Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

majec4 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobry film. Od zaciatku nam dej pomalicky gradoval k zaverecnemu finale, ktore bolo fakt skvele. Trochu sa natahoval zaciatok s plno dialogmi o narode, hrdosti a pod. Na druhej strane to vyvazovalo niekedy az privelmi umelecke ponatie niektorych scen, hlavne spomienky na detstvo. Pacilo sa mi ako bol vykresleny Leonov, snilek bez strachu, ktory sa nezlakol nicoho. Nakoniec ale ide o pribeh dvoch kamaratov, ktory si splnili detsky sen v casoch sovietskeho Ruska. Ruskych hercov nepoznam, ale boli fajn. Hlavne veduci programu bol sympatak. Pribeh bol super napisany, rad by som vedel nakolko sa to podobalo realite. Mam rad tieto ruske "vesmirne" filmy, lebo kvalitou v pohode dokazu konkurovat americkym velkofilmom, no ponukaju trochu viac emocie. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Mám s tím filmem stejné problémy, jaké mám s Prvním člověkem. Snaží se to sice být strašně velkolepé a v některých scénách skutečně je (celá část na Sibiři, výlez z rakety), jenže v té vší velkoleposti se úplně zapomíná na rozumnou stopáž. Ty skoro dvě a půl hodiny mi přišly zbytečně moc a tak se ten film v tolika scénách tak zbytečně vleče, že tomu chyběla většinu času nějaká atmosféra. On se dá natočit hutný a velkolepý film i se stopáží 90-100 minut (a někteří to zmáknou i s hodinou a pár minutami), jenže v dnešní době je podle nějakých nikde nepsaných pravidel velkolepý film jedině se stopáží dvě hodiny a víc a kdo tvrdí něco jiného, hned si koleduje o výsměch... Ale to jsem odbočil. Spacewalkeru chybí to, co jsem od něj hlavně čekal - síla. A i když to dost zachraňuje závěr (stejně jako u Prvního člověka), i tak jsem ve finále nebyl nadšený a ani ne zrovna spokojený. Navíc se to bohužel nevyhnulo patetickým scénám, které do těchto "velkolepých" filmů asi prostě patří. A možná jsem taky jediný, komu to vadí, netuším. Každopádně čekal jsem od toho víc a i když je to po filmařské stránce fakt hodně slušné, vizuál je skvělý a po herecké stránce to není špatné, i tak to na víc jak lepší 3* nevidím. A když tak nad tím přemýšlím, tak z těch kosmonautských ruských filmů se mi zatím víc líbil Gagarin, i když ode mě dostal stejné hodnocení. No nic, tak ještě uvidím, jak na mě zapůsobí Saljut-7, snad pozitivněji než tyhle dva... Lepší 3* ()

Reklama

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Domnívala jsem se, že nejpatetičtějším filmem je zachraňování Ryana, omyl, tohle ho trumfnulo. Jedinou uvěřitelnou postavou je Koroljov, ostatní trousí nechtěně vtipné hlášky snad v každém dialogu. A rozhovor kosmonautů, kteří pomalu mrznou v tajze, záchrana nepřichází a oni řeší ... Ne, nejsou to rodiny, není to jejich vzájemný vztah, nejsou to vzpomínky, není to snění, oni řeší vlast. Takové patetické orgie už nic nepřebije. A ano, na závěr si v letovém středisku pěkně po americku všichni zatleskali, tedy až na Koroljova. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Hra na Hollywood sa tentoraz sudruhom mimoriadne vydarila. Velmi kvalitna rekonstrukcia zasadnej propagandistickej udalosti, ktora dokaze strhnut, dojat a potesit. Ale Apollo 13, Gravitacia, Right Stuff pripadne First man su inde. A za sialene giganticko pateticky zaver by sa nemusel hanbit ani Michael Bay (myslene v dobrom). Uzil som si to a zamrzi, ze sme to nemohli vidiet v kine. 8/10 ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Dmitrij Kiseljov, moja úcta. Moja úprimná a nefalšovaná úcta za tento film. "Spacewalker" je podľa mňa absolútne vynikajúci film. So všetkým čo k tomu patrí. Toto je presne to, čo som od vesmírnych filmov chcel už nejaký čas vidieť. Podané bez toho, aby sme nejakým spôsobom zahmlievali, s postavami, ktoré som si počas sledovania veľmi obľúbil, s dobrou dávkou adrenalínu a napätie a vysoko uspokojivým záverom. Je síce pravda, že som vedel, že obaja kozmonauti prežili, no nerobí to momentky tohto filmu o nič menej efektné. Film občas vie byť aj vtipný. Alexej má v niektorých scénkach zmysel pre humor a okrem toho je skvelé, že sám Alexej Leonov sa spolupodieľal na tvorbe tohto filmu a dal tak možnosť, aby sme to mali podané čo najlepšie. To si vážim. Alexej a Pavel sú skvelí, no rovnako úžasnou postavou je pre mňa Sergej Koroljov, bez ktorého by obaja kozmonauti boli odsúdení na smrť. Pretože jeho prioritou nebola ani politika, ani to, aby predbehli USA. Jeho jediným cieľom bolo, aby sa obaja muži vrátili bezpečne na zem a živí. Časti vo vesmíre sú nádherné a silné, no osobne najlepšia bola pre mňa posledná polhodina. Scénky, keď už naši hrdinovia pristáli. Pretože kým väčšina filmov, čo som videl v tomto bode končí a všetko je už v poriadku, tak Alexej s Pavlom ešte museli prežiť niekoľko hodín v zime, čo ich nevedeli nájsť. Obdivuhodný film, skvelý príbeh, vynikajúce herecké výkony, vyzerá to skvele a takéto filmy by sa mali robiť. Presne pre toto vzniklo filmové médium. Aby nám takto ľudia vedeli podať silné príbehy. Skvelá práca. Hodnotenie: A+ ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Generálmajor Sovětských vzdušných sil Alexej Leonov (Jevgenij Mironov) měl svůj další let podstoupit na palubě Sojuzu 11. Při předstartovní prohlídce byl u jednoho z členů posádky, Valerije Kubasova, na rentgenovém snímku zjištěn stín na plicích. I přes Leonovův nesouhlas nebyl vyměněn jen on, ale posádka celá. Náhradníci Dobrovolskij, Volkov a Pacajev se při přistání udusili vinou technické závady. Alexej se však do vesmíru přesto vydal opět v roce 1975, a to jako člen prvního americko - sovětského experimentu Apollo - Sojuz. (kulyk)
  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)
  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)

Reklama

Reklama