Reklama

Reklama

Hlava 22

(seriál)
Trailer 1

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Seriál Hlava 22, natočený na motivy věhlasného stejnojmenného románu Josepha Hellera, vypráví příběh prohnaného a bezkonkurenčního flákače Yossariana (Christopher Abbott), pilota bombardéru amerického letectva za druhé světové války. Ten je celý bez sebe, protože se ho snaží zabít tisíce lidí, které nikdy neviděl. Jeho skutečným nepřítelem je ale vlastní armáda, neustále navyšující počet misí, které musí letci absolvovat, aby splnili povinnost. Pokud se však Yossarian jakkoli pokusí vyhnout svým nelogickým povinnostem, poruší absurdní, byrokraticky vykonstruovaný paragraf známý jako Hlava 22, který udává, že obavy o vlastní bezpečnost tváří v tvář skutečným a bezprostředním ohrožením jsou důkazem racionálního uvažování. Letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění. Žádost o uvolnění ale svědčí právě o psychickém zdraví a proto k němu dojít nemůže. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Volodimir2 k tomuto seriálu (7)

Hlava 22 (2019) 

Adaptácia románu Josepha Hellera má aj lepšie verzie. Samotný film je o poznanie lepší a tak som nakoniec musel upraviť aj hodnotenie tejto série. Samozrejme je, že to čo sme v epizodach videli je nereálne. Je to hlavne paródia s mentálnou údernosťou. Je to o ľuďoch, uväznených nielen ich nadriadenými, ale aj vo vojenskej príručke, ktorá obsahuje zo seriálu notoricky známu Hlavu 22. Išlo o vojnu, ktorá bola ponorená do korupcie a jej krytie. Týchto 6 dielov nám slúži ako príklad toho, aká je úzka hranica medzi komédiou a tragédiou. Záver série nám potvrdil hlavnú myšlienku, že pokiaľ vojak pokračuje v misiách, ako pološialený, on si to nesmie uvedomovať, lebo by bol v skutočnosti zdravý. A tak sa končí film obdobne ako sa začal. ()

Epizoda 1 (2019) (E01) 

Cieľom prvého dielu bolo zoznámiť nás s postavami, kde ale prím hraje práve Yossarian. Tento prvý diel nevyniká v ničom, rušivé sú skoky z jednej udalosti na druhú, ale ich cieľom bolo vtiahnuť diváka do deja filmu. Poukazuje aj na vedľajšie produkty pobytu vojsk na cudzom území. Rozkvitajúci sa čierny trh, ale aj na snahu časti vojakov pri hľadaní spôsobov, ako túto nezmyselnú vojnu prežiť. ()

Epizoda 2 (2019) (E02) 

Ďalší diel ma aj naďalej utvrdzuje v názore, že tento seriál sa bude točiť iba okolo jediného bombometčík Yossariana namiesto celkového príbehu. Ale keď plukovník Catcart zvyšuje počet misií na 35 Yossarian sa opäť ocitá v poľnej nemocnici (veď k pôvodnej kvóte misii mu chýbali už iba 2). V tej dobe sa do deja dostali aj iné postavy major Major Major Major, seržant mimoriadne povýšený na majora, Marcello majiteľ verejného domu, ale predovšetkým Milo, ktorý používa americkú armádu na vlastné kšefty, do čoho zapája aj svojich veliteľov. Ani tento diel ma však nenadchol. ()

Epizoda 3 (2019) (E03) 

Tretí diel je jedinou epizódou, ktorá môže byť aj samostatnou v rámci tohto cyklu. Pozícia armády sa síce trocha vytratila a prerástla v nej otázka biznisu. Ak posudzujem nezmysel ohľadom čiary oslobodeného územia (mesto Bologna), predpokladám, že takáto situácia by sa nemohla stať ani v americkej armáde. A major odchádza na rekognoskáciu sám bez akéhokoľvek doprovodu ?? No dobre aj to som ťažko strávil, ale poškodenie lietadla a predčasný návrat, to už bolo veľa aj na mňa. Takže samostatný by to mohol byť príbeh, ale s najnižším hodnotením. ()

Epizoda 4 (2019) (E04) 

V tomto dielu sa už v úplnej nahote prejavila vojna ponorená do korupcie bez akéhokoľvek krytia. Nereálne aj neuveriteľné. Ale je tu podobenstvo o úspechu predovšetkým v ponímaní amerického biznisu. Ale keďže to bol odklon od hlavného príbehu vojnovým dejom sme sa stretli až v záveru a zostatok bola rôzna zlátanina. ()

Epizoda 5 (2019) (E05) 

Prichádza generál Scheisskopf a nastáva odplata pre Yossariana, že spal s jeho ženou. Zamieta sa jeho prepustenie z armády a situácia sa skomplikuje. Predkladá sa americký portrét armády, krutý, presný a nestráviteľný. Piatym dielo sa trocha vraciame späť k Yossarianovi a jeho boju dostať sa z lietajúcich misií. Najlepšou časťou je jeho cesta do Ríma a nakoniec jej vyústenie. ()

Epizoda 6 (2019) (E06) 

A román Josepha Hellera sa stal zdrapom papiera, ešte šťastie, že sa toho záveru nedožil. Nechápem, čo bolo komediálne v tomto dielu, chlap súci do kazajky a armáda ma aj na takéto extempore svoju adekvátnu odpoveď. Jasnou príčinou chovania Yossariana je strata jeho priateľov a ešte aj mladého chlapca on neúmyselne zabije. Vďaka kombinácii viny a traumy sa dostáva do situácii z ktorej nevidí cestu späť. Pokračuje v misiách, ako pološialený, ale on si to neuvedomuje, lebo by bol v skutočnosti zdravý. A tak sa končí film obdobne ako sa začal. ()

Súvisiace novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (viac)

Reklama

Reklama