Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komédia pre deti o výrobe televíznej rozprávky Soľ nad zlato, pri ktorej sa riešia morálne aspekty hereckej práce detí v televízii. (RTVS)

Recenzie (2)

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Ja neviem, ale tie deti, čo hrajú v televízii, sú riadne namyslené." V televíznom štúdiu sa nakrúca Soľ nad zlato a medzi hercov a štáb sa zamieša reálna čarovná babka z rozprávkovej knihy vystúpivšia, aby vzniesla mágiou podporené dôrazné námietky ohľadom kastingu detskej hviezdičky pre rolu najmladšej princeznej Marušky. Potuluje sa po pľaci, z čoho vznikajú vtipné situácie a konflikty okrem iného s požiarnikmi, teatrálne deklamuje a ustavične komplikuje nakrúcanie ešte viac ako nesústredená horenosná hviezda Evina, namyslená z toho, že hrala v seriáli s Dočolomanským. Film približuje náročnú prácu maskérov, zvukárov, výtvarníkov, asistentov zvládajúcich detských hercov a celkovo zákulisie nakrúcania filmu. Videl som to ako dieťa v 80. rokov, celkom ma to fascinovalo a po prvý raz som sa tu stretol s pojmom "štvrtá stena", aj keď tu sa nerúca, ale zázračne stavia v rámci kompletizácie starenkinej chalúpky. Zaujímavé je to aj dnes, minimálne ako spomienka na dnes už neexistujúcu výrobu rozprávkových inscenácií. Štyri zhúžvané trpaslíčie brady. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Je to miestami trochu trápne, ale určite originálne. Metafilm pre deti, to v slovenskej filmovej tvorbe nebolo predtým ani potom. Poučiť deti o práci filmových tvorcov, názvoch filmových profesií a o tom, čo sa deje za kamerou, formou rozprávky nemusí byť zlé. Ešte keby sa trochu dotiahol scenár, mohlo to byť výborné. V hlavnej detskej úlohe princeznej Marušky bola Monika Peschlová, ktorá na čsfd profil nemá a na internete o nej nič nie je. –––– Zhasnite les a rozsvieťte kráľovskú sieň! ()

Reklama

Reklama