Reklama

Reklama

Pravá tvár Ľudovíta Štúra

(TV film)
všetky plagáty
Dokumentárny / Krátkometrážny
Slovensko, 2015, 27 min

Obsahy(1)

Ako naozaj vyzeral? Pátranie po skutočnej podobizni Ľudovíta Štúra. Bol vysoký, mužný, rád sa dobre a pekne obliekal. Okrem slovenčiny ovládal plynne asi päť jazykov a spolu ich študoval dvanásť. Mal tmavé vlasy a uhrančivý až elektrizujúci pohľad. Muž, ktorý nepochybne zanechal v histórii Slovenska vari najhlbšiu brázdu. Bol to on, kto pomohol Slovákom etablovať sa v európskom priestore národne, politicky aj kultúrne. Stál pri zrode súčasnej slovenčiny a z jeho myšlienok čerpali aj ďalšie generácie národovcov. Poznáme ho ako politika, novinára, spisovateľa, profesora. No poznáme ho aj ako človeka? Aký bol? Ako vyzeral? A ako sa správal?
Všetci si pamätáme jeho portrét visiaci na chodbách škôl, v triedach či kultúrnych inštitúciách. Ale je to skutočný obraz a podobizeň Ľudovíta Štúra? Poďme pátrať po tom, aký bol naozaj. Pretože v prípade významných osobností často hrozí nebezpečenstvo, že pri interpretácii ich života a vlastností s istým časovým odstupom dôjde zámerne alebo podvedome k istému skresleniu. Toto riziko je ešte väčšie v prípade, ak k idealizácii skutočnosti dochádzalo už za ich života, a to bol aj Štúrov prípad. Aj uňho sa nadobudnutá zidealizovaná podoba zafixovala a stala sa podkladom pre ďalšie spracovanie.
Pátranie po skutočnom obraze Ľudovíta Štúra je o to ťažšie, lebo sa po ňom zachovali iba dve dagerotypie, ktoré ho počas života zvečnili. (STV)

(viac)

Filmotéka

Používateľ Formát Jazyky Pridané Pozn.
Misericordia Iné
28.10.2021
apokar Iné
30.11.2020
majo25 Iné
07.03.2017
roswelll DVD
01.12.2016

Reklama

Reklama