi sklamaný. Tak ako ja. 40%. ()

Reklama

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Dlho očakávaný NOT mainstream film o vojne Srbska s NAČO s premiérou v deň 20 výročia bombardovania Belehradu vzdušnými silami západnej demokracie nazývané aj „humanitárne“ bombardovanie alebo operácia Milosrdní anjeli. Belehrad bol v 20 storočí bombardovaný 2x. Od 6.4. do 12.4. 1941 Goringovou Luftwaffe. Bolo zhodených 440t zápalných bômb a zabitých cca 2.000 ľudí. Druhé bombardovanie bolo zahájené 24.3.1999 a trvalo do 10.6.1999, t.j. 78 dní a to bez schválenia BR OSN,t.j. podľa medzinárodného práva nelegitímne a tento raz pod vedením pražskej rodáčky Korbelovic Mařeny (All-NOT-right), nelichotivo prezývanú Balkánska Mäsiarka (a potom poskupovala s partiou strategické podniky v Kosove). Mimo iného letci Luftwaffe si zabombardovali znovu a potvrdili Goringovu školu.Bolo zhodených 14.000 bômb, navyše podľa medzinárodnými konvenciami zakázaných s ochudobneným uránom 238 a vypálených stoviek striel z vojnových lodí (mimo iné zasiahli títo kanonieri aj veľvyslanectvo Číny a zabili 3 čínskych novinárov). Bolo zabitých viac ako 2.000 civilistov vrátane 88 detí asi 1.000 nezvestných a rádovo stovky vojakov. A nevybuchnuté kazetové bomby sú postrachom v Srbsku dodnes. Miera výskytu rakoviny ťažko odhadnuteľná. A asi sa vyjasnieva, aj taký obyvateľ Vhite Domčeka McDonald priznal v 01/2019 že bombardovanie Srbska bolo chybou. Dej sa začína práve bombardovaním Belehradu neviditeľným bombardérom Lockheed F-117 Nighthawk, nasadeným 1x v bojovej akcii. Sláva netrvala dlho, jeden Srbi neskôr zostrelili. Dej filmu nie je žiadny výmysel, ale na základe reálnych udalostí konfliktu ruských výsadkárov a protiterostického komanda s musulmanskými hrdlorezmi a silami NAČO o strategické letisko Slatina nachádzajúce sa pár km od Prištiny. Konflikt sa vyhrotil 12.6.1999 keď Ruskí výsadkári zaujali bojové pozície proti vojskám NAČO. V tom čase vládol v Rusku Boris Vodkovič, Rusko ekonomicky a vojensky bolo na dne. Dovolím si tvrdiť že dnes by to mierovo a ústupom neskončilo. Na svoje si prídu aj priatelia military žánru, vojnové scény sú na dobrej úrovni. A pre citlivé diváčky upozornenie: musulmani popravujú pravoslávneho kňaza, srbského milicionára stelou do hlavy, ženy podrezávajú a následne masová poprava srbských civilov, odrezaná hlava nepriateľa má presvedčiť preživších ku kapitulácii. V závere cameo EMIR KUSTURICA, persona non grata Hollywood mainstremu a komentátorov typu Emma Smetana Pajerová (dcéra Moniky Pajerovej). A keďže Slovensko Kosovo neuznalo končím komentár....Косово је Србија! a pridám... Крым это Россия! Na IMDb cca 1550 hodnotení, za 8,2/10. Som skeptický že by sa v rámci proti Rusko/Srbskej hystérie objavil tento film v kinách a divák by mal možnosť vidieť pohľad aj z druhej strany. ()

dzira 

všetky recenzie používateľa

Obrovská škoda, že z toho udělali takový hrdinský epos. Působí to tak strašně nereálně a nedůvěryhodně. Přitom má tento film velmi reálný základ a opravdu byl natočen podle skutečných událostí. Kdyby se očistil od toho pitomého ruského "herojismu"(v tom jsou Rusáci úplně stejní jako Amíci), debilních zpomalovaček, zbytečné love story a dalšího filmařského smetí, mohla to být jedna z nejlepších reflexí válek na Balkáně. I tak si ale film zaslouží čtyři hvězdy. Kosovo je Srbija... ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Je to už dvacet let, ale řada z nás si na ,,humanitární bombardování'' Kosova dobře pamatuje. Naše vláda zastupujícíc nás coby spojence a člena NATO s bombardováním na rozdíl od Číny a Ruska souhlasila. Ano byl to ten samý Zeman tehdy coby premiér, který dnes coby prezident bombardování považuje za chybu. Ono totiž nic nepřineslo. Balkán je nadále destabilizován, o muslimském Kosovu se snad ani netřeba bavit a mělo by být nazýváno spíše líhní radikálních islamistů. V Srbsku ještě před zahájením operace NATO působilo značné množství ruských agentů a tady někde navazuje tento filmový příběh o členech ruských sil ukotvených v regionu. Jediné co je pravdou je fakt, že letiště u Prištiny jménem Slatina bylo velmi strategickým bodem díky dlouhé dráze na které mohly přistávat i velké transportní letouny. Rusové k němu skutečně vyrazili a NATO o tom nemělo ani ponětí. Když tedy Britové k letišti dojeli, skutečně tam nalezli ruské výsadkáře, kteří je odmítali vpustit. Americký a britský velitel se nakonec s Rusy dohodli, že se letiště Rusům nechá, protože by to mohlo vyvolat konflikt mezi Ruskem a NATO. Tím se Rusové začlenili do sil KFOR. Většina filmu je tedy gerojská báchorka umně vpravená do osnov historické události. Film je výrazně protizápadní, Rusové jsou hodní bratři stejně jako tomu bylo do roku 68 u nás. Ačkoliv dvě rakety skutečně zasáhly nemocnici v Niši a zabily dva civilisty, trefily střely oddělení patologie a ne porodnici. Ale on zásah porodnice je o tolik emotivnější že? A takových věcí je film plný. Tohle Rusáci prostě umí. Balamutit, lakovat, lhát jak když Pravdu tiskne :-) ! Vždy nechat kousek dle skutečnosti, ale šikovně ji ohnout takovým způsobem, že si najednou sama sobě kouká na zadek. Jinalk Rusové boje umí točit, takže tady bylo všechno na jedničku. Mne spíše zaujal film tím prostředím a tou situací kdy najednou byla problémem etnická příslušnost. Najednou i u sousedů a přátel začalo být problémem kdo je jakého vyznání... Kosovo je dle mého názoru první prohrou západního přehumanizovaného světa v boji s postupnou islamizací Evropy. Kam to za dvacet let došlo můžeme dnes posoudit sami. Balkán je sud prachu a v některých ulicích Londýna, Malmö, Paříže atd... vám policie doporučí dále nechodit, páč by jste se odtamtud nemuseli dostat celí. Bohužel na humanitu asi dojedeme. Film mně ale bavil a tu ruskou propagandu prostě dávám stranou stejně jako to dělám u některých amerických filmů. Dávám tedy za 3 humanitární bomby z B2. * * * ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)

Reklama

Reklama