Reklama

Reklama

Štokholmský syndróm

  • Česko Stockholmský syndrom (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film vznikol na základe absurdnej, ale skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala v Centrálnej štokholmskej banke. V roku 1973 prepadol štokholmskú banku bývalý trestanec Lars Nyström (Ethan Hawke). S pomocou zajatých rukojemníkov plánuje oslobodiť z väzenia svojho starého kamaráta Gunnara (Mark Strong). Vyjednávania s políciou, aj so samotným premiérom uviaznu na mŕtvom bode a rukojemnícka dráma sa preťahuje nie na hodiny, ale na celé dni. Lars sa rukojemníkom síce vyhráža, ale zároveň sa stará o ich pohodlie. Tak sa medzi ním a vydatou úradníčkou Biancou (Noomi Rapace) vytvorí zvláštny vzťah, ktorý sa stal fenoménom známym ako "štokholmský syndróm"... Psychologický termín opisuje situáciu, v ktorej rukojemník za istých okolností začína pociťovať voči páchateľovi súcit a sympatie. Ako je možné, že zajaté alebo unesené obete začnú po nejakom čase cítiť k svojim únoscom akýsi obdiv, sympatie či emocionálne puto - namiesto nenávisti, odporu a hnusu? Prečo negatívne emócie pomaly ustupujú, až celkom pominú? (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (9)

  • Shanti Roney, který ve filmu hraje roli premiéra Olofa Palmeho, také hrál ve švédském televizním dramatu Norrmalmstorg z roku 2003, postaveném na stejném pravdivém příběhu. Hrál jednu z hlavních postav, Clarka Olssona, jednoho z lupičů. (MTHRFCKR)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. dubna 2018 na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku. (BMW12)
  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Při přepadení banky byly tehdy zajati čtyři rukojmí – tři ženy a jeden muž (ve filmu byli jen tři rukojmí – dvě ženy a jeden muž). (Rollo_Tomasi)
  • Filmový únosce Lars Nyström (Ethan Hawke) se ve skutečnosti jmenoval Jan-Erik Olsson a jeho kamarád Gunnar Sorensson (Mark Strong) se ve skutečnosti jmenoval Clark Olofsson. (Rollo_Tomasi)
  • Kromě švédského premiéra Olofa Palmeho (Shanti Roney), který byl zavražděn v roce 1986, byla všechna jména ve filmu pozměněna, protože mnoho reálných postav této události v době vydání filmu žila. (cihlenka)
  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)
  • Kromě Švédska se natáčelo i v Kanadě, přesněji v Hamiltonu (Ontario). (herr_carter)

Reklama

Reklama