Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Odysseus ještě několik let po skončení trojské války putoval po zemi i po moři, bojoval s nepřízní bohů, čarodějů i obrů. Než se dostal domů, přišel o všechno, zachránil si jen holý život... (TV Barrandov)

Recenzie (5)

Bynk

všetky recenzie používateľa

V roku 1920s vypočítal astronom Carl Schoch a Paul Neugebauer solárne zatmenie nad Iónskymi ostrovmi na 16 APR 1178 pnl asi dekádu pred Trójskou vojnou asi 1190 pnl. Dnes vedci Magnasco a Baikouzis vyočítali, že všetky konjukce: retrográdny Merkúr, zatmenie Slnka Mesiacom a východ Venuše sa za obdobie 50 000 dní od 1250-1115 pnl, odohralo len v tomto roku a toto zodpovedá tomu v Homérovej Odyssey. 1178 Pred Kristom: Telemachos zistil u Menelaa, že jeho otec Odysseus je u nymfy Kallypsó. Návrat Odyssea na Ithaku k Penelope po 10 rokoch lúpenia a blúdenia a vyvraždý jej nápadnikov. Z kráľovstva Fajákov na ostrove Scheria- ich lode sa plavili bez posádky a vesiel a plachiet. 13 MAR Posol bohov Hermes bol poslaný na Ogygiu kráľom bohov Diom, aby oslobodil Odyssea, a potom sa rýchle vrátil na východ, 34 dní pred zatmením. 18 MAR 29 dní predtým Odyseus opustil ostrov Ogygia, kde strávil 7 rokov zajatí krásnou nymfou Calypsó. Videl Plejády a Pastiera a nechal Veľkého Medveda po svojej lavici. 10-11 APR Odysseus prišiel na Ithaku 5-6 dní pred bojom, ked Zornička (Venuša) vyšla pred Slnkom. . 16 APR 14.30 Zatmenie Slnka podla astronomohistorikov, ku ktorému došlo keď Odysseus zavraždil svojich (vyše sto) sokov v láske po návrate z Tróje. Mag 1,06. Homér, kniha 20: "Ubožiaci, aký strach vás to všetkých ochromuje? Noc prikrýva vaše hlavy, vaše tváre, dolu k vaším kolenám- krik trúchliacich prepuká v oheň- tváre sú zmočené slzami- múry a mocné priečne brvná sú nasýtené krvou! Zjavenie, pozri, tlačia sa do vchodu, tlačia sa na nádvorie, zoskupujú sa dolu ku kráľovstvu smrti a temnoty! Veštec Theoclymenus vidiac smrť nápadnikov zvolal: Slnko je vymazané z oblohy- pozrite- smrtiaci závoj temnoty sa šíri po zemi!" ()

Reklama

Indian0 

všetky recenzie používateľa

Partia kamarátov, ktorá sedí v krčme sa rozhodne natočiť film. Spočítajú zvyšné drobné, ktoré ešte neprepili a z toho rozpočtu skúsia natočiť 90-minútový trhák. Odyseus a jeho armádu predstavuje jedna bárka a 4 chlapi. Dialógy medzi hlavnými postavami sú na úrovni drobcov komunikujúcich spolu v materskej škôlke. Ak by tam niekto na konci filmu nabehol s maturitným tablom, tak poviem že fajn video. Ale ak to mám zhodnotiť ako plnohodnotný film natočený v 2017, tak to je slabý podpriemer. 33% ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Itaka, 1184 pred Kristom. Tak to bola teda sranda. Tvorcovia dali do mýtu normálne dátum, ako by sa to vážne stalo. Profesionálnejšie ale vyznie aj Hercules s Kevinom Sorbom natočeným pred 25 rokmi. Odyssea môže mať seriál s povedzme 40 časťami a tu natočili nezmysel na hoďku. Homér musel z toho v hrobe pre istotu druhý krát oslepnúť. ()

Galéria (21)

Reklama

Reklama