Reklama

Reklama

Čierna mačka, biely kocúr

  • Česko Černá kočka, bílý kocour (viac)

Obsahy(1)

Grga Pitic and Zarije Destanov sú dvaja starí priatelia a zároveň rivali, ktorí sa už štvrť storočia nevideli. Veľmi sa tešia na stretnutie po rokoch, ktoré sa však odohrá za veľmi zvláštnych okolností... Syn jedného z nich pokazí pripravovanú vlakovú lúpež a nutne potrebuje peniaze, ktoré sa rozhodne získať dohodnutým sňatkom svojho syna. Nádejní mladomanželia sú však obaja proti a stále sa zrýchľujúci tok udalostí vtiahne všetkých zúčastnených do zbesilého víru komických situácií v rytme strhujúcej balkánskej hudby. (STV)

(viac)

Recenzie (526)

Traffic 

všetky recenzie používateľa

V jednom ze svých nejslavnějších filmů Emir Kusturica dobře dokazuje svoji pověst balkánského Felliniho, a to prakticky se vším, co k takovému označení patří. V „cikánské“ komedii Černá kočka, bílý kocour dominují volně provázané komediální scénky, skeče a taneční a hudební vystoupení, jež vytváří dojem chaotického mumraje. Postavy jsou plné života, expresivních gest. Jedná se o velmi specifickou poetiku kořeněnou místy až slapstickovým humorem. Problematické je, že Kusturicovi cikáni jsou spíše vlastní karikaturou, která stvrzuje snad všechny s nimi spojované stereotypy. Vše je ale v zásadě nekonfliktní (a to, co je potenciálně konfliktní, má být vtipné), což v kombinaci s evidentně prozápadní orientací filmu (postavy se zhlíží v hollywoodských filmech a citují z nich, nebo poslouchají anglicky zpívané písničky) vypadá jako čirý exportní kalkul. ()

L_O_U_S 

všetky recenzie používateľa

Mé druhé setkání s Kusturicou - a opět vynikající zážitek. Po tragikomickém Undergroundu, který mě přece jen sebral ještě o něco víc, jsem si vychutnal další exkurz na Balkán, tentokrát mezi Romy v sympatické komedii. Poslední půlhodina je jednoznačně vrcholem filmu a esencí živelné hravosti. "Ja sam pitbull terrier!" (857.) ()

Reklama

kajda.l 

všetky recenzie používateľa

ROMing po srbsku(jenže horší). Kurva,kokot,jebu pí*u tvé matky. "Bílej kocour jebe černou kočku a já sem ňákej mokrej,ta černá mně pochcala",podobnými hláškami se to jen hemžilo. No to byla konina a jak jsem zjistil podle místního hodnocení ,jsem "suchar",ale toto opravdu nebyl styl mého humoru. Cikánský humor,není můj humor. Při sledování filmu jsem si připadal jak "mafiánek" Dadan,který se v závěru pěkně vykoupal,nejen ve vlastních sračkách.Ptákovina.. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

"Čierna mačka, biely kocúr" asi nie je najlepší film srbského režiséra Emira Kusturicu, ale na song Pittbul terrier dozaista nikdy nezabudnem. To je absolútna pecka. „Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, žaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. Ja sam pitbull terrier! Ja sam mala pitbull terrier! Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, žaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. U licu vošten u duši pošten! Pitbull!!! Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, smaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. Ja sam pitbull terrier!“ **** ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle byla pekne vostra jizda. Sice chvilku trva, nez se film poradne rozjede, ale je to tim, ze se nejdriv musi udelat nejaka zakladni zapletka, z ktery se bude vychazet. Ale zhruba po pul hodine se to rozjede silenym tempem, ktery nepovoli az do konce. Nejdriv sem mel obavy, aby mi nevadily herci - neherci, ale ty proste nemeli chybu. Vsichni hrali bezchybne, ale trosku nad ne vycnivala Branka Katic a Sabri Sulejmani se svejma ultra cool brejlema a vostrym vozikem. A pak tu je naprosto dokonalej Srdjan Todorovic, takovyhleho krutaka sem uz dlouho nevidel. Pribeh se sice z vetsi casti toci okolo svatby a uz od zacatku mi bylo jasny, kdo si koho vezme, ale presto je perfektne propracovanej a narvanej vybornejma forama. A do toho vseho hraje netradicni, ale zajimava a pekna hudba. A kdyz zacla hrat pisnicka Pitbull, tak sem z toho nemoh. Kusturica je zkratka dobrej. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (11)

  • Od roku 2016 bol zaradený do zoznamu #100 najlepších srbských filmov (1911-1999) a chránený ako veľmi dôležité kultúrne dedičstvo. (MTManiak)
  • Romové, kteří ve snímku hráli, byli do filmu vybráni z okolí města Skopje. (PavelSm)

Súvisiace novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (viac)

Reklama

Reklama