Reklama

Reklama

1968 - rok, ktorý otriasol svetom

(TV film)
  • Nemecko 1968 – Die globale Revolte (viac)
Nemecko / Francúzsko, 2018, 2x96 min (Alternatívna 4x52 min)

Réžia:

Don Kent

Obsahy(1)

Rok 1968 otriasol svetom. Mladá generácia stála na čele protestov proti spoločnosti, ktorú považovala za koloniálnu, autoritársku a moralistickú. Snahy o politickú a kultúrnu revolúciu sa simultánne objavili v mnohých krajinách a stretli sa s odporom konzervatívnych síl v spoločnosti. Na mnohých miestach boli krvavo potlačené. Čo ostalo z ich ideálov po viac ako päťdesiatich rokoch? (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

V tejto ultraľavicovej agitke sa na začiatku nespomína nič iné len všetko okolo jednej ústrednej témy: stojí za to bojovať za čierne životy... Tak to tu normálne povedia. Na žiadnych iných životoch totiž nezáleží. Nasleduje donekonečna opakovanie slov ako rasizmus, čierna sila, čierni panteri a vraj kapitalizmus je rasizmus. Potom sa dokument tak nejak zdvíha a začne niečo riešiť aj z historického pohľadu, čo sa vlastne v rokoch šesťdesiatych dialo a prečo sa to dialo. Veľká časť je venovaná vojne vo Vietname a hnutiu feťáckych detí. Dokumentu kvitujem jedine to, že tam nechali aj priestor protistrane, teda konkrétne jednému mužovi, ktorý sa neštítil povedať o Che Guevarovi pravdu, že napríklad strieľal 13-ročné deti. Ale inak je celý pohltený výpoveďami ultraľavicových radikálov, ktorí každého oponenta nazývajú fašistom, a militantnými feministkami, ktoré vybojovali skvelé výdobytky ako interrupcie, voľný sex všetkého druhu a znevažovanie manželstva, ktoré je vraj formou útlaku. Marx by sa normálne nestíhal čudovať, ako sa jeho myšlienky zradikalizovali a dokonca sa jej chopili ľudia, ktorými on sám pohŕdal. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

"Každá generace si z té předešlé vezme jen něco, nebo ji celou ignoruje. Ta po nás si z našeho revolučního nadšení nevzala vůbec nic". V druhé díle padla zmínka o boji za nezávislost Konga. Nyní mají nezávislost , genocidy a občanskou válku. Hlavní město obklopuje hustý les a když máte jen trochu peněz, vytvoříte si zde zde svou vlastní armádu. Hnutí Black lives matter, která se v dokumentu vychvaluje, že dnes možná už rasistická organizace. Feministická část je úsměvná. Japonská aktivistka vypadá knížku Osvobozený záchod, v níž píše, že si muži chodí ulevovat do žen jako do záchodu. Ženy sice získali právo nakládat s vlastním tělem a chodit na potraty, ale v Evropě a Americe se přestaly rodit děti a původní bílé obyvatelstvo brzo vymře. Jak říká psycholog Jeroným Klimeš, u nás z každé generace žen vymírá jedna třetina. ()

Reklama

Galéria (8)

Reklama

Reklama