Reklama

Reklama

Vojna v Juhoslávii je tragédiou, na ktorú dnes pomaly zabúdame. Náš príbeh pripomenie jednu epizódu z nedávnej minulosti, kedy ľudstvo stálo na pokraji veľkej vojny.  Píše sa rok 1999. Ruská špeciálna jednotka dostáva príkaz získať kontrolu nad letiskom Slatina v Kosove a musí ho udržať do príchodu posíl. Výsledok nerovného boja závisí len na osobnej odvahe každého muža. Každý vojak uvedomuje, že sa nemusí dožiť rána. Na pozadí tejto bitky znie veľmi prenikavo láskyplný tón. Jasna, ktorú miluje veliteľ špeciálnej jednotky Andrej Šatalov, je medzi zajatcami na letisku pod kontrolou teroristov. Aj napriek utrpeniu, krviprelievania a zúfalých prejavov odvahy je nutné vidieť to najdôležitejšie - mier, pre ktorý stojí za to bojovať. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (129)

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Válečné běsnění v tomto podání mě vcuclo, nadupaná akční řežba od začátku do konce a nebere si žádné servítky, bombardování nemocnice.. husí kůže.. Ze začátku jsem se trochu ztrácela v postavách, ale jakmile jsem si to poskládala, fungovalo to.. Šikovné ohýbání konfliktu v bývalé Jugoslávii jsem samozřejmě zaregistrovala (to Rusové umějí na výbornou), ale pro dnešek čert to vem.. Herecký ansámbl - mně naprosto neznámý - sympatický, zejména Milena Radulović je půvabné stvoření a Ravšana Kurkova jako odstřelovač úžasná.. Válka je svinstvo, já bych to zakázala.. ()

sedm.1 

všetky recenzie používateľa

S mou nedůvěrou vůči ruské kinematografii a v podstatě i s vetšinovou současnou hollywoodskou akční produkcí si právě Balkánská hranice luxusně vytřela prdel a já jen zírám, upřímně smekám, a tvrdím, ano, přesně takhle má vypadat kurevsky adrenalinový válečný biják. Tomuhle snímku jako vážně nechybí ale opravdu vůbec nic. Naprosto kompletně výrazné a sympatické postavy, a to i včetně herců, z čehož jsem měl tedy vzhledem k původu vzniku filmu obavy, ale ty se ukázaly jako naprosto zbytečné, dokonalá atmosféra jak prostředí, tak daného konfliktu, z čehož mě několikrát pořádně zamrazilo, kulervoucí zápletka, s perfektním spádem, mnoha a mnoha dech beroucími momenty, s fungujícím napětím a i velice silnými emocemi, jelikož tvůrci se zde nebáli zapojit i množství dětských osudů a nutno v tomto ohledu přiznat, že se s tím Rusové tedy vážně moc nesrali, takže další velké plus. No a samozřejmě v centru dění tu máme akci, která se mnou naprosto ukázkově mrdla o zeď, její zpracování zde lze označit totiž za opravdu ultimátní, během celého filmu je to jedna velká paráda a v podstatě druhou polovinu filmu tvoří už jen jeden gigantický akční opus, který je jednak navíc nesmírně rozmanitý, co se tedy zbraní týče, a jednak choreograficky nemám co řešit, přehledné, dynamické, efektní, strhující a naštěstí i totálně nekompromisní, takže jsou to v podstatě jedny velký jatka, kterým nelze co vyčíst, prostě bomba! Já jsem zkrátka z této podívané naprosto nadšený, Rusové zatraceně překvapili v úplně všech ohledech, a opakuji, smekám a jasná plná palba, bez jediné připomínky. ()

Reklama

Helo 

všetky recenzie používateľa

Sice především - řemeslně a technicky na úrovni - "hollywoodskej" akční rubež (=rubanice (můj osobní překlad)), přesto se díky štědrý stopáži našlo hodně prostoru i pro nepříjemnej civilní pohled na danej konflikt. Je to v mnoha ohledech lidsky silný, je to i Bayovsky koulervoucí (alternativní název by mohl bejt 13 hodin: Tajní vojáci z Prištiny), hlavní parta je super a tu beznaděj války alespoň trošku obarvuje cynickým humorem. A hlavně to určitě stojí za to. Ruso-patriotskej patos se dá odpustit, však v tomhle je to úplně stejný jak americký válečný filmy. Jen ten krátkej rozhovor, kde v dobrým vzpomínaj na SSSR, tam nemusel bejt. ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Dlho očakávaný NOT mainstream film o vojne Srbska s NAČO s premiérou v deň 20 výročia bombardovania Belehradu vzdušnými silami západnej demokracie nazývané aj „humanitárne“ bombardovanie alebo operácia Milosrdní anjeli. Belehrad bol v 20 storočí bombardovaný 2x. Od 6.4. do 12.4. 1941 Goringovou Luftwaffe. Bolo zhodených 440t zápalných bômb a zabitých cca 2.000 ľudí. Druhé bombardovanie bolo zahájené 24.3.1999 a trvalo do 10.6.1999, t.j. 78 dní a to bez schválenia BR OSN,t.j. podľa medzinárodného práva nelegitímne a tento raz pod vedením pražskej rodáčky Korbelovic Mařeny (All-NOT-right), nelichotivo prezývanú Balkánska Mäsiarka (a potom poskupovala s partiou strategické podniky v Kosove). Mimo iného letci Luftwaffe si zabombardovali znovu a potvrdili Goringovu školu.Bolo zhodených 14.000 bômb, navyše podľa medzinárodnými konvenciami zakázaných s ochudobneným uránom 238 a vypálených stoviek striel z vojnových lodí (mimo iné zasiahli títo kanonieri aj veľvyslanectvo Číny a zabili 3 čínskych novinárov). Bolo zabitých viac ako 2.000 civilistov vrátane 88 detí asi 1.000 nezvestných a rádovo stovky vojakov. A nevybuchnuté kazetové bomby sú postrachom v Srbsku dodnes. Miera výskytu rakoviny ťažko odhadnuteľná. A asi sa vyjasnieva, aj taký obyvateľ Vhite Domčeka McDonald priznal v 01/2019 že bombardovanie Srbska bolo chybou. Dej sa začína práve bombardovaním Belehradu neviditeľným bombardérom Lockheed F-117 Nighthawk, nasadeným 1x v bojovej akcii. Sláva netrvala dlho, jeden Srbi neskôr zostrelili. Dej filmu nie je žiadny výmysel, ale na základe reálnych udalostí konfliktu ruských výsadkárov a protiterostického komanda s musulmanskými hrdlorezmi a silami NAČO o strategické letisko Slatina nachádzajúce sa pár km od Prištiny. Konflikt sa vyhrotil 12.6.1999 keď Ruskí výsadkári zaujali bojové pozície proti vojskám NAČO. V tom čase vládol v Rusku Boris Vodkovič, Rusko ekonomicky a vojensky bolo na dne. Dovolím si tvrdiť že dnes by to mierovo a ústupom neskončilo. Na svoje si prídu aj priatelia military žánru, vojnové scény sú na dobrej úrovni. A pre citlivé diváčky upozornenie: musulmani popravujú pravoslávneho kňaza, srbského milicionára stelou do hlavy, ženy podrezávajú a následne masová poprava srbských civilov, odrezaná hlava nepriateľa má presvedčiť preživších ku kapitulácii. V závere cameo EMIR KUSTURICA, persona non grata Hollywood mainstremu a komentátorov typu Emma Smetana Pajerová (dcéra Moniky Pajerovej). A keďže Slovensko Kosovo neuznalo končím komentár....Косово је Србија! a pridám... Крым это Россия! Na IMDb cca 1550 hodnotení, za 8,2/10. Som skeptický že by sa v rámci proti Rusko/Srbskej hystérie objavil tento film v kinách a divák by mal možnosť vidieť pohľad aj z druhej strany. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Rusom je jedno, aké obdobie. Hrstka gerojov, gulomety a AKčka, jednotky na hlavu, dramatická hudba a poloretardovaný nepriateľ, čo nevie nič trafiť. Takto si predstavujú bojové filmy, ktoré nadchnú dlhou a ohušujúcou streľbou, ale inak ani po príbehovej ani po realistickej stránke nemajú čo ponúknuť. Dobre sa na to pozerá, keď lietajú moslimáci vo flecktarnoch vzduchom, ale takto to točia aj amíci a zatracujeme ich pre to. Cením ale neprítomnosť zberačov bavlny a trefný kasting. Úsmevné 3 z 5 ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (4)

  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama