Reklama

Reklama

Nepričetná

  • Česko Nepříčetná (viac)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (203)

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Pátý film, který jsem od Soderbergha viděl a první čtyřka. A to předeevším proto, že jsem byl skutečně zneopokojen. Jako by se mi pojem (problém) příčetnosti začal s přibývajícím věkem jevit významným. Nejenže jsem okamžitě našlápl na parketu paní Sawyer Valentini, ale jsem ochoten hájit její zájmy (představy, záměry, cíle...). Kontext ovšem vidím daleko širší. Nejde tu ovšem pouze o pojistné podvody léčebných ústavů, ale o individuum bojující za svojí integitu v rámci jakékoli organizovaném systému, případně jejich jakémukoli uskupení. Nepříčetné jednání je tu pouze otázkou času. Ten nastává tehdy, když člověk už není s to zkrotit své emoce a se stane nápadným. Na tomto pozadí je příběh psychopatického vraha a znepříčetněné dívky celkem bezvýznamný... Osobně tu však radějí prohlašuji, že jsem na nikoho u pultu nekřičel, s nikým se v otevřeném prostoru nebil, ani nijak na svoji přítomnost neupozorňoval. Pozn.: Jakou technologií byl film natočen je mi ovšem srdečně jedno. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

"Soderbergh" po kadečom, na čo vo filmovej brandži siahol, pre tento krát zabrdol do hororu, a mňa tak napadá, či sa bude teraz každý sráč, obtierať o tento špecifický žáner, len preto, aby sa akýmsi spôsobom "duševne" vyventiloval, respektíve "skúsil" si niečo nové, lebo momentálne je to skrátka "moderné". To, že mi nesadla forma spracovania, by som ešte ako tak "prehltol". Mnohí nevedia ako zaujať, a tak chcú pôsobiť aspoň z tohto pohľadu akosi "inak", v domnení, že aspoň v tomto smere budú "originálny". Nie, netvrdím, že je "Unsane" akosi bez duše, respektíve, že nedisponuje akousi osobitou atmosférou. "Soderbergh" nie je nejaký amatér, ktorý sa teraz rozhodol živiť "filmárčinou", no toto je opätovne jeden zo snímkov, zaradených do žánru, kam absolútne nepatrí. Za mňa nulová záležitosť, umelo nadhodnotená, ktorá neponúka nič, načo by človek spomínal. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Celkom milé prekvapenie. Nie som veľkým priaznivcom hororov, ale v tomto prípade to bolo dramatičnosťou troška odľahčené, (menej strachu viac dramatičnosti) a zase dobra kritika na "praktiky" niektorých skromných inštitúcii o "ziskovosti" a "podnikaní" v oblasti zdravotnej starostlivosti o obyčajných smrteľníkov. ()

Miseet 

všetky recenzie používateľa

Tak, v první řadě bych zde chtěla zmínit, jak oceňuji kvalitu zpracování tohoto snímku, když si vezmete, že je celý natočen pouze na iphone, bez jakýkoli doprovodných technik.. Samotný film byl poněkud zvláštní. Děj na mě působil velice dlouze, ikdyž dlouhý nebyl, ale to byla asi pointa celého filmu, jelikož jsem i já samotná z toho byla psycho. Skvěle, ikdyž ne moc dobrovolně jsem se nechala vtáhnout do pocitů hlavní hrdinku a celý film jsem s ní trpěla a prožívala tu bezmoc. Finále už bylo, jako ve většině hororů, přehnané. Dle mého názoru to nemuselo být až tak velkolepé. Claire Foy se mi ze začátku nelíbila, ale jakmile uvízla v blázinci, tak jí ta role přesně sedla. Za mě tedy průměr, jelikož nám to nic nového neukázalo. Ale já jsem měla o zábavu postaráno. Doporučuji. ()

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

To, že ide o film natočený za 10 dní na "ajfóne", som sa dozvedel až po pozretí. Išlo o celkom príjemné prekvapenie, keďže som dumal nad tým, či sa tvorca snažil zachytiť perspektívu bezpečnostnej kamery alebo pohľad kamery zachytáva naopak, iná osoba, no proste dačo podobné-originálne. Steven Soderbergh je už známa firma, takže katastrofu som nečakal, no ani takýchto podarený psychologický thriller nahraný na mobile. Na tému stalking som popravde nevidel toľko kvalitných filmov aby som mal s čím porovnávať, no tento mi celkom sadol. Prvá polovica ktorá ma držala v napätí kedy divák netušil, či je hlavná postava reálne psychicky chorá alebo ju stalker reálne prenasleduje, ma bavila viac. Druhá polovica bolo zbytočne za vlasy pritiahnuté nereálne horrorové klišé, takých som už videl mraky, kleslo IQ, nehovorím, že v každej scénke ale bolo to oveľa slabšie. Takže práve preto je moje hodnotenie také aké je. ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (viac)

Reklama

Reklama