Reklama

Reklama

The Games of the V Olympiad Stockholm, 1912

všetky plagáty
Dokumentárny / Športový
Švajčiarsko, 2017, 170 min

Obsahy(1)

Dokumentárny športový film Medzinárodného olympijského výboru, vyskladaný z množstva mimoriadne kvalitne zreštaurovaných záberov, zachytávajúcich dianie počas V. letných olympijských hier, ktoré sa konali v rozmedzí od 6. od 22. júla 1912 vo švédskom Štokholme. (GTS_PUNK)

Recenzie (2)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodný takmer trojhodinový dokument, zostavený z reštaurovaných záberov, ktoré vznikli počas V. letných olympijských hier vo švédskom Štokholme v roku 1912. Konečná podoba počinu, ktorý režisérsky viedol Adrian Wood, je rozdelená na štyri kapitoly, všímajúc si dianie pred olympiádou, kvalifikačné súboje švédskych športovcov a, samozrejme, aj samotné súťaženie počas hier. Na to, že pôvodné zábery pochádzajú prakticky z filmárskeho "praveku", je ich v dokumente naozaj obrovské množstvo. Divákovi tak ponúkajú možnosť nazrieť na širokú škálu rôznych disciplín, v ktorých sa v Štokholme súťažilo. Užiť si ich môže o to viac vďaka neuveriteľne kvalitnému zreštaurovaniu, ktoré zábery "omladzuje" minimálne o niekoľko desiatok rokov. The Games of the V Olympiad Stockholm, 1912 vďaka dohromady pospájanému materiálu, natočenému v Štokholme v období júna a júla 1912, možno označiť za vôbec prvý dokument a audiovizuálnu pamätnicu z akýchkoľvek olympijských hier. Viac než zaujímavý dobový pohľad ocenia rovnako milovníci športu, histórie aj kinematografie. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

"The Games of the V Olympiad Stockholm, 1912" je snímek, který má hlavně historickou hodnotu, protože se zde můžete na krásně zrestaurovaných záběrech podívat na to, jak probíhala olympiáda před více jak sto lety. A je skoro vtipné některé sporty sledovat. Je šílené, kam se za sto let konání her posunulo a jak jiné dnes jsou. Jako kdyby jim dnes chyběla hravost, jde hlavně o prestiž. ()

Reklama

Zaujímavosti (6)

  • Letné olympijské hry v roku 1912 boli posledné, na ktorých sa víťazom udeľovali medaily z pravého zlata. (GTS_PUNK)
  • Japonský maratónec Shizo Kanakuri sa počas maratónskych pretekov na V. letných olympijských hrách "stratil". Vyčerpaného a smädného sa ho ujala istá farmárska rodina, ktorá ho pozvala na oslavu neďaleko trasy maratónu. Kanakuri sa neskôr vrátil do Štokholmu vlakom a na druhý deň odišiel naspäť domov do Japonska bez toho, aby upovedomil organizátorov. O 50 rokov neskôr ho Švédi pozvali do krajiny, aby maratón dokončil. Pozvanie prijal a bol mu (samozrejme neoficiálne) uznaný finálny čas behu 54 rokov, 8 mesiacov, 6 dní, 8 hodín, 32 minút a 20,3 sekundy. (GTS_PUNK)
  • V. letných olympijských hier v Štokholme v roku 1912 sa zúčastnil aj neskorší slávny americký generál z druhej svetovej vojny George S. Patton. Súťažil v modernom päťboji, v ktorom skončil na piatom mieste. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama