Reklama

Reklama

Vojna v Juhoslávii je tragédiou, na ktorú dnes pomaly zabúdame. Náš príbeh pripomenie jednu epizódu z nedávnej minulosti, kedy ľudstvo stálo na pokraji veľkej vojny.  Píše sa rok 1999. Ruská špeciálna jednotka dostáva príkaz získať kontrolu nad letiskom Slatina v Kosove a musí ho udržať do príchodu posíl. Výsledok nerovného boja závisí len na osobnej odvahe každého muža. Každý vojak uvedomuje, že sa nemusí dožiť rána. Na pozadí tejto bitky znie veľmi prenikavo láskyplný tón. Jasna, ktorú miluje veliteľ špeciálnej jednotky Andrej Šatalov, je medzi zajatcami na letisku pod kontrolou teroristov. Aj napriek utrpeniu, krviprelievania a zúfalých prejavov odvahy je nutné vidieť to najdôležitejšie - mier, pre ktorý stojí za to bojovať. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (129)

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Rusom je jedno, aké obdobie. Hrstka gerojov, gulomety a AKčka, jednotky na hlavu, dramatická hudba a poloretardovaný nepriateľ, čo nevie nič trafiť. Takto si predstavujú bojové filmy, ktoré nadchnú dlhou a ohušujúcou streľbou, ale inak ani po príbehovej ani po realistickej stránke nemajú čo ponúknuť. Dobre sa na to pozerá, keď lietajú moslimáci vo flecktarnoch vzduchom, ale takto to točia aj amíci a zatracujeme ich pre to. Cením ale neprítomnosť zberačov bavlny a trefný kasting. Úsmevné 3 z 5 ()

dzira 

všetky recenzie používateľa

Obrovská škoda, že z toho udělali takový hrdinský epos. Působí to tak strašně nereálně a nedůvěryhodně. Přitom má tento film velmi reálný základ a opravdu byl natočen podle skutečných událostí. Kdyby se očistil od toho pitomého ruského "herojismu"(v tom jsou Rusáci úplně stejní jako Amíci), debilních zpomalovaček, zbytečné love story a dalšího filmařského smetí, mohla to být jedna z nejlepších reflexí válek na Balkáně. I tak si ale film zaslouží čtyři hvězdy. Kosovo je Srbija... ()

Reklama

Morien odpad!

všetky recenzie používateľa

Mám dojem, že nemám dostatek znalostí, abych se mohla vyjadřovat k politické rovině a rozhodovat se, jestli to je nebo není nechutná propaganda, nebo jen obyčejný kýč (už druhý ruský film, u kterého to v poslední době říkám, a možná to z mojí strany bude platit o každém ruském hrdinském filmu), ale každopádně toho vím dost o filmech na to, abych nad tím zakroutila hlavou z filmařského hlediska. Jako by se opravdu nikdo spojení s produkcí nedokázal krotit, do filmu je toho nacpáno strašně moc, nikdo nic nekontroluje, nic se nikam nevyvíjí, jenom to v rámci hrdinských činů a záporáckých zločinů bobtná jako nádor do všech stran a člověk (i režisér) si po hodině různých side questů vzpomene, že tam vlastně říkali něco o bránění letiště, a i potom zmatky pokračují a bobtnají vesele dál. Určitě nejsem cílovka pro takovéhle filmy, ale když už jsem na to popatřila, tak si říkám, že možná nikdo by neměl být cílovka pro takovéhle filmy. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Asi som videl iný film ako ostatní... Po prečítaní obsahu a ospevnej recenzie EvilPhoEniXa som mal ako fanúšik vojnového žánru nadmieru vysoké očakávania. Stačilo však iba úvodných 5 minút a mal som chuť to vypnúť. Tak hrozne zostrihanú akciu som snáď ešte nevidel. Viem, že režisér chcel byť moderný, ale tento spôsob má od reality a vierohodnosti poriadne ďaleko. Po chvíli sa to trochu zlepšilo, dal som filmu šancu, ale film je fakt primitívny , vôbec nechápem tie ospevné recenzie, videl som desiatky lepších ruských filmov. Asi najlepšie to vystihne otázka mojej manželky , ktorá si prisadla a po cca 100 minútach filmu sa ma pýta: "O čom to vlastne je ?" a ja jej na to, že zatiaľ o ničom...Urobiť z obrany letiska 2 a pol hodinový film sa dá, ale to by museli fungovať i vedľajšie linky príbehu. Zopár drsných scén ešte z filmu nerobia trhák a aj keď sa tu nájdu i dobré alebo sympatické momenty, všetko zabíja strih, zpomalené zábery, debilné hrdinské a drsné hlášky , ale úplná katastrofa je vlastne príbeh, to čo charakterizuje film...Tu žiadny nie je a popravde mal som problém film dopozerať. Malo to veľký potenciál, ale kto čaká realistický vojnový film bude veľmi sklamaný. Tak ako ja. 40%. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Příběh je víceméně tuctový. Rozpuštěná speciální jednotka má možnost se rehabilitovat tím, že zvládne zdánlivě nesplnitelný úkol. To tu bylo už x krát. Tady ale dělá hodně námět. O zvěrstvech Srbů vůči muslimům toho bylo natočeno a napsáno dost, ale opačný gard, ve kterém by hrály západní síly negativní roli coby spolupracovníci kosovských teroristů, to zase tak často vidět není. Akce, byť občas zběsile sestříhaná a přeplácaná slow motion momenty, je solidní a závěrečný dlouhý střet je zvládnutý takřka na jedničku. Dojde i na nějaké ty ustřelené končetiny a vyhřezlá střeva, takže potud spokojenost. Sympaticky působí i postavy, kterým jsem i přes určitou averzi k Rusům neměl problém fandit. Notabene Ravšana Kurkova a Milena Radulovic jsou hezké holky. Některé bláboly typu "Za Sovětského svazu se žilo lépe." si sice mohli filmaři odpustit, ale chápu, že spousta Rusů to takhle vidí. Přežít se dalo i tradiční ruské gerojství, které v tomto případě působilo poměrně decentně. Jako největší mínusy tak vidím jistou rozháranost, díky které chvilku trvalo, než si všechno sedlo a tím nejhorším byl obvyklý neduh vícejazyčných ruských filmů a tím byl rychlodabing, Je sice fajn, že tentokrát to neobstarával jen jeden člověk a dabéři se snažili intonovat, ale i tak to znělo příšerně. A pořád nechápu, proč to Rusové dělají. 75% ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)

Reklama

Reklama