Reklama

Reklama

Hlinka

(TV film)
Slovensko, 2018, 60 min

Réžia:

Matúš Demko

Scenár:

Matúš Demko

Obsahy(1)

Dokumentárny film ponúka hodnotiace úsudky nezávislých vedeckých autorít, kňazov a laikov. Mnohé výpovede sú objavné a pre slovenského diváka neznáme. Pútavým sú aj doteraz nezverejnené originálne obrazové materiály a filmy zobrazujúce spôsob života Andreja Hlinku a hľadanie jeho stratených ostatkov. (RTVS)

Recenzie (1)

Wallendorfer 

všetky recenzie používateľa

Vyrušuje ma ten pričastý apel na národ. Akoby všetko bolo len o národe, kde je jednotlivec? Hlinkov obraz je do dnešných dní deformovaný, dokument sa snaží o istú nápravu, avšak je ešte niečo, čo Hlinku presahovalo a čo on vo svojej dobe nedokázal obsiahnuť? Určite áno, ale z dokumentu sme sa to nedozvedeli. Nič nekončí a nič nezačína národom. ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (3)

  • Film stihol zachytiť aj niekoľko posledných žijúcich pamätníkov A. Hlinku. Žiaľ, niektorí z nich už dnes nie sú medzi nami. (demek)
  • Telo zosnulého Andreja Hlinku najprv bolo pochované na ružomberskom cintoríne, no po roku ho preniesli do novopostaveného mauzólea. Odtiaľ bolo však odnesené vo februári 1945 a dodnes sa nevie, kde Hlinkovo telo je, príp. či vôbec ešte existuje. (demek)
  • Hlinkov pohreb v roku 1938 pritiahol do Ružomberka viac ako stotisíc ľudí a doteraz je to najväčší pohreb v dejinách Slovenska. (demek)

Reklama

Reklama