Reklama

Reklama

Apoštol Pavol

  • Česko Apoštol Pavel (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Počas prenasledovania kresťanov na začiatku nášho letopočtu je Pavol uväznený rímskym cisárom Nerom. V tmavej, chladnej cele bojuje s hladom, samotou, no tiež s výčitkami svedomia z vlastnej farizejskej minulosti. Jeho jediným verným spoločníkom ostal Lukáš, ktorý počas svojich návštev v Pavlovej cele spisuje zážitky a učenie muža, ktorý sa stal neskôr známym ako Apoštol národov. (Itafilm)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (40)

KrestanFilms 

všetky recenzie používateľa

Tento film byl pro mne ohromným zklamáním. Jde o dobový smyšlený příběh, do nějž zasadili postavu apoštola Pavla. V podstatě je to celé výtvor autora s téměř nulovou věrností a několika slovy Pavla. Nějaké "poselství" sice nesl, ale raději pro to měli zvolit jakoukoli smyšlenou postavu a nikoli překrucovat Bibli. Za mě - nedoporučuji. ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Na úrovni „TV film“ pomerne dobre zvládnutý snímok, zamerajúci sa na posledné dni apoštola Pavla vo vezení a na obdobie, kde to kresťania nemali jednoduché (meno Nero hovorí za všetko). Bezproblémové výkony od J. Faulknera a J. Caviezela. Zaujímavé a solídne dialógy, ktoré dotknú zmysel, predstavivosť a dušu. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Reklama

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Už zajtra zabudnem na detaily tohto filmu. Klasické by bolo zobrazovať Pavlov život ako dobrodružný príbeh, alebo pojednávať o jeho dogmatike. Namiesto toho, si režisér zvolil strednú cestu, prerozprávať Pavlove posledné mesiace života emotívne, cez osobný život rímskeho väzenského dozorcu. Preto si musel 70% scenára autorsky domyslieť. To nie je to, čo od filmu o apoštolovi národov čakám. Síce nemanipuloval s biblickými faktami, na druhej strane tam citátov z Biblie za 2 hodiny odznelo dosť málo. A najsilnejšia črta, ktorú Pavol vo filme má, je láska - nenásilie. Takže ateistický divák si z toho zoberie asi toľko, že Pavol bol iba "pacifistický aktivista". Lenže Pavol bol viac než to. Bol gordickým uzlom kresťanstva. Bol na seba tvrdý, o Bohu rozmýšľal úprimne a od veriacich aj veľa vyžadoval. Každý kresťan sa z jeho názormi musí konfrontovať. Vyformoval prvotnú cirkevnú doktrínu a dodnes sa vedú početné spory o tom, čo z jeho listov je dnes (ne)aktuálne. A to mi vo filme veľmi chýbalo. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Jo, ono sa to chce odohravat v Rimskej Risi ... len kulisy su plane, ni neviem kto hral cisara. Potom akesi techtle - mechtle a narz ktosi spisuje knihu a mieri s nou sakra vysoko. No doprdele, teda ako vsetky nabozenstva su tu z nejakeho dovodu, minimalne preto, aby urobili ludi lepsimi. Len s tym prenasledovanim sa to trochu sere - rimsky cisar popodpaleni Rima roku 64 po kristovi zacal obvinovat clenov svojho dvora .....a krestanov obvinil cisar az ako uplne poslednu moznost - a to sa o nich dozvedel ako o ultra nebezpecnej sekte. Jo, prenasledovanie krestanov rozputal Nero ... behom casu sa vsak cirkev prenasledovana zmenila na cirkev prenasledovatelku. Pozeram, ze to na seba zarobilo, tak budem mierny : 60 % ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

To som ale zase raz stúpil do riadneho h... Tešil som sa na poriadny biblický sandál a dostal som len akúsi nezáživnú inscenáciu, v podstate o ničom. Herci nuloví, dráma skoro žiadna. A kresťania sa tam tvárili, ako keby chceli dať každému okoloidúcemu obličku - prehnané, ba až smiešne. Ani veriaci si tu toho moc neužije - biblia len taká okrajová záležitosť a pár chronicky známych výňatkov k tomu. Skrátka ide o stelesnenie biblickej nudy. 20/100 ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (7)

  • Pavol (James Faulkner) mal vždy bezchybne britvou oholenú hlavu aj napriek pobytu v špinavej base. (muti)
  • Keď Lukáš (Jim Caviezel) vedie komunitu kresťanov v modlitbe Otčenáš, modlia sa verziu, ktorá je uvedená v Matúšovom evanjeliu (Matúš 6:9-13), a nie menej známu uvedenú práve v Lukášovom evanjeliu (Lukáš 11:2-4). Tieto dve verzie sa líšia v niekoľkých detailoch, ale reálne sa v katolíckej cirkvi modlí tá Matúšova verzia. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené