Reklama

Reklama

Yojimbo - osobný strážca

  • Česko Yojimbo (viac)
Trailer

Bezmenný ronin, samuraj bez pána, sa v roku 1860, na konci éry dynastie Tokugawa, túla krajinou, až dorazí do mesta, ktoré je rozdelené medzi dva zločinecké gangy. Keď predvedie svoju šikovnosť s mečom, vodcovia oboch znepriatelených skupín si ho chcú najať za yojimba - osobného strážcu. On sa však rozhodne poštvať ich proti sebe a oslobodiť tak mestečko spod ich nadvlády. V roku 1964 nakrútil Sergio Leone remake s názvom Pre hrsť dolárov s Clintom Eastwoodom v úlohe bezmenného pištoľníka. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (219)

Rimsy 

všetky recenzie používateľa

Japonská legenda Akira Kurosawa dodnes patří mezi režiséry, jejichž díla stárnou s velkou grácií. Jeho fascinace západními žánry (především westerny a noirovkami) a schopnost skloubit typicky japonský styl s mezinárodně pochopitelným vyprávěním činí z jeho vrcholných děl nadčasové záležitosti – a jedním z nich je bezesporu Yojimbo, někdy uváděný také pod názvem Tělesná stráž. Jak je pro Kurosawu v podstatě standardem, celý snímek se pyšní nádhernou vizuální stránkou s precizní kompozicí prvků mizanscény a velkou hloubkou ostrosti, často postihující dění ve více plánech či dynamický pohyb postav před kamerou. Výrazné hudební motivy kombinují japonskou tradici se zřetelně westernovými prvky. Inspirace noirovkami se zase projevuje hrou světla a stínu, a to především v napínavé scéně útěku ústředního samuraje za zajetí. Více zde. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Jeden z príkladov, aký veľký vplyv mal Kurosawa na západnú westernovú produkciu. V tomto prípade ide o film Pre hrsť dolárov (1964), ktorý je takmer do bodky rovnaký ako tento snímok. V skratke, film je o osamelom hrdinovi (ronin), ktorý musí vziať zákon do vlastných rúk, pretože právny štát na tom mieste zlyhal. Na rozdiel od americkej verzie je tu veľká dávka humoru, hlavne v podobe komických postavičiek (napr. Ushitorov brat, taký srandovný pojašený syseľ sa len tak ľahko nevidí) a miestami až komického a satirického pohľadu na vtedajšiu spoločnosť. Veľká spokojnosť. 85/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Reklama

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Mám dilemu... či uctievať ako doteraz Sergia Leoneho alebo začať s uctievaním Akira Kurosawi. Lebo je viac než isté že Western Za hrsť dolárov, s hlavnou úlohou Clintom Eastwoodom za hudby Ennia Morriconeho, Nie tak dokonale originálny ako som si doteraz myslel. Ide o takpovediac rovnakú "kópiu" ako Sedem statočných a Sedem samurajov. Bezmenný samuraj prichádza do zapadnutého mestečka kde sa navzájom lynčuje niekoľko gangov. Než by sa priklonil k jednému konkrétnemu radšej sa pustí do hry s ktorej vyťaží čo najväčšiu sumu peňazí. Hrá na viac strán. S filmového umu tomuto nič nechýbalo. Skvelí strih, uveriteľné bojové choreografie, trocha humoru, drsný herci (zvlášť ten obor), zaujímavá hudba atď. Premilo som sa prekvapil. ()

Turiec 

všetky recenzie používateľa

Nie je to Kurosawov najinteligentnejší film, ale je naozaj pútavo a brilantne natočený. Sanjuro vlastne ničí darebákov tým, že im dáva to, čo chcú. Zlosynov zabíja bez zľutovania. Ak môže, radšej ich však nechá, aby sa pobili navzájom. Ak vidí, že už muž dostal svoju príučku, tak ho nechá žiť. Nebojuje pre peniaze, tie buď vrátil, alebo dal tým, ktorí to potrebovali. Pre tých, ktorí nemajú radi japonské filmy jedna rada: Vymeňte meče za revolvery a japonské oblečenie za jeansy, čižmy a košele a dostanete špičkový western. Rozdiel medzi westernami a samurajskými filmami je však ten, že strieľať z revolveru dokáže takmer každý, meč si vyžaduje veľkú dávku zručnosti. „A Fist Full Of Dollars“ je takmer presná kópia tohoto filmu, okrem jednej veci. „Jodžimbo“ má zmysel pre humor. Typický príklad suchého humoru vo filme je, keď na Sandžurovu otázku „Nebude vám vadiť, keď vás všetkých zabijem?“ jeden z hazardérov odpovie „Čo? Zabi ma, ak to dokážeš.“. Ronin len sucho prenesie „Bude to bolieť.“ Upozornenie pre tých, ktorý by si film radi pozreli na DVD: Pri širokouhlých filmoch nie je vždy dôležité, aby bola skopírovaná všetka informácia na plátne, ale Kurosawa využíva každý kúsoček obrazu na to, aby posilnil dianie v strede. Takže i časti, ktoré by normálne prekrývala opona alebo sa do obrazu nezmestia sú dôležité. Preto je potrebné, aby aj pri prepise na video, či DVD zostala celá šírka kompozície. Mimochodom, pamätáte si scénu s letiacim pierkom z FORRESTa GUMPa? Pozrite si lístok v Jodžimbovi. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Môj v poradí tretí Kurosawa a opäť nedám plný počet. Yojimbo je pre mňa totiž zaujímavý len z pohľadu prelínania sa žánru chambary a westernu. Akčné scény síce pekné, ale je ich málo málo a veľmi vidieť, že herci šermovali s poriadne odľahčenými replikami. Scenár fajn len mám ako u doposiaľ každého Kurosawu pocit akejsi nedotiahnutosti filmu. 8/10 ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (26)

  • Tacuja Nakadai, který zde hraje pistolníka Unosukeho, hraje hlavní zápornou postavu také v pokračování Yojimba – ve filmu Sanjuro (1962). (džanik)
  • Technika, kterou Toširó Mifune (Sanjuro Kuwabatake) použije při tasení meče v úvodní bojové scéně se třemi padouchy, které vyprovokuje, se jmenuje „gjakunuki no tači“. Meč je vytažen pravou rukou za použití opačného úchopu, poté se zvedne nad hlavu, přehodí se držení a sekne. Mifune zvládl tuto velmi obtížnou techniku tak lehce a s takovou dokonalostí, že to i na senseie Jošia Sugina udělalo dojem. Celé tasení meče i následný sek jsou natolik rychlé, že je lidské oko jenom stěží dokáže zachytit. (alonsanfan)

Súvisiace novinky

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

30.09.2020

Slavný western Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, jenž je sám o sobě remakem samurajské klasiky Yojimbo Akiry Kurosawy, se dočká seriálového zpracování. Příběhu o potulném cizinci, který svým důvtipem… (viac)

Reklama

Reklama