Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komédia pre deti o výrobe televíznej rozprávky Soľ nad zlato, pri ktorej sa riešia morálne aspekty hereckej práce detí v televízii. (RTVS)

Recenzie (2)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Je to miestami trochu trápne, ale určite originálne. Metafilm pre deti, to v slovenskej filmovej tvorbe nebolo predtým ani potom. Poučiť deti o práci filmových tvorcov, názvoch filmových profesií a o tom, čo sa deje za kamerou, formou rozprávky nemusí byť zlé. Ešte keby sa trochu dotiahol scenár, mohlo to byť výborné. V hlavnej detskej úlohe princeznej Marušky bola Monika Peschlová, ktorá na čsfd profil nemá a na internete o nej nič nie je. –––– Zhasnite les a rozsvieťte kráľovskú sieň! ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Ja neviem, ale tie deti, čo hrajú v televízii, sú riadne namyslené." V televíznom štúdiu sa nakrúca Soľ nad zlato a medzi hercov a štáb sa zamieša reálna čarovná babka z rozprávkovej knihy vystúpivšia, aby vzniesla mágiou podporené dôrazné námietky ohľadom kastingu detskej hviezdičky pre rolu najmladšej princeznej Marušky. Potuluje sa po pľaci, z čoho vznikajú vtipné situácie a konflikty okrem iného s požiarnikmi, teatrálne deklamuje a ustavične komplikuje nakrúcanie ešte viac ako nesústredená horenosná hviezda Evina, namyslená z toho, že hrala v seriáli s Dočolomanským. Film približuje náročnú prácu maskérov, zvukárov, výtvarníkov, asistentov zvládajúcich detských hercov a celkovo zákulisie nakrúcania filmu. Videl som to ako dieťa v 80. rokov, celkom ma to fascinovalo a po prvý raz som sa tu stretol s pojmom "štvrtá stena", aj keď tu sa nerúca, ale zázračne stavia v rámci kompletizácie starenkinej chalúpky. Zaujímavé je to aj dnes, minimálne ako spomienka na dnes už neexistujúcu výrobu rozprávkových inscenácií. Štyri zhúžvané trpaslíčie brady. ()

Reklama

Reklama