Reklama

Reklama

Olympic Spirit

všetky plagáty
Krátkometrážny / Dokumentárny
Veľká Británia, 1980, 27 min

Recenzie (1)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Krátky, ani nie polhodinu dlhý dokumentárny film režisérskej dvojice Tony Maylam a Drummond Challis z roku 1980 je priblížením XIII. zimných olympijských hier, ktoré sa v rovnakom roku uskutočnili v americkom Lake Placid. Medzi olympijskými dokumentami svojím spôsobom predstavuje unikát. A to nielen pre svoju krátku minutáž, ale aj tým, že nemá žiadne sprievodné slovo. To v tomto prípade nahrádza hudba, ktorá presne pasuje do jednotlivých filmových sekvencií, čo je skutočnosť, kedy si má divák možnosť uvedomiť precíznosť strihu. Ten v dokumente zohráva naozaj dôležitú úlohu, pretože vďaka nemu doň dokážu tvorcovia vtesnať čo najviac záberov, tým pokryť čo najväčšiu možnú plochu diania na hrách, a zároveň mu dodať dynamiku. Práve tá je niečím, čo tomuto dokumentárnemu filmu rozhodne nechýba. Zvýraznená je o to viac tým, že film v tomto prípade disponuje iba relatívne malým časovým rozpätím. Hoci je takéto poňatie na jednu stranu originálne a zaujímavé, na druhú stranu je trochu škoda, že jednotlivé disciplíny nedostávajú v dokumente viac priestoru. Divák si tak nemôže vytvoriť celistvejší obraz o dianí pod piatimi kruhmi. Nehovoriac o tom, že ani v prípade disciplín, ktoré sú v dokumente zachytené, nie je vyložene známe, kto sa stal ich víťazom. Výnimkou je snáď iba hokejový turnaj vďaka povestnému "Zázraku na ľade". Olympic Spirit divácky zaujme strihom, hudbou a kamerou. Trochu sklamáva kratším rozsahom a menším pokrytím celkového priebehu XIII. zimných olympijských hier. V konečnom dôsledku tak predstavuje síce priemerný počin, ale jeden z tých lepších. Inovatívna forma a nápadité spracovanie, hoci majú svoje "muchy", z neho robia divácky zaujímavý počin na poli olympijských dokumentov. ()

Zaujímavosti (3)

  • XIII. zimné olympijské hry v americkom Lake Placid v roku 1980 sa preslávili aj vďaka hokejovému stretnutiu medzi výbermi USA a Sovietskeho zväzu, ktoré sa uskutočnilo 22. februára. V ňom výber USA, zložený z univerzitných hráčov, dokázal poraziť favorizovaný Sovietsky zväz pomerom 4:3. Do histórie sa tento hokejový zápas zapísal aj ako "Zázrak na ľade". (GTS_PUNK)
  • XIII. zimné olympijské hry v americkom Lake Placid v roku 1980 boli prvou zimnou olympiádou, na ktorej bol použitý umelý sneh. (GTS_PUNK)
  • Československo vyslalo na XIII. zimné olympijské hry do amerického Lake Placid v roku 1980 výpravu 41 športovcov. Jedinú medailu - bronzovú - získala Květa Jeriová v behu na lyžiach na 5 kilometrov. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama