Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia sa Spojené štáty ocitli v záplave demonštrácií za ľudské práva. V rovnakej dobe sa jeden mladý černoch s gigantickým afrom (John David Washington) rozhodol rozšíriť rady coloradskej polície. Ron Stallworth bol prvým Afroameričan v tomto zbore. Jeho prijatie malo umlčať čím viac naštvanejšiu černošskú komunitu. Aby  zmien nebolo prive, prevelili Rona do archívu (= oddelenie evidencie dôkazov), kde mal čo najmenej prekážať. Avšak Ronove ambície boli o trošku väčšie. Neustálym tlakom na nadriadených sa mu najskôr podarilo vyzliecť sa z uniformy a v civile sa infiltrovať na politické mítingy „čiernych bratov“. Pretože sa mu nechcelo donášať na svojich blížnych, zdvihol telefón, vytočil číslo Davida Dukea (Topher Grace), miestneho predáka Ku-klux-klanu, a omotal si ho okolo prsta. Presvedčivým spôsobom sa prezentoval ako fanatický vyznávač bielej rasy a David Duke mu na to skočil, a po pár telefonátoch ho vtiahol do štruktúr klanu. Keď bolo treba nasadiť do akcie zapáleného rasistu Rona Stallwortha aj fyzicky, ujal sa tejto role Ronov kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), ktorý s nadšením dochádzal na tajné aj verejné stretnutia členov klanu s cieľom získať čo najviac informácií a prekaziť plánované násilné operácie. Znie to neuveriteľne, znie to komicky, skutočne sa to však stalo. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (7)

Trailer 1

Recenzie (488)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Klape to po filmárskej stránke, tak aj po hudobnej. Predovšetkým aj dobrým hraním známych aj menej známych hercov. Drhne sa to však v jednej veci a to že počas celého filmu sa nám tu strieda pred očami čierna a biela sila ale v závere sa dočkáme len skutočných záberov bielej agresie, pritom negri po celej EU obzvlášť v súčastnosti robia väčší bordel než si človek dokáže predstaviť, čo ma privádza k záveru že režisér a scenárista v jednej osobe bude zarytý negrofil, prípadne liberálny fašista, ktorý sa zase snažil navodiť dojem, že biela špina smrdí viac než čierne hovno. Po filme máte teda ešte väčšiu motiváciu veriť, že keď niekto na ulici kričí "čierna sila" tak háji práva čiernych ľudí a keď kričíte "biela sila" tak ste skur*ený neonacista, fašista a Hitlerov fanúšik číslo 1. Lenže liberálni fašisti a slniečkári si proste nikdy neuvedomia, že rasizmus tu bude aj o 500 rokov, pokiaľ budú všetkým tvrdiť že multikulti život je cesta k rešpektovaniu iných rás. Ak žije lev a tiger každý vo svojom prostredí, tak sa vie jeden druhému vyhnúť a rešpektovať územie toho druhého. Zavrite ich do jednej klietky a roztrhajú sa na kusy. ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

70. roky, Spojené štáty, demonštrácia za ľudské práva. Ron Stallworth sa ako prvý afroameričan stáva súčasťou coloradskeho policajného zboru. Tento krok mal aspoň trošku utíšiť neustále sa zvyšujúce protesty a čoraz agresívnejší boj za práva černošskej komunity. Aby zas ale Ron príliš nevytŕčal, je šupnutý do archívu, kde ho to vôbec nebaví. Postupne sa však vďaka svojej vytrvalosti dostáva úplne inde, pomáha pri odhalení Ku-klux-klanu a zabránení ich plánovaného útoku. Josh David Washington ako spravodlivý a inteligentný policajt podáva veľmi slušný výkon. Sledovať černocha s obrovským afrom na hlave ako telefonuje s vodcom KkK a vydáva sa za fanatického vyznávača bielej rasy je miestami naozaj fascinujúce. Závažná téma a surové rasistické narážky sú miestami odľahčené slušným humorom, prelínanie bieleho a čierneho sveta je efektne kontrastné. Na druhej strane je stopáž trošku prestrelená a dej nie je poňatý až tak dynamicky, aby divákove myšlienky dokázal udržať tak dlhý čas pri deji. ()

Reklama

lesumir 

všetky recenzie používateľa

Tři a půl hvězdičky. Komedie to určitě není. Oproti tomu je to dost zdlouhavý. Příběh zajimavý, jenže... zase až tak zajímavý není. Teda pokud nejste černoch, který chce bojovat za svý práva a Trump je pro vás bílý prase. Nebo pokud nejste černoška, tedy afroameričanka, která chce bojovat za svý práva a Trump je pro vás bílý šovinistický prase. __ Celou dobu mi bylo úplně jedno, jestli ty černoušky někdo pokrosí nebo upálí. Vlastně jsem si trouchu přál, aby toho černýho policajta někdo sejmul, protože mě sral. __ Je to tak zábavné, jako když se rozhodnete cestovat z Ostravy do Prahy autobusem, takže přestupujete v Brně, celých 7 hodin sedíte a modlíte se, ať už jste tam. Jste kreténi, protože vlakem se to dá zvládnout za tři hodinky a dát si v RegioJetu cheesecake za 19 Kč. ()

Rimsy 

všetky recenzie používateľa

Kdy, když ne teď? Loňský útok v Charlottesville, vzestup afroamerických sil v Hollywoodu a samozřejmě zase jednou Trump. Spike Lee si vybírá vhodnou dobu k pojmenování stále přetrvávajího rasismu ve Spojených státech a k odvyprávění angažovaného příběhů volí své typicky silné zbraně - nenápadnou, místy až ledabyle působící režii, dialogy na hranici absurdity a humor. V několika scénách běhá mráz po zádech a Lee nikoho nenechává na pochybách, že tohle prostě umí. Charismatický John David Washington v hlavní roli ukazuje potenciál a rozhodně o něm ještě uslyšíme. Se standardně dobrým Adamem Driverem tvoří sympatickou dvojici, kterou si okamžitě zamilujete. Stejně jako fakt, že Spike lee je neskutečně chytrý filmař a drží se o krok před divákem. Po všech stránkách fungující lahůdka. ()

Nin 

všetky recenzie používateľa

Velkou část filmu BlacKkKlansman je zábavná vtipná jízda, u níž se tedy občas křiví úsměv nad množstvím všemožných rasistických nadávek. Skoro je to jen komedie nebýt toho, že je to tolik o rasismu a o tom, jak jsou hlavní hrdinové nuceni se rasisticky chovat. Taky by to ale nebyl Spike Lee, který si chce dělat věci po svém, aby nepřišel nejen s velmi dramatickým vyvrcholením, které obsahuje detailní a znepokojující popisy lynčování černochů, ale dokonce tehdejší události zřetelně nespojil se současnými událostmi v USA. Svébytný film, u kterého se hodně zasmějete hlavně na účet různých rasistických vidláků, ale také v něm režisér s chutí poučuje. Za mě ta kombinace dopadla dobře. (8/10) ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (26)

  • Po premiére filmu na filmovom festivale v Cannes dostal režisér Spike Lee šesťminútový standing-ovation. (zajo91)
  • Film je venovaný Heather Heyerovej, ktorú smrteľne zasiahlo auto pri protestoch proti zhromaždeniu Unite the Right 12. augusta 2017 v Charlottesville. Film mal premiéru v USA 10. augusta 2018 pri príležitosti prvého výročia zhromaždenia a jej smrti. (zajo91)
  • Ve filmu Ron Stallworth (John David Washington) mluví o tom, že umí mluvit spisovně (tj. „bíle“) i jivem (tj. „černě“). Na členy KKK pak ve filmu mluvil svým bílým hlasem. Skutečný Ron Stallworth ale nepoužíval jiný hlas, než kterým mluví normálně, a to proto, že kdyby ho omylem nepoužil, prozradil by se. (tom.nosek)

Súvisiace novinky

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (viac)

Oscarové nominace 2019

Oscarové nominace 2019

22.01.2019

Po Českých lvech tu máme konečně také nominace na 91. ročník Oscarů. Těm pro změnu vévodí osobní výpověď režiséra Alfonso Cuaróna Roma a pak kostýmní dobové drama Favoritka od Yorgose Lanthimose, oba… (viac)

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

10.01.2019

Nominace na britské filmové ceny jsou již od včerejška známy a do čela se dostal film, který s Velkou Británií úzce souvisí. Snímek Favoritka režiséra Yorgose Lanthimose (Humr), vyprávějící o… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Reklama

Reklama