Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan (40) má  tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí,  že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu  o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba. (ASFK)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (155)

janeke 

všetky recenzie používateľa

Veľmi znesiteľne podaná neznesiteľná téma. Vôbec mi nevadí, že Škop pracoval len s náznakmi, iste, dalo sa to urobiť omnoho bolestivejšie a skutočnejšie - bez možnosti vyhliadky na lepší svet. V tomto prípade som Škopovi vďačná, že mi dal nádej. P. S. Film je nesmierne silné médium - za predpokladu, že vám funguje zvuk. (Polovica dialógov prakticky nepočuteľná - na domýšľaka.) ()

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Nejlepší slovenský film, který jsem za velmi dlouhou dobu viděl. A to počítám i Únos. Tlumočníka nepovažuji tak úplně za čistě slovenskou záležitost. O téhle problematice už nějakou dobu slyším, ale jestli je to tak problematický, jak bylo zobrazeno tady, tak zakořeněné ve společnosti, tak je to opravdu problém. Na Slovensku jsou k tomu opravdu předpoklady, co se setkávám s některými lidmi, tak to podhoubí je tam jasně čitelné, jak u mladých, tak u starých. A vždycky jenom stačí krok. Navíc jsem rád, že to není ukázáno jako chyba jedince, ale je znát, jak se výchova přednáší přes generace, že jsou vlastně chyby už dříve, ačkoliv některé věci vypadají jako neškodné záliby tak od nich jenom krok k problémům. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Síce jeden z najlepších tunajších filmov posledných rokov, v porovnaní s konkurenciou, ale úprimne, Eva Nová je trochu vyššie. Dôvod vidím v tom, že išlo o čistú psychologickú drámu, keďže Nech je svetlo naháňa veľa zajacov naraz a snaží sa byť okrem dôveryhodnej psychologickej drámy aj vyjadrením ku všetkým možným problémom súčasnej slovenskej, ale aj európskej spoločnosti. No a v konečnom dôsledku sa film pomaly rozbieha a príliš rýchlo končí. Akoby šlo len o druhé dejstvo trojaktovej štruktúry, kde expozícia a vyvrcholenie ostali na strihačskom stole. Čo nie je vôbec zlý nápad, ale asi by ho bolo treba ešte lepšie dopracovať. ()

LenkaAK 

všetky recenzie používateľa

Autentické vykreslení vesnického prostředí a "tradičního" slovenského klerofašismu. Vzhledem k historii má film v tomto bodě nač navazovat. "Normální" rodina se snaží těmto tendencím čelit a ochránit se navzájem. Vztah dědy - otce - syna, obavy nebýt jako ten před ním. Zůstat v davu, nemít problémy, nebo vystoupit ze stáda a zachovat se morálně v souladu se svým svědomím? ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobrý slovenský film, ktorý dusnom v druhej polovici dáva zabrať protagonistom i divákovi. Páči sa mi ako Marko Škop nám vôbec neukazuje spoločenstvo Obrana, ktoré stojí za príčinou samovraždy jednej z postáv. Je to veľmi dobrý ťah, necháva na divákovi si domyslieť z rozprávaní ako to tam môže vyzerať. Tým, že je implicitný, vytvára postupné budovanie tajomna a tým pádom atmosféry a spôsob akým to poňal sa mi páči. Rejža dáva fokus na rodinu a vzťahy uprostred nej, taktiež v dedine (otec/svokor, kňaz, polícia). Ich stredobodom i stredobodom filmu je famózny Onďo, ktorý potvrdzuje druhým filmom, že mu spolupráca so Škopom veľmi svedčí. Je veľmi presvedčivý a je to jeden z tých výkonov kedy si poviete, že tento herec ťahá celý film. Jasné, že to tak musí byť, veď tento film je koniec koncov o otcovstve. O poznaní toho, že keď otec nie je doma, keď musí živiť rodinu prácou mimo svoj domov, tak nemá ani poňatia akú tmu prežívajú jeho deti a nestačí keď medzi turnusmi prinesie kúsok svetla. A ako človek ľudsky zlyháva, aj v tej dvojtýždňovej výchove medzi turnusmi, nie je to skrátka žiadny superman. Vo filme začuť ozveny Slovenského štátu, ako sme sa v tomto štátnom zriadení mali dobre, z úst starého Pauloviča, ktorému náramne sadla rola zatrpknutého muža, ktorý ženu nikdy nerešpektoval ("Žena je dobrý sluha, ale zlý pán."). Snímka dôsledne spochybňuje kultúru výchovy k násiliu pod rúškom krásnych, morálnych fráz z Biblie. Neváha si rýpnuť aj do parlamentu, mafiánskeho štátu, ktorých nefunkčnosť vytvára podhubie pre polovojenské zoskupenia, ktoré sú magnetom už pre mládež. Lebo keď nie si v partii, tak si niktoš na dedine. Problémom zostáva záver, som rád, že nie je zbúchaný za 5 minút, ale on vôbec nedáva nádej. Až takú ponurosť som nečakal. Film nám akoby ukázal ako to je v jednej oravskej dedine a nič sa s tým nedá robiť... ale ono dá sa. Sčasti mi vadia aj klišé scény, napr. keď to ide dolu vodou, tak žena rozbije vitrínku so zbraňami a začne zúfať, pritom dovtedy vôbec nepôsobila takým dojmom. Občas zafrflala, no vtipne, že jej sa muž menej venuje ako svojim zbraniam. No a osobitnou kapitolou je mumlanie postáv, doprčic, veď to je vec, na ktorú si zvukári musia dať pozor. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (11)

  • Zámek, na který se dívá Milan Ďuriš (Milan Ondrík) na začátku filmu, je Neuschwanstein. (HADES)
  • Název odkazuje na Bibli Genesis 1:3: „I řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo.“ V přeneseném slova významu je světlo myšleno jako dobro. (sator)
  • Úvodní scény se točily před německým zámkem Hohenschwangau a jedna z finálních scén filmu v prostorách Slovenské televize v Mlýnské dolině. Technický sklad v budově Slovenské televize si režisér filmu zvolil jako vhodný prostor pro policejní úřadovnu. (SONY_)

Súvisiace novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (viac)

Reklama

Reklama